7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniaus kvartetas, Guoda Gedvilaitė ir Mindaugas Bačkus atliks retai skambančią šveicarų kompozitorių muziką

LNF inf.
Nr. 4 (1496), 2024-01-26
Muzika Anonsai
Guoda Gedvilaitė. D. Matvejevo nuotr.
Guoda Gedvilaitė. D. Matvejevo nuotr.

Vasario 3 d. Nacionalinėje filharmonijoje laukiama išskirtinio kamerinės muzikos vakaro, kai bus atlikta Lietuvos scenose itin retai skambanti šveicarų kompozitorių muzika. Su ja supažindinti susibūrė žymūs atlikėjai – Valstybinis Vilniaus kvartetas, iš Vokietijos atvykusi charizmatiškoji Guoda Gedvilaitė ir vienas geriausių Lietuvos violončelininkų, Klaipėdos kamerinio orkestro vadovas Mindaugas Bačkus. Pastarasis pakeis anksčiau skelbtą, bet koncerte negalėsiantį groti Davidą Geringą.

 

Koncerto programa išties paslaptinga, o jos kontekstuose slypi sudėtingi kūrėjų – Joachimo Raffo ir Pauliaus Juono – gyvenimo vingiai. Kompozitorių Joachimą Raffą galima laikyti ir šveicaru, ir vokiečiu. Jo tėvas ir mokytojas 1810 m. pabėgo iš Viurtembergo pietvakarių Vokietijoje, kad išvengtų priverstinio verbavimo į Napoleono kariuomenę, renkamą kariauti Rusijoje. Ypač išgarsėjęs paskutiniais savo gyvenimo dešimtmečiais, J. Raffas buvo minimas kartu su Wagneriu, Lisztu ir Brahmsu kaip vienas žymiausių kompozitorių. Deja, XX a. pradžioje jo muzika, kuria žavėjosi Mendelssohnas ir Lisztas, beveik išnyko iš koncertų scenų. Tik dabar, XXI a., J. Raffas iš naujo atrandamas visoje Europoje ir teikia daug džiaugsmo tiems, kuriems pasiseka išgirsti jo muziką.

 

Kamerinės muzikos koncerte bus atliktas J. Raffo Trečiasis styginių kvartetas e-moll, parašytas autoriui sveikstant po sunkios ligos, dedikuotas garsiam Vienos „Hellmesberger“ kvartetui kaip padėka. Gana modernios kalbos kūrinys pasižymi klasikine sandara, sodriame keturių dalių muzikiniame pasakojime kontrastingai skamba ir kupina ilgesio lyrika, ir maršo ritmai, ir liaudiškos melodijos. J. Raffas čia parodo puikų kompozicinį meistriškumą, išradingai pindamas artikuliaciją, ritmą ir instrumentų derinius.

 

Kitokie vingiai vingiuoja kompozitoriaus Pauliaus Juono gyvenime. Šis XX a. pirmos pusės šveicarų kūrėjas studijavo smuiką ir kompoziciją Maskvoje, vėliau pasuko į Europą: buvo Berlyno aukštosios muzikos mokyklos kompozicijos profesorius, o 1934 m. persikėlė į Šveicariją ir ten gyveno iki mirties. Jo muzikoje galima rasti slaviško ir vokiško stiliaus, romantizmo ir modernumo, folkloro elementų. P. Juonas buvo žymus kompozitorius, dažnai atliekamas visoje Europoje.

 

Būtent P. Juono Fortepijoninis sekstetas c-moll subūrė visus šio koncerto atlikėjus. Penkių dalių seksteto muzika tarsi upė išsilieja emocingu pasakojimu ir tampa puikia terpe skleistis kamerinės muzikos atlikėjų meistriškumui bei interpretacinei įtaigai. Verta suklusti, nes scenoje susitiks vienas kito verti, emociškai stiprūs partneriai.

 

Koncertas „Vilniaus kvartetas, Mindaugas Bačkus ir Guoda Gedvilaitė atlieka šveicarų kompozitorių kūrinius“ vyks vasario 3 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Visą LNF 83-iojo sezono programą rasite interneto svetainėje www.filharmonija.lt. Kviečiame pasinaudoti šį sezoną siūlomu abonementu ir laukiame Jūsų koncertuose! LNF 83-iojo koncertų sezono mecenatas – „Norfa“.

Žymos:
LNF inf.,
Guoda Gedvilaitė. D. Matvejevo nuotr.
Guoda Gedvilaitė. D. Matvejevo nuotr.
Mindaugas Bačkus. D. Matvejevo nuotr.
Mindaugas Bačkus. D. Matvejevo nuotr.
Valstybinis Vilniaus kvartetas. D. Matvejevo nuotr.
Valstybinis Vilniaus kvartetas. D. Matvejevo nuotr.