7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Latvijos džiazo žvaigždės Vilniuje surengs vienintelį koncertą

Rengėjų inf.
Nr. 4 (1496), 2024-01-26
Muzika Anonsai
Denissas Pashkevichius. Organizatorių nuotr.
Denissas Pashkevichius. Organizatorių nuotr.

Vienas ryškiausių džiazo muzikantų ne tik Latvijoje, bet ir Baltijos šalyse Denissas Pashkevichius į Vilnių sausio 25-ąją atvyksta vos vienam vakarui – koncertuoti „Muzikos magijos klube“ su įdomiu elektroninės muzikos kūrėju Kasparu Rolšteinu, grojančiu bosine gitara, ir žinomu Lietuvos perkusininku Arkadijumi Gotesmanu. „Tai ne šiaip trio, o trys ryškios asmenybės vienoje scenoje. Ir Arkadijus, ir Kasparas – seni geri mano draugai. Labai norėjosi susirinkti į krūvą ir pagroti Vilniuje, toje nuostabioje salėje“, – sako latvių įžymybė D. Pashkevichius.

Tarptautinis trio žada, kad jų koncertas turėtų tapti įdomiu įvykiu rimtesnio džiazo mėgėjams.

„Kasparas kuria alternatyviąją muziką, yra pirmosios funk ir rock stiliaus operos Latvijoje „Rolstein on the Beach“ autorius. Jis tiesiog nardo elektroninėje muzikoje. Bus labai įdomu, kai jie susitiks su Arkadijumi, nuostabiu akustinės muzikos atlikėju, perkusiniais instrumentais išdarinėjančiu tikrus stebuklus. Jo ritmika, motorika, harmonija (to pirmiausia ieškau sutikęs perkusininką) yra labai stiprios. Be to, muzika greitai atskleidžia, kiek žmogus yra tikras. Pasaulyje galybė gerų muzikantų, bet tokių, kurie būtų ir tikrais žmonėmis, ne taip ir daug. Tokie yra Arkadijus ir Kasparas. Manau, susitikome ne be reikalo – kad nuveiktume kažką stipraus ir prasmingo“, – pasakoja D. Pashkevichius, ne tik saksofoninkas, fleitininkas, bet ir kompozitorius, prodiuseris, privačios džiazo mokyklos „Performing Arts School“ kūrėjas bei dėstytojas.

Tiesą sakant, prasmingų dalykų muzikantai drauge jau yra nuveikę. Ypatingo pripažinimo sulaukė D. Pashkevichiaus drauge su A. Gotesmanu ir Viačeslavu Ganelinu Rygoje įrašyta dviguba plokštelė „Variations“. Ji buvo įtraukta į 2019 metų „Downbeat Jazz Awards“ ir įvertinta aukščiausiu reitingu – keturiomis žvaigždutėmis. „Plokštelė pateko tarp 50 geriausių įrašų pasaulyje. Tas įvertinimas buvo kaip grąža už ilgametį muzikavimą drauge, stiprų stiprių asmenybių ryšį. Mes galime sėdėti ir net nesikalbėti – gera kūrybiška aura virš mūsų tvyros“, – sako saksofonininkas.

K. Rolšteinas, kaip elektroninės muzikos kūrėjas, jau baigia sudėlioti garsus, kurie skambės koncerte. „Aš grosiu saksofonu, taip pat panaudosiu kelis elektroninius garsų paruoštukus, skirtus būtent šiam vakarui. Elektronika nedominuos, o tik papildys. Grosime konceptualią muziką. Ir noriu tai daryti labai kontrastingai: garsiai – labai tyliai, agresyviai – su meile. Jei sumanymus išpildysiu, sakysiu, mūsų dialogas pavyko“, – šypsosi D. Pashkevichius, kuris yra išleidęs daugiau kaip dešimt albumų, o dalyvavo įrašant apie penkiasdešimt.

A. Gotesmanas brangina bičiulystę su Latvijos muzikantais. „Duetu su Denissu ir įvairiomis sudėtimis grojome senokai. Kadaise buvau pakviestas pas jį į Rygą ir nuo to prasidėjo mūsų bendrystė. Esame įrašę muzikos filmams ir kitokios, daug koncertavę kartu. Denissas yra unikalus. Kaip ir Kasparas, kuris pats konstruoja instrumentus, yra labai veiklus žmogus, atėjęs į muziką iš visai kitos sferos. Esame groję trise Latvijoje prieš pandemiją, kuri, kaip žinia, visus projektus nutraukė. Dabar atsirado galimybė susitikti „Muzikos magijos klube“. Tad grojom kartu, grojam ir, tikiuosi, tą darysim toliau“, – sako vienas žymiausių šiuolaikinės improvizacinės muzikos meistrų A. Gotesmanas.

Kaip iš Rygos pagroti nedidelėje salėje prisikviesti tokius grandus kaip D. Pashkevichius ir K. Rolšteinas? „Man labai patinka vienas „Muzikos magijos klubo“ šeimininkų Artašesas Gazarianas – žavi jo asmenybė, inteligencija, išmintis, muzikos filosofija. Šis žmogus ir yra svarbiausias „bilietas“ mane prisikviesti į Vilnių“, – tiesiai šviesiai sako garsus latvių saksofonininkas.

Koncertas „Deniss Pashkevich Trio: Deniss Pashkevich, Kaspars Rolsteins ir Arkadijus Gotesmanas“ „Muzikos magijos klube“ (Šv. Stepono g. 12) – sausio 25 d. 19 val.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Denissas Pashkevichius. Organizatorių nuotr.
Denissas Pashkevichius. Organizatorių nuotr.
Arkadijus Gotesmanas. Organizatorių nuotr.
Arkadijus Gotesmanas. Organizatorių nuotr.
Kasparas Rolšteinas. Organizatorių nuotr.
Kasparas Rolšteinas. Organizatorių nuotr.