7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Jau 26-asis Stasio Vainiūno namų sezonas

Vaclovas Juodpusis
Nr. 28 (1477), 2023-09-08
Muzika Anonsai
Elzbieta Liepa Dvarionaitė. V. Grecko nuotr.
Elzbieta Liepa Dvarionaitė. V. Grecko nuotr.

Pianistų Elžbietos Liepos Dvarionaitės, studijuojančios Austrijoje, ir Simono Poškos, studijuojančio Vokietijoje, koncertu rugsėjo 9 d. 17.30 val. jau 26-ąjį sezoną pradeda Stasio Vainiūno namai, kuriuos puikiai žino ne tik kiekvienas profesionalų muziko kelią pasirinkęs atlikėjas, bet ir muzikos geerbėjai vilniečiai bei sostinės svečiai. Tai namai, skleidžiantys visiems muzikos, dailės, poetinio žodžio vertybes. Tad suprantama, kad čia profesionalųjį meną vertinantieji pasijunta jaukioje kamerinėje aplinkoje, kur gali nuoširdžiai bendrauti, patirti visas to meno subtilybes. Ir būsimieji IX tarptautinio M. K. Čiurlionio pianistų konkurso dalyviai, beje, praėjusių metų S. Vainiūno pianistų konkurso nugalėtoja E. L. Dvarionaitė ir to konkurso III premijos laimėtojas S. Poška savo „apšilimui“ gimtajame Vilniuje prieš ypatingas varžybas pasirinko jaukius Stasio Vainiūno namus, kur atliks M. K. Čiurlionio, A. Šenderovo, V. Bartulio, R. Schumanno, C. Francko, O. Messiaeno ir kitų kompozitorių kūrinius.

 Po šio įžanginio koncerto Namai pažers nemaža žvilgsnių į Vilniaus kultūrinį gyvenimą, nes nuo pat savo veiklos pradžios džiaugiasi galėdami puoselėti vilnietiškas kultūrines tradicijas, todėl šiais metais puikiai įsitvirtino renginių ciklas „Vilniaus muzikinis medis“, kurio kiekviena šakelė ar lapelis primena muzikalią, menišką Vilniaus aplinką su daugybe muzikos ir meno mokyklų, jų mokiniais ir mokytojais, kurie nuoširdžiai dalinasi savo patirtimis.

Jau aišku, kad Stasio Vainiūno namai atsilieps ir į įžymaus poeto Justino Marcinkevičiaus kūrybinį palikimą, kuris yra sulaukęs daugelio mūsų kompozitorių dėmesio. Pakanka pažvelgti į kompozitorių A. Bražinsko, G. Savinienės, G. Kuprevičiaus, J. Tamulionio, V. Mikalausko ir kitų vokalinę kūrybą, kad suvoktume jo poezijos prasmę. Tad rugsėjo 20 d. Just. Marcinkevičiaus pagarbos vakare „Sugrįžtu prie tavęs, kaip saulė zenitan sugrįžta“ aktorė Gražina Urbonaitė deklamuos jo poezijos posmus, dalyvaus pianistas Augustas Navickas.

Stasio Vainiūno namų naująjį sezoną bus priminti kompozitoriai J. Gaižauskas, A. Bražinskas, A. Belazaras, minėsime Lenkijos, Latvijos nepriklausomybės dienas, juolab kad turime daug prasmingų muzikinių momentų, kurie leidžia pasidžiaugti kūrybiniu bendradarbiavimu su mūsų kaimyninėmis valstybėmis. Tradiciškai bus rengiamos dailės parodos, literatūros vakarai, tradiciškai skambės S. Vainiūno muzika, bus tęsiama muzikuojančių šeimų popiečių tradicija, susitikimai su „Šiauliečių klubo“ nariais.

Beje, čia skambės operos solistės Julijos Stupnianek-Kalėdienės balsas, fleitininkės Viktorijos Marijos Zabrodaitės, sostinės ir regionų muzikos bei meno mokyklų auklėtinių interpretuojami kūriniai.

O Lietuvos muzikų rėmimo fondas taip pat intensyviai darbuosis: pakruojiečiai sulauks Just. Marcinkevičiaus kūrybos popietės Pakruojo J. Pakalnio menų mokykloje, kur aktorei G. Urbonaitei talkins šios menų mokyklos auklėtiniai, bus bendradarbiaujama su Vilniaus Naujosios Vilnios kultūros centru rengiant sakralinės muzikos koncertą Vilniaus Naujosios Vilnios Švč. Mergelės Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje, koncertus kultūros centre ir kitur, bus tęsiami mažųjų Lietuvos kultūros sostinių menininkų pasirodymai, dalyvaus ukrainiečių muzikai.

Elzbieta Liepa Dvarionaitė. V. Grecko nuotr.
Elzbieta Liepa Dvarionaitė. V. Grecko nuotr.
Dovilė Kazonaitė, Aistė Bružaitė. S. Vainiūno namų archyvo nuotr.
Dovilė Kazonaitė, Aistė Bružaitė. S. Vainiūno namų archyvo nuotr.