7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Birželį Paliesiuje – klasika ir fortepijono magija

Rengėjų inf.
Nr. 21 (1470), 2023-05-26
Muzika Anonsai
Pierr Réach. Organizatorių nuotr.
Pierr Réach. Organizatorių nuotr.

Birželį Paliesiaus dvarą užlies švelnūs fortepijono garsai ir amžių patvirtinta klasikinė muzika, meistriškai prikeliama talentingų pianistų. Mėnesį pradės vyresniosios kartos pianistas, visame pasaulyje pagarsėjęs prancūzas Pierre’as Réachas, kuris atliks vieno savo mėgstamiausių kompozitorių – Ludwigo van Beethoveno – rečitalį. Tada lauksime į dvarą sugrįžtančio unikalios prigimties menininko Viktoro Paukštelio, kuris publikai pateikia tapybos ir fortepijono muzikos jungtį – klasikinėje scenoje tokia dviejų meno šakų sintezė neturi analogų. O mėnesį užbaigs pianisto Justo Šerveniko ir esto Johano Randvere fortepijoninis duetas, atliksiantis Sergejaus Rachmaninovo kūrinius. Laukiami visi klasikos ir fortepijono gerbėjai!

 

Birželio 3 d., 16 val., Paliesiaus dvare įvyks neeilinis koncertas. Svečias iš Prancūzijos Pierras Réachas yra daugelyje šalių pagarsėjęs kaip nuostabus pianistas, meistriškai atliekantis tokius įspūdingus kūrinius kaip Johanno Sebastiano Bacho „Goldbergo variacijos“, taip pat žinomas kaip puikus pedagogas bei nenuilstantis renginių organizatorius. Pianistas yra grojęs net 2 800 metrų aukštyje, „Pic du Midi“ observatorijos terasoje – fortepijonas koncertui turėjo būti atgabentas sraigtasparniu! Po koncerto gimė „Piano-Pic“ festivalis.

 

P. Réachas yra įvaldęs tikrai platų repertuarą, kuriame figūruoja Bacho, Olivier Messiaeno, Wolfgango Amadeus Mozarto, Franzo Schuberto, Roberto Schumanno ir Fryderyko Chopino kūriniai. Tačiau pianistui arčiausiai širdies yra Beethoveno muzika. Atlikėjas visada groja šio kompozitoriaus kūrinius su didžiule aistra, atlieka visas Beethoveno sonatas – ir tai jam yra tikras pasiekimas, atspindintis nepalaužiamos valios, sunkaus darbo ir griežtų tobulumo siekių sintezę. Tad kviečiame išgirsti jį grojantį Beethoveną!

 

Birželio 10 d., 17 val., Paliesiaus dvaro „Pasagos“ koncertų salėje ilgai lauktas ir išsiilgtas koncertas – solo rečitaliui sugrįžta talentingas pianistas Viktoras Paukštelis. Muzika ir dailė šiam unikalios prigimties menininkui – tai du persipinantys ir vienas kitą papildantys komponentai: nenušlifuotas jo tapybos impulsyvumas prideda eksperimentinės drąsos scenoje, o vizualinis darbas spalvomis kuriant formą tampa girdėjimu, kuris perkeliamas į pianistinę plotmę. Atlikėjo ritmo pojūtis po itin sėkmingo pasirodymo Niujorko „Carnegie Hall“ buvo „The New York Concert Review“ pažymėtas kaip „aukščiausios klasės“, o jo muzikavimas pavadintas nuoširdžiu, tvirtu ir uždegančiu. Paliesiaus dvare Viktoras Paukštelis atliks baroko, romantizmo ir šiuolaikinio įžymaus kompozitoriaus Arvo Pärto kūrinius.

 

Birželio 17 d., 16 val., skambės fortepijoninio dueto – lietuvių pianisto Justo Šerveniko ir estų pianisto Johano Randvere – koncertas! Pianistai atliks Sergejaus Rachmaninovo kūrinius.


1987 m. muzikų šeimoje gimęs Justas Šervenikas aktyvią koncertinę veiklą pradėjo 2006 m. Surengta daug koncertų įvairiose Lietuvos koncertinėse salėse: Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, Klaipėdos koncertų salėje, Kauno filharmonijoje bei daugelyje kitų salių. Kaip solistas ar kamerinio ansamblio narys gastroliavo įvairiose šalyse, pasirodė kartu su ne vienu orkestru.

Johanas Randvere yra garsus ir talentingas estų pianistas, gimęs 1990 metais. Jis sėkmingai dalyvavo daugelyje konkursų Estijoje ir užsienyje: laimėjo I vietą ir specialią premiją „Klaviermusik“ konkurse Vilniuje 2008 m., I vietą ir Grand Prix konkurse „Catania 2012“, buvo išrinktas „Pille Lill Music Fund“ 2014 m. atlikėju. Ir tai vos keli jo pasiekimai. Šiandien jis koncertuoja įvairiose šalyse, groja kaip solistas ir kamerinių ansamblių muzikantas visose pagrindinėse Estijos koncertų salėse ir garsiose kitų šalių salėse.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Pierr Réach. Organizatorių nuotr.
Pierr Réach. Organizatorių nuotr.
Viktoras Paukštelis. Organizatorių nuotr.
Viktoras Paukštelis. Organizatorių nuotr.
Justas Šervenikas ir Johanas Randvere. Organizatorių nuotr.
Justas Šervenikas ir Johanas Randvere. Organizatorių nuotr.