7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Balandis Paliesiaus dvare

Rengėjų inf.
Nr. 13 (1462), 2023-03-31
Muzika Anonsai
Dmitri Levkovich. Organizatorių nuotr.
Dmitri Levkovich. Organizatorių nuotr.

Kviečiame į tris pavasariškus koncertus Paliesiaus dvare! Balandžio pradžioje susitiksime su visame pasaulyje pagarsėjusiu Ukrainos ir Kanados pianistu Dmitrijumi Levkovichiumi koncerte „Goldbergo variacijos“. Balandžio viduryje klausysimės pianisto Jurgio Karnavičiaus atliekamų Philipo Glasso Antrosios knygos etiudų, jau vadinamų XXI a. klasika. O mėnesį užbaigsime džiazuodami su „Trio Neda / Labutis / Banys“ ir jų koncertu „Spiritus in Jazz“ su įvairių autorių kompozicijų programa, pilna kontrastų, nenuspėjamų improvizacijų, muzikos eksperimentų ir atradimų.

Balandžio 2 d. 16 val. į Paliesiaus dvarą sugrįš Ukrainos ir Kanados pianistas Dmitrijus Levkovičius (Dmitri Levkovich), klausytojams padovanosiantis koncertą „Goldbergo variacijos“. Jo pasirodymai giriami už „neeilinį meninį išprusimą“ („Frankfurter Allgemeine Zeitung“) ir „muzikos supratimą, toli lenkiantį daugumą jo bendraamžių“ („American Record Guide“). Originalios jo kompozicijos sulaukė „Philadelphia’s Broad Street Review“ įvertinimų už „nuoširdžias melodijas“ ir „didžiules emocines bangas“. Pianistas yra daugiau kaip 20 tarptautinių konkursų laureatas, tarp jų Kinijos, Klivlando, Ginos Bachauer, José Iturbi ir Vendome’o prizų laimėtojas, taip pat pelnęs daugybę „publikos numylėtinio“ apdovanojimų ir specialiųjų prizų, ypač už geriausią Chopino kūrinių atlikimą. Paliesiaus dvare jis atliks įžymiąsias Bacho „Goldbergo variacijas“, taip pat Chopino, Mozarto, Schulz-Evlerio–Strausso kūrinius.

Balandžio 15 d. 16 val. šiuolaikinės klasikos gerbėjai kviečiami į „Valandą su Philipu Glassu v2.0“. Skambins pianistas Jurgis Karnavičius. 2022 m. vasarį Paliesiaus dvare jis skambino Philipo Glasso Etiudų Pirmąją knygą, o dabar laukia tęsinys, Antrosios knygos etiudai – jau kitokie, nuo Pirmosios knygos juos skiria beveik 20 metų.

Jurgis Karnavičius – vienas žymiausių vyresnės kartos lietuvių pianistų, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius, pastaruosius devynerius metus vadovavęs LMTA Fortepijono katedrai. Praeito amžiaus 9-ajame dešimtmetyje jis buvo vienas pirmųjų Lietuvos pianistų, pelniusių apdovanojimus prestižiniuose tarptautiniuose pianistų konkursuose (Schumanno Cvikau, Beethoveno Vienoje ir kt.). Būdamas itin reiklus sau, pianistas nelepina klausytojų dažnais koncertais ar gausybe įrašų, ilgai brandina kūrybinius sumanymus, leisdamas laikui maksimaliai paveikti atliekamą muziką ir suformuoti turtingiausią jos keliamų emocijų spektrą. Dėl to šis rečitalis tik dar ypatingesnis.

Balandžio 22 d. 16 val. laukia paskutinis mėnesio koncertas, skirtas visiems džiazo mėgėjams. Paliesiuje lankysis „Trio Neda / Labutis / Banys“ su programa „Spiritus in Jazz“. Trio nariai – Lietuvos džiazo primadona, fleitininkė ir vokalistė Neda Malūnavičiūtė, multiinstrumentininkas, kompozitorius, pedagogas Vytautas Labutis ir pianistas Richardas Banys – visi yra laimėję ne vieną konkursą, pagarsėję Lietuvos džiazo scenoje. Per keletą trio gyvavimo metų ansamblis išsiugdė nepakartojamą telepatinį bendravimo stilių ir ansamblio pojūtį. Tai leidžia jiems įgyvendinti drąsiausius sumanymus ir svajones. Kaip sako patys ansamblio nariai, džiazas – kuriančių, laisvų ir stiprių žmonių muzika, mąstymo ir gyvenimo būdas, kai esi laisvas, atviras, nuoširdus ir dažnai apnuoginantis sielą. Koncerte trio atliks savo originalių bei kitų autorių kompozicijų programą, pilną kontrastų, improvizacijos, nenuspėjamų muzikos eksperimentų ir atradimų.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Dmitri Levkovich. Organizatorių nuotr.
Dmitri Levkovich. Organizatorių nuotr.
Jurgis Karnavičius. Organizatorių nuotr.
Jurgis Karnavičius. Organizatorių nuotr.
 „Trio Neda / Labutis / Banys“. Organizatorių nuotr.
„Trio Neda / Labutis / Banys“. Organizatorių nuotr.