7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

LKO ir Sergejaus Krylovo koncertas Ezio Bosso atminimui

LNF inf.
Nr. 12 (1461), 2023-03-24
Muzika Anonsai
Ezio Bosso. D. Mavejevo nuotr.
Ezio Bosso. D. Mavejevo nuotr.

Lietuvos kamerinis orkestras (LKO) ir jo vadovas smuikininkas Sergejus Krylovas kovo 25 d. Filharmonijoje atliks programą, skirtą savo bičiulio, charizmatiškojo italų kompozitoriaus, dirigento ir pianisto Ezio Bosso atminimui. Skambės šio pasaulyje pripažinto, Lietuvos publikos pamėgto muziko, taip pat Peterio Warlocko ir Bélos Bartóko kūriniai.

LKO narius su Ezio Bosso (1971–2020) siejo ne tik kūrybiniai ryšiai, bet ir artima bičiulystė. Muzikas labai vertino bendradarbiavimą su orkestru, o Lietuvos publika visada jį pasitikdavo ovacijomis.

„Ezio Bosso du kartus koncertavo Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje su LKO ir S. Krylovu, grojo ir dirigavo jau sunkiai sirgdamas, bet švytėdamas ir įkvėpdamas visus aplinkinius. Tad prisimename jį ypač šiltai ir kartu su LKO kviečiame per muziką pagerbti šio mus jau palikusio menininko atminimą“, – sako Nacionalinės filharmonijos generalinė direktorė Rūta Prusevičienė.

Daugelio prestižinių premijų laureato E. Bosso muziką nepaprastai vertina teatrai, šiuolaikinio šokio trupės (jis yra bendradarbiavęs su choreografais Christopheriu Wheeldonu, Edwaardu Liangu, Rafaeliu Bonachela), ji skamba ne viename režisierių Gaby Dellal, Gabriele’s Salvatoreso kino filme. E. Bosso kūryba labai įvairi: be minėtos muzikos teatrui, kinui, šokio trupėms, jis yra parašęs operų ir simfonijų, daugybę vokalinių ir instrumentinių opusų smuikui, altui, violončelei, kontrabosui, vargonams, fortepijonui, trimitui, trombonui, saksofonui, akordeonui. Kūrinių jam yra užsakę „Royal Opera House“, „New York City Ballet“, Vienos valstybinė opera, „San Francisco Ballet“, „Théâtre du Châtelet“ ir kiti teatrai.

E. Bosso savo muzikoje pina įvairiausių žanrų ir formų elementus, taip sukurdamas unikalų stilių, kuris atsiskleis ir jo atminimui skirtame vakare skambėsiančiame Koncerte smuikui ir styginių orkestrui Nr. 1 „Esoconcerto“. Kaip yra sakęs E. Bosso, šiame kūrinyje užkoduota jo meilė Bachui ir pastarojo žavėjimasis Vivaldi koncertais smuikui. Antra vertus, „Esoconcerto“ yra duoklė kūriniui, kuris padarė perversmą smuiko koncertų istorijoje, tai – Mendelssohno Koncertas smuikui e-moll, op. 64. Tačiau čia nerasime šių kompozitorių muzikinių citatų ar stilistinių bruožų: „Esoconcerto“ yra prisodrintas neoromantizmo ir minimalistinio stiliaus skambesio, o, E. Bosso žodžiais, atlikėjai juk yra tiltai tarp vakar, šiandien ir rytoj.

Greta solisto Sergejaus Krylovo ir LKO jautriai atliekamo E. Bosso Koncerto smuikui publika išgirs dar du orkestro ir jo meno vadovo sykiu interpretuojamus kitų kompozitorių kūrinius. Skambės geriausiai žinomas XX a. pirmos pusės anglų kompozitoriaus Peterio Warlocko kūrinys, šokių siuita „Capriol Suite“, ir populiarusis ryškiausio vengrų kompozitoriaus Bélos Bartóko Divertismentas styginių orkestrui, atspindėsiantis autoriaus credo „negaliu kurti muzikos, kuri absoliučiai nieko neišreiškia“.

Orkestro muzikos koncertas „Ezio Bosso atminimui. LKO, Sergej Krylov“ vyks kovo 25 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Visą LNF 82-ojo sezono programą rasite interneto svetainėje www.filharmonija.lt. Kviečiame pasinaudoti šį sezoną siūlomu abonementu ir laukiame Jūsų koncertuose! LNF 82-ojo koncertų sezono mecenatas – „Norfa“.

 

Žymos:
LNF inf.,
Ezio Bosso. D. Mavejevo nuotr.
Ezio Bosso. D. Mavejevo nuotr.
Ezio Bosso, Sergejus Krylovas ir Lietuvos kamerinis orkestras. D. Mavejevo nuotr.
Ezio Bosso, Sergejus Krylovas ir Lietuvos kamerinis orkestras. D. Mavejevo nuotr.