7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Muzikinis skrydis Lietuva–Italija, nuo baroko iki šiuolaikinės muzikos premjeros

LNF inf.
Nr. 10 (1459), 2023-03-10
Muzika Anonsai
Gianfranco Bortolato. D. Hanifin nuotr.
Gianfranco Bortolato. D. Hanifin nuotr.

Pavasaris įkvepia įvairiems skrydžiams. Antai Lietuvos nacionalinės filharmonijos ansamblis „Musica humana“ kovo 8 d. rengia muzikinį skrydį iš Filharmonijos scenos Vilniuje į Italiją ir atgal. Vienas žymiausių Lietuvos obojininkų Robertas Beinaris ir garsiausiuose Italijos teatruose pirmuoju obojumi grojęs Gianfranco Bortolato su ansamblio muzikantais atliks Antonio Vivaldi, Gaetano Donizetti, Amilcare’s Ponchielli ir šiuolaikinių lietuvių kūrėjų Jono Tamulionio bei Arvydo Malcio muziką. Programoje susipins baroko ir XIX amžiaus italų kompozitorių muzika su XXI amžiaus lietuvių kūrėjų opusais, sulauksime ir premjeros.

Ansamblio „Musica humana“ ir jo meno vadovo, solisto bei dirigento Roberto Beinario koncertui pasirinktą programą daugiausia lėmė koncerto svečias – obojininkas Gianfranco Bortolato. Jis, kaip ir programoje skambėsiantis A. Vivaldi, kilęs iš Venecijos. G. Bortolato yra buvęs pagrindinių Italijos operos teatrų („La Fenice“, „La Scala“, Turino Karališkojo ir kitų) orkestrų ir kamerinio orkestro „Venecijos solistai“ pirmuoju obojumi. Solistas dalyvauja įvairiuose festivaliuose, bendradarbiauja su daugeliu įrašų kompanijų: „Erato“, „Decca“, „Nuova Era“, „Tactus“, „Rivoalto“, „Frequenz“ ir kitomis; jo įrašyti Bellini, Rossini, Donizetti, Ponchielli kūrinių albumai susilaukė puikių atsiliepimų, tad ir koncertui Vilniuje pasirinktų italų kompozitorių muzikos interpretacija teikia daug vilčių.

Spalvinga koncerto įžanga taps A. Vivaldi Koncertas dviem obojams ir styginiams d-moll, RV 535, nukelsiantis klausytojus į baroko epochos Italiją ir atskleisiantis solo grosiančių obojininkų G. Bortolato ir R. Beinario talentą. Ekskursiją į Italiją pratęs XIX amžiaus italų kompozitoriaus G. Donizetti Koncertas obojui ir styginiams (G. Bortolato aranžuotė) bei to paties A. Vivaldi Trio sonata d-moll „La Follia“, RV 63 (Gedimino Kviklio aranžuotė).

 Antroje koncerto dalyje laukia dinamiškas XIX amžiaus Italijos ir XXI amžiaus Lietuvos muzikinis sugretinimas. Italijai atstovaus operos meistro, mums gerai žinomą operą „Lietuviai“ parašiusio A. Ponchielli kamerinė muzika – Capriccio obojui ir styginiams, op. 80. O Lietuvą prezentuos dėl kūrybos koncertiškumo publikos mėgstami kompozitoriai J. Tamulionis ir A. Malcys.

Virtuoziškais, efektingais, linksmais ir dažniausiai labai greitais kūriniais garsėjantis J. Tamulionis programoje skambėsiantį Koncertą anglų ragui ir kameriniam orkestrui „Koliažai“ parašė specialiai obojininkui R. Beinariui. Štai ką apie premjerinį kūrinį sako pats autorius: „Paprastai kompozitoriai, kurdami koliažus, naudoja kitų kompozitorių kūrinių fragmentus. Aš šiame kūrinyje panaudojau fragmentus iš trijų anksčiau paties parašytų kūrinių, tai „Šecherezada“ smuikui arba obojui, „Haiku“ simfoniniam orkestrui ir Sonata trimitui ir fortepijonui. 2021 m. sukurtas koncertas „Koliažai“ – rytietiško kolorito, jame panaudotos įvairios japoniškos dermės. Kūrinys dedikuotas nuostabiam atlikėjui Robertui Beinariui.“

Džiaugdamasis artėjančia „Koliažų“ premjera, šiuo metu Ispanijoje įsikūręs J. Tamulionis Lietuvos publikai siunčia saulėtus linkėjimus. Kaip pats juokaudamas sako, ne menkiau nei Italijoje saulėtos Ispanijos dienos apšviečia jo partitūras, tad – saulėto pavasario spindulys per muziką nusidrieks ir į Lietuvą.

Savitos premjeros sulauks ir kitas programos lietuviškas kūrinys – A. Malcio 2014 m. sukurtas Concerto grosso dviem obojams ir styginių orkestrui. Koncerte bus atlikta šio kūrinio 2023 m. versija. Concerto grosso sukurtas žymaus Lietuvos politiko, diplomato, kompozitoriaus, kunigaikščio Mykolo Kleopo Oginskio (1765–1833) 250-osioms gimimo metinėms. Šis kūrinys yra post scriptum barokui, parašytas tradicine keturių dalių forma, barokinio koncerto žanro principu ir grindžiamas solistų ir orkestro opozicija... Norėjau parašyti kūrinį lyg gyvendamas baroko epochoje. Bandžiau įsivaizduoti, kaip ši muzika skambėtų atliekama paties Oginskio ir jo bendraminčių (beje, M. K. Oginskį smuiku griežti mokė garsus italų smuikininkas ir kompozitorius Giovanni Battista Viotti). Koncertą sukompiliavau iš daugybės vaizduotę žadinusių prisiminimų, idėjų, eskizų. Tai fragmentai, kurie atspindi baroko epochos instrumentų stilistiką ir tradicijas. Concerto grosso sukurtas obojaus virtuozo Roberto Beinario užsakymu“, – sako A. Malcys.

Kamerinės muzikos koncertas „Muzikinis skrydis LietuvaItalija“ vyks kovo 8 d., trečiadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Visą LNF 82-ojo sezono programą rasite interneto svetainėje www.filharmonija.lt. Kviečiame pasinaudoti šį sezoną siūlomu abonementu ir laukiame Jūsų koncertuose! LNF 82-ojo koncertų sezono mecenatas – „Norfa“.

Žymos:
LNF inf.,
Gianfranco Bortolato. D. Hanifin nuotr.
Gianfranco Bortolato. D. Hanifin nuotr.
Robertas Beinaris ir ansamblis „Musica humana“. D. Matvejevo nuotr.
Robertas Beinaris ir ansamblis „Musica humana“. D. Matvejevo nuotr.