7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Nauja koncertinė programa „Mistinės sužadėtuvės“ supažindins su daugybe negirdėtų XVII amžiaus moterų kompozitorių

Rengėjų inf.
Nr. 9 (1458), 2023-03-03
Muzika Anonsai

Kovo 5 d. 17 val. Valdovų rūmuose laukia intriguojantis vakaras – tarptautinio Marco Scacchi senosios muzikos festivalio atidarymo premjera – „Mistinės sužadėtuvės“. Ši dainininkės Renatos Dubinskaitės sukurta koncertinė programa Lietuvos klausytojams atvers naują XVII a. muzikos istorijos puslapį ir leis susipažinti su net keturiolika italių moterų kompozitorių, iš kurių dešimt buvo vienuolės. Nuosekliai domėtis Baroko muzikos autorėmis R. Dubinskaitė pradėjo 2019 m. nuo kompozitorės Barbaros Strozzi jubiliejui skirto rečitalio. Vėliau buvo išleista tarptautinių kritikų puikiai įvertinta kompaktinė plokštelė „La voce sola. Barbara Strozzi“ („Brilliant Classics“), o per pandemiją solistė paniro į kitų Baroko epochos kūrėjų muzikos studijas.

 

„Kai pradėjau domėtis, nė neįsivaizdavau, kiek daug talentingų moterų kūrė XVII a. ir kokia nuostabi jų muzika! Šie atradimai buvo lydimi didžiulio susižavėjimo jausmo ir noro, kad apie šias moteris sužinotų ir jų kūrinius pamiltų kuo daugiau žmonių!“ – teigia programos autorė. Barbarą Strozzi ar Francescą Caccini muzikos profesionalams yra tekę girdėti, tačiau tikrai daug kitų moterų kompozitorių vardų dominuojančiame muzikos istorijos pasakojime net neminimi. Patriarchalinė XVII a. socialinė struktūra, moterims palikusi tik du pasirinkimus (ištekėti arba tapti vienuolėmis), lėmė, kad dauguma talentingų moterų kūrė ir muzikavo už uždarų vienuolynų sienų. Tačiau net ir čia kartais buvo siekiama užgniaužti tikėjimo seserų saviraišką, neleidžiant peržengti grigališkojo choralo tradicijų. Bažnyčios hierarchai buvo įsitikinę, kad muzika, kuria kūrėjos barokiškai aistringai perteikė meilę savo dieviškajam sužadėtiniui – Kristui, yra pavojinga. Iš tiesų kai kurių vienuolių sakralinės kompozicijos savo ekspresyvumu, jausmingumu nė kiek nenusileidžia pasauliečių autorių kūriniams apie žemiškąją meilę. Tokios kompozitorės vienuolės kaip Chiara Margarita Cozzolani, Isabella Leonarda ar Rosa Giacinta Badalla stulbina ir savo kūrybos apimtimi, ir neabejotinu talentu, laukiančiu platesnio pripažinimo.

 

Programos pavadinimas „Mistinės sužadėtuvės“ yra amžinųjų vienuolystės įžadų metafora. Pašvenčiant merginą vienuolės gyvenimui vykdavo ir tebevyksta iškilmingos, vestuves primenančios apeigos su simboliniais ritualais ir muzika. Programos kūriniai susijungia į vientisą pasakojimą apie vienos merginos kelią nuo žemiškosios iki dieviškosios meilės, pašaukimo vienuolystei ir pasišventimo mistiniam sužadėtiniui Kristui. Šiai programai atlikti R. Dubinskaitė sutelkė tarptautinę moterų senosios muzikos atlikėjų komandą, taip atkurdama muzikavimo tradiciją moterų vienuolynuose, kur groti ir dainuoti galėjo tik pačios seserys. Greta solistės, vyresniosios vienuolės vaidmenį koncerte atliks dainininkė Saulė Šerytė, archiliutnia gros italė Elisa Lamarca, violone grieš prancūzė Chloe Lucas, o vargonėliais ir klavesinu skambins latvė Ieva Salietė. Tarptautinė muzikančių komanda programą „Mistinės sužadėtuvės“ šių metų liepą pristatys dar trijose vietose – Pažaislio, Tytuvėnų ir Kintų muzikos festivaliuose.

 

Prieš koncertą, kovo 3 d. 17 val., visus, norinčius daugiau sužinoti apie „Mistinėse sužadėtuvėse“ pristatomas kompozitores, R. Dubinskaitė kviečia į paskaitą Valdovų rūmuose. Tiek koncertas, tiek paskaita – nemokami, tačiau dėl riboto vietų skaičiaus klausytojai prašomi registruotis: https://www.valdovurumai.lt/lt/renginiai/i/8053/koncertas-mistines-suzadetuves/. Pasibaigus koncertui Valdovų rūmų muziejus publiką kviečia giliau pažinti ir XV–XX a. Vakarų Europos dailės paveldą, eksponuojamą parodoje „Lvivas sveikina Vilnių. Europos tapybos šedevrai iš Lvivo nacionalinės Boryso Voznyckio dailės galerijos“.

 

 

„Mistinių sužadėtuvių“ temą ir nuotaiką atspindi specialiai šiam projektui sukurtas muzikinis vaizdo klipas: https://www.youtube.com/watch?v=m5Hc3Rvip1U

Žymos:
Rengėjų inf.,