7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kompozitorė Snieguolė Dikčiūtė apie patyrimines ekskursijas KGB muziejuje

Rengėjų inf.
Nr. 8 (1457), 2023-02-24
Muzika Anonsai
Snieguolė Dikčiūtė. T. Tereko nuotr.
Snieguolė Dikčiūtė. T. Tereko nuotr.

Kovo 3 d. antrus metus iš eilės buvusiose sovietinės represinės institucijos erdvėse, kalėjimo izoliatoriuose, pilkuose jų koridoriuose ir šaudymo kamerose suskambės muzika. Šiemet – net šešių šiuolaikinių Lietuvos kompozitorių kūriniai bei garso instaliacijos. Tai – patyriminės garso ekskursijos „Atmintis“ dalis. 

 

Vedami saksofonininko Kornelijus Pukinskio, ekskursijos dalyviai keliaus po Okupacijų ir laisvės kovų (KGB) muziejų, jo kambariuose atrasdami aplinkos garso skulptūras, muzikines improvizacijas bei audiovizualines instaliacijas.

 

Apie tokį muziejaus atminties įprasminimą ir jo svarbą bei netikėtas Lietuvos kompozitorių premjeras daugiau papasakoti sutiko projekto sumanytoja ir kuratorė, kompozitorė Snieguolė Dikčiūtė.

 

Snieguole, kam skirtas projektas „Atmintis” ir kodėl prieš metus jam pasirinkote būtent šią temą? Kuo ji Jums svarbi ir artima?

 

Snieguolė: Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje aš dėstau kompoziciją ir klinikinę muzikos improvizaciją, tad kai 2022 metais Lietuvoje vyko Tarptautinė Menų terapijos konferencija, suorganizavau patyrimines aplinkos muzikos improvizacijos sesijas muzikos terapijos magistrantams. Dvylika atlikėjų, muzikuojantys terapiniais muzikos instrumentais, pasirinko Laisvės ir kovų muziejuje esančias kameras ir kitas erdves, kuriose suskambo patyriminės garso instaliacijos, atspindinčios čia vykusius tragiškus įvykius ir išgyvenimus. Prie mūsų prisijungti pakviečiau kompozitorių Mantvydą Leoną Pranulį, kuris kartu su arfininke Viktorija Smailyte atkūrė kiemelio, kur kaliniai galėdavo įkvėpti oro, atmosferą. Taip pat pakviečiau džiazo muzikantus Kornelijų Pukinskį (saksofonas) ir Dominyką Snarskį (mušamieji). Taip gimė dar du patyriminiai garso performansai; Kornelijaus Pukinskio – ekskursijos vedlio ,,Šnabždesiai’’ ir Dominyko Snarskio ,,Mušamųjų katedra’’, kuri vyks tardymo kameroje.  

 

Kaip nusprendėte muziką pasikviesti būtent į Okupacijų ir laisvės kovų (KGB) muziejaus erdves?

 

Snieguolė: Ukrainos karo akivaizdoje atsisukti į mūsų taip netolimą praeitį svarbu ir prasminga. Norėjosi su jaunais žmonėmis, kurie tik iš senelių girdėjo Lietuvai skaudžią istoriją dar kartą patirti ir įprasminti mūsų Atminį. 2023 m. parėmus Lietuvos kultūros tarybai, prie mūsų prisijungė kompozitorius Antanas Kučinskas, kuris specialiai muziejui sukūrė garso instaliaciją, skirtą skambėti sušaudymo kameroje ,,Vartai atsidaro’’. Jaunosios kartos kompozitorius Andrius Šiurys sukūrė kompoziciją ,,Psalmė vienatvei’’, kuri skambės  kameroje - vienutėje. Kompozitorius Mantvydas Leonas Pranulis sukūrė kūrinį ,,Dainuojantis žmogus’’, kurį kalėjimo kiemelyje atliks Naujosios vokalinės muzikos kolektyvas „MELOS”. 

 

Patyriminėje garso ekskursijoje „Atmintis” prie svarbių temų bandoma prisiliesti per šiuolaikinio meno formas. Kokios tai formos ir kodėl šiam projektui pasirinkote būtent jas?

 

Snieguolė: Mes esame šiuolaikiniai žmonės… Aplinkos Atmintį Genocido muziejuje atkurs  talentingi inovatyviai mąstantys kompozitoriai, garso menininkai, muzikos terapeutai. Kamerų aplinką atspindėsime keliomis modernaus meno formomis - patyriminėmis aplinkos muzikos improvizacijomis ir garso instaliacijomis, kurios pasiliks muziejuje kaip ilgalaikio veikimo priemonės.

 

Kaip reiktų suprasti sąvoką „patyriminė garso ekskursija“? Ko žiūrovui tikėtis ir kaip nusiteikti?

 

Snieguolė: Ekskursiją ves jaunas talentingas saksofonininkas Kornelijus Pukinskis ir su klausytojais keliaudamas po skirtingas kameras, modernaus garso meno priemonėmis atvers vis naujus tragiškus, o kartais ir viltingus mūsų tautos patyrimus.

 

Projekte skambės keturių Lietuvos kompozitorių premjeros, iš viso dalyvauti sutiko šeši skirtingų kartų kūrėjai. Dalis iš jų, kaip minėjote, gimę jau nepriklausomoje Lietuvoje, tiesiogiai nepatyrę sovietinės santvarkos. Ar, Jūsų manymu, šie skirtumai kažkaip atsispindi ir projektui pasiūlytuose kūriniuose? 

 

Snieguolė: Talentingi skirtingų kartų kūrėjai, atlikėjai ir būsimi muzikos terapeutai skirtingai ir savitai įgarsino Laisvės ir kovų muziejaus erdvių istorines aplinkos patirtis. Čia didžiausia vertybė – individualumo autentika, istorinės atminties išraiška per kūrybinę - asmenybinę prizmę. 

 

Artėja pirmosios karo Ukrainoje metinės. Įvykis, supurtęs daugelio mūsų pasaulėžiūras, priminęs apie laisvės trapumą bei svarbiausias kovas dėl jos. Kiek apskritai, jūsų manymu, yra svarbus atminties išsaugojimas ateičiai ir ar tai gali būti vienas iš būdų tą laisvę ginti?

 

Snieguolė: Ukrainos karo akivaizdoje ši Istorinė atmintis yra mūsų tautos tapatumo ir identiteto atspindys, tad kviečiu dalyvauti patyriminėje garso ekskusijoje ,,Atmintis’’ Okupacijų ir laisvės kovų (KGB) muziejuje 2023 m. kovo 3 dieną 17 ir 18 val. 

Žymos:
Rengėjų inf.,
Snieguolė Dikčiūtė. T. Tereko nuotr.
Snieguolė Dikčiūtė. T. Tereko nuotr.