7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vitalijaus Neugasimovo improvizacijų koncertas

Rengėjų inf.
Nr. 6 (1455), 2023-02-10
Muzika Anonsai
Vitalijus Neugasimovas. Organizatorių nuotr.
Vitalijus Neugasimovas. Organizatorių nuotr.

Vasario 12 d. 19 val. Geltonos sofos klube vyks pirmasis solinis improvizatoriaus, pianisto, kompozitoriaus Vitalijaus Neugasimovo koncertas, kuriame klausytojų ausis džiugins įvairiausių stilių spontaniškos kompozicijos. Pasak kūrėjo, jis pats praktiškai niekada nežino, kas skambės toliau – tarsi kažkokia nematoma jėga transliuoja savo muzikines mintis, kurios teka pianisto rankomis. Tokiu būdu visas koncertas tampa savotiška misterija, kupina netikėtumų ir mažų stebuklų.

„Man šiuo metu atrodo, kad prasminga muzika gali išvaduoti žmogų iš vidinės nelaisvės. Joje turi slypėti didelis potencialas, erdvė meilei, savęs pažinimui. Muzika turi teikti viltį, kad gyvenimas yra kur kas turtingesnis, nei tai, ką mato akys“ – sako atlikėjas.

Baigęs vargonų bei fortepijono specialybes Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, Vitalijus daug metų skyrė pedagogikai – dėstė chorinio dainavimo mokykloje „Liepaitės“. Lygiagrečiai gilinosi į senąją muziką, domėjosi džiazu ir progresyviu roku. Dvylika metų dainavo savo įkurtame a cappella ansamblyje „Quorum“, taip pat darė aranžuotės ir kūrė dainas žinomiems Lietuvos bei užsienio atlikėjams, kolektyvams. Jo populiarių kūrinių aranžuotės chorui sėkmingai atliekamos ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, o pjesės fortepijonui yra išleistos ABRSM ir OUP – jas atlieka tūkstančiai mokinių visame pasaulyje.

Kaip solistas, kamerinių ansamblių dalyvis, koncertmeisteris ir pedagogas dalyvavo įvairiuose renginiuose Lietuvoje, Vokietijoje, Olandijoje, Belgijoje, Lenkijoje, Švedijoje, Ukrainoje, Moldovoje ir kt. Grojo su Šv. Kristoforo, Klaipėdos bei Lietuvos kameriniais orkestrais, styginių kvartetu „Chordos“, kameriniais chorais „Brevis“ ir „Jauna muzika“, valstybiniu choru „Vilnius“, vyrų choru „Aidas“ ir kt.  Jis aktyviai bendradarbiauja ir rengia projektus su žinomais senosios, klasikinės ir populiariosios muzikos atlikėjais.   

Ne vienerius metus Vitalijus dirbo įvairiuose televizijos projektuose – „Dvi minutės šlovės“, „Chorų karai“, „Lietuvos balsas“. Daugeliui jo vardas žinomas iš paties inicijuotų projektų –„Pop muzika su perukais“, „Tarpkultūriniai tiltai“.

„Šiame improvizacijų koncerte bus įvairios muzikos, kurioje tilps įvairios mano asmeninės patirtys. Daug metų praleidau atlikdamas senąją muziką, vaikystėje dažnai grodavau Bachą. Ilgą laiką jis man buvo kažkuria prasme vienintelis kompozitorius. Turbūt dėl harmoningo proto ir jausmo santykio. Vėliau kiekvienoje muzikinėje epochoje surasdavau sau kažką artimo. Domėjausi ir moderniąja, avangardine muzika, tačiau, kad ir kaip tai būtų įdomu, supratau, kad pats noriu kurti kitaip. Labai džiaugiuosi, kad mano pjesės suranda atgarsius kitų širdyse, man rašo iš skirtingų pasaulio kraštų, dėkoja už gražius kūrinius. Nesistengiu būti originalus, tiesiog vienu momentu pajutau, kad abstrakčios idėjos, intelektas dėl intelekto nebefunkcionuoja, bent jau mano gyvenime. Originalios mano kompozicijos šį sekmadienio vakarą neskambės – klausytojams noriu dovanoti spontaniškai gimsiančias melodijas“ – sako Vitalijus Neugasimovas.

Bilietus platina kakava.lt, taip pat juos įsigyti galima prieš koncertą Geltonos sofos klube.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Vitalijus Neugasimovas. Organizatorių nuotr.
Vitalijus Neugasimovas. Organizatorių nuotr.