7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro gimtadienio koncerte – pianistas Lukas Geniušas

LVSO inf.
Nr. 3 (1452), 2023-01-20
Muzika Anonsai
Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras ir Gintaras Rinkevičius. G. Kaškelio nuotr.
Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras ir Gintaras Rinkevičius. G. Kaškelio nuotr.

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, vadovaujamas meno vadovo ir vyr. dirigento Gintaro Rinkevičiaus, vasario 1 d. klausytojus pakvies švęsti jau 34-ąjį orkestro gimtadienį. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje klausytojai galės išgirsti vieną garsiausių Lietuvos pianistų Luką Geniušą kartu su įspūdinga Ludwigo van Beethoveno ir Antono Brucknerio kūrinių programa.

 

Jau tapo tradicija, kad orkestro gimtadienio koncertu kasmet minimas pirmasis maestro G. Rinkevičiaus įkurto tuomet dar Jaunimo simfoninio orkestro koncertas, įvykęs 1989 m. sausio 30 d. Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre. Ištikimiausi gerbėjai žino, kad orkestras į savo gimtadienio koncertus kasmet kviečia garsiausius atlikėjus ir klausytojams pristato išskirtinius, monumentalius kūrinius. Šį kartą Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras pakvies išgirsti pianisto Luko Geniušo atliekamą vieną žymiausių L. van Beethoveno kūrinių – Trečiąjį koncertą fortepijonui ir orkestrui. Nors L. Geniušas jau seniai įsitvirtinęs kaip vienas įdomiausių ir savičiausių savo kartos menininkų, šiandien jo vardas vis garsiau skamba pasaulyje – 2022 m. kartu su operos soliste Asmik Grigorian pianistas pelnė prestižinį „Gramophone“ klasikinės muzikos apdovanojimą už jų bendrą darbą – Sergejaus Rachmaninovo romansų albumą „Dissonance“. L. Geniušas yra nuolat kviečiamas atlikti rečitalių garsiausiose pasaulio koncertų salėse, tokiose kaip Londono „Wigmore Hall“, Amstedarmo „Concertgebouw“, Paryžiaus „Salle Gaveau“, „Louvre Auditorium“, Niujorko „Frick Collection“, Vašingtono „Phillips Collection“, Genujos „Teatro Carlo Felice“, Milano „Sala Verdi“ ir kitose.

 

Antrojoje koncerto dalyje Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, diriguojamas maestro G. Rinkevičiaus, tęs A. Brucknerio simfonijų ciklą ir atliks įspūdingos apimties ir gylio kūrinį – kompozitoriaus Aštuntąją simfoniją. 1892 m. Vienoje įvykusi Aštuntosios simfonijos premjera, diriguojama garsiojo Hanso Richterio, – tai paskutinis didis triumfas, kurį buvo lemta patirti A. Bruckneriui. „Publika buvo nebe nustebinta, abstulbinta ar šokiruota, ji buvo sukrėsta. Po kiekvienos dalies kilo plojimų audra. Tiesa, aršusis Eduardas Hanslickas liko ištikimas sau ir prieš finalą paliko salę. Bet dabar tai jau atrodė apgailėtinai. Kritika paskelbė, jog Aštuntoji yra „žymiausia XIX a. simfonija“, „mūsų laikmečio muzikos vainikas“, – taip apie simfoniją rašė muzikologas Viktoras Gerulaitis. Kompozitorius Hugo Wolfas recenzijoje ją pavadino „titano tvariniu“, kuris savo dvasios jėga ir mastais lenkia visas kitas A. Brucknerio simfonijas.

 

Apie A. Brucknerio Aštuntąją simfoniją prieš koncertą, 18.15–18.45 val., Nacionalinės filharmonijos fojė plačiau pasakos muzikologė Jūratė Katinatė.

 

Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro gimtadienio koncertas įvyks 2023 m. vasario 1 d. 19 val. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje. Dirigentas maestro Gintaras Rinkevičius. Bilietų galite įsigyti Vilniaus kongresų rūmų, „Bilietai.lt“ kasose ir internetu www.bilietai.lt.

Žymos:
LVSO inf.,
Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras ir Gintaras Rinkevičius. G. Kaškelio nuotr.
Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras ir Gintaras Rinkevičius. G. Kaškelio nuotr.