7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Šventinis gruodis Paliesiaus dvare

Rengėjų inf.
Nr. 39 (1446), 2022-12-02
Muzika Anonsai
Koncertas „Nuostabusis amžius“. D. Matvejevo nuotr.
Koncertas „Nuostabusis amžius“. D. Matvejevo nuotr.

Gruodis, pirmasis žiemos ir paskutinis metų mėnesis, ypatingas. Pasitinkame ne tik vėsą ir sniegą, bet ir Kalėdas, Naujuosius metus. Paliesiaus dvare šventės tikrai nepamirštamos – čia šį mėnesį net šeši puikūs koncertai! Žiemą sutiksime koncertu „Nuostabusis amžius“, kuriame solistai Kristina Zmailaitė, Edmundas Seilius bei ansamblis „Musica Humana“ atliks nuostabią  XIX a. pabaigos – XX a. pradžios muziką. Gruodžio 10 d. koncertų salėje „Pasaga“ suskambs multiinstrumentalisto Sauliaus Petreikio folk ir world muzika, o gruodžio 17 d. – klasikinės muzikos tėvu vadinamo J. S. Bacho kūriniai. Kiek vėliau žinomiausias F. Sinatros bei kalėdines dainas mums dainuos išskirtinio balso solistas Eugenijus Chrebtovas, o pianistė Eglė Andrejevaitė ir aktorė Birutė Mar pristatys F. Chopino ir Ž. Sand meilės istorijos įkvėptą spektaklį-koncertą. Galiausiai pakviesime sutikti Naujuosius metus stebuklingame dvaro pokylyje G. Rossini tematika su maestro Christian Frattima!

Gruodžio 3 d., 16 val., Paliesiaus dvare – „Nuostabusis amžius“. Koncerte skambės XIX a. pabaigos – XX a. pradžios kompozitorių kūriniai. Girdėsime Juleso Masseneto, Gabrielio Fauré, Stefano Donaudy, Claude Debussy, Paolo Tosti įstabių melodijų, prancūziško subtilumo ir itališkos ekspresijos kupinas vėlyvojo romantizmo dainas (visas ansambliui pritaikė Gediminas Kviklys) ir Edvardo Griego, Frédérico Bonzono, Juleso Masseneto instrumentinę muziką. Publikai gerai žinomi solistai Kristina Zmailaitė ir Edmundas Seilius atliks kūrinius kartu su Roberto Beinario vadovaujamu Lietuvos nacionalinės filharmonijos kameriniu ansambliu „Musica humana“.

Gruodžio 10 d., 16 val., koncertų salėje „Pasaga“ ir mažus, ir didelius kviečiame į žinomiausio Lietuvos multiinstrumentalisto, vieno ekspresyviausių Lietuvos kūrėjų, Sauliaus Petreikio koncertą. Kartu su Belgijos gitaristu Chrisu Ruebensu jis atliks folk ir world muziką, dėl kurios taip garsėja. Sauliaus Petreikio atliekamoje muzikoje skamba tiek tradiciniai, tiek ir archajiniai pučiamieji instrumentai, o pasirodymai pasižymi energija ir įvairių emocijų gausa. Per 50 skirtingų instrumentų grojančio atlikėjo pasirodymai primena spalvingą kelionę, kurioje persipina baltiškų ir skandinaviškų pasaulių garsiniai lobynai. Atlikėjo kuriama muzika šiltai priimama pačios įvairiausios auditorijos, o ypač mėgstama šeimų.

Gruodžio 17 d., 16 val., nekantriai laukiame koncerto „Impulse – BACH!“. J. S. Bachas yra vadinamas klasikinės muzikos Tėvu, jis įkvėpė daugybę kitų kompozitorių, padėjo pagrindus muzikos komponavimui. Vokietijoje šventiniu laikotarpiu J. S. Bacho muzika tampa grojamiausiu repertuaru. O Lietuvoje apskritai nėra tradicijos aukštame lygyje interpretuoti jo muziką. Šiuo koncertu siekiama tokią tradiciją pradėti! Kūrinius atliks projekto vadovė pianistė Ona Gražinytė ir „Impulsas – BACH!“ instrumentalistų ansamblis, sopranas Lina Dambrauskaitė, tenoras Ilja Aksionovas ir baritonas Williamas Kingas bei Romualdo Gražinio vadovaujamas kamerinis choras „Aidija“.

Gruodžio 18 d., 14 val. – jaukus muzikinis vakaras „Šv. Kalėdos su Sinatra ir draugais“. Akomponuojamas pianisto Tomo Dičiūno, išskirtinio balso savininkas, garsus operos solistas Eugenijus Chrebtovas atliks žinomiausias F. Sinatros dainas bei tokius visų pamėgtus šventiškus kūrinius kaip „White Christmas“, „Aleliuja” ir „Feliz Navidad“. Ukrainoje, Donetsko srityje gimęs, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatre stažavęsis ir mokęsis, Eugenijus Chrebtovas dabar yra ne vieno dainavimo konkurso laureatas bei populiarus atlikėjas.

Gruodžio 26 d., 16 val., pianistė Eglė Andrejevaitė ir aktorė Birutė Mar pristatys spektaklį‑koncertą „Žiema Maljorkoje”, įkvėptą kompozitoriaus Frederiko Šopeno ir rašytojos Žorž Sand kūrybos ir meilės istorijos. Dainuojančio fortepijono magą F. Šopeną, preliudo žanrą pakėlusį ant muzikos pjedestalo, kalbins pianistės Eglės Andrejevaitės rankos, o Ž. Sand girdėsime at(si)liepiant savo prisiminimų knygos „Žiema Maljorkoje” tekstų fragmentais, kuriuos įgarsins aktorė ir režisierė Birutė Mar.

Gruodžio 31 d., 19 val., kviečiame visus sutikti Naujuosius metus stebuklingame pokylyje Paliesiaus dvare, kurio tema: nuo Rossini gurmaniškiausių patiekalų iki nuostabiausių arijų! Pokylyje kviečiame nepabijoti suteikti laisvę savo fantazijai ir pasipuošti ypatingu drabužiu, atributu, peruku, galbūt net visiškai persikūnyti į G. Rossini operos personažą. Vakarą pradėsime šventės dalyvius kviesdami į prancūziškų delikatesų degustaciją su vyno taure iš Paliesiaus dvaro vyno rūsio. Kiek vėliau leisimės į itališkų liaudies šokių „Tarantella“ pamoką bei šventinę ir unikalią „Rossini“ vakarienę – tai išskirtinė proga paragauti gurmano G. Rossini pamėgtų patiekalų. Vakarą vainikuos renginio meno vadovo Christian Frattima Paliesiaus dvaro konsorto ir Kremerata Baltica kvinteto koncertas, kurio metu iki pat vidurnakčio skambės ikoniškiausios G. Rossini arijos, kamerinė ir instrumentinė muzika. O tada pakelsime taures ir pasidžiaugsime atėjusiais Naujaisiais!

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
Koncertas „Nuostabusis amžius“. D. Matvejevo nuotr.
Koncertas „Nuostabusis amžius“. D. Matvejevo nuotr.
Saulius Petreikis. Organizatorių nuotr.
Saulius Petreikis. Organizatorių nuotr.
Koncertas „Impulse – BACH!“
Koncertas „Impulse – BACH!“
Eugenijus Chrebtovas. Organizatorių nuotr.
Eugenijus Chrebtovas. Organizatorių nuotr.
Aktorė Birutė Mar ir pianistė Eglė Andrejevaitė. Organizatorių nuotr.
Aktorė Birutė Mar ir pianistė Eglė Andrejevaitė. Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.