7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Rudens sezoną „Improdimensija“ pabaigs su Danijos avangardinio džiazo žvaigždėmis

Rengėjų inf.
Nr. 39 (1446), 2022-12-02
Muzika Anonsai
Jespero Zeutheno, Jakobo Anderskovo ir Anderso Vestergaardo trio. Miki Skak nuotr.
Jespero Zeutheno, Jakobo Anderskovo ir Anderso Vestergaardo trio. Miki Skak nuotr.

Avangardinių ir kanonams nepaklusnių garsų fanus šį rudenį ypač dosniai lepinusi „Improdimensijos“ komanda lapkričio 30-ąją, paskutiniąją kalendorinio rudens dieną, surengs dar vieną nepamirštamą koncertą. Jaukioje ir nepriekaištinga garso kokybe pasižyminčioje „MAMA Studios“ (A. Mickevičiaus g. 29, Vilnius) erdvėje muzikinius kerus paskleis skirtingas danų avangardinio džiazo kartas jungiantis Zeuthen/Anderskov/Vestergaard trio bei scenoje debiutuosiantis saksofonininko Armino Bižio ir gitaristo Dominyko Norkūno duetas.

Tai bus paskutinis šių metų „Improdimensijos“ sezono koncertas, tačiau laisvajam džiazui ir improvizacinei muzikai atsidavusio judėjimo varomojo jėga – saksofonininkas Liudas Mockūnas ir jo bendražygiai, sudėti instrumentų šalin neketina. Po įspūdingo šio rudens sezono „Improdimensija“ 2023-iaisis neabejotinai sugrįš su nauja jėga!

Emocionalus laisvasis džiazas iš Danijos

Baigiamajame sezono koncerte pasirodysiantis saksofonininko Jespero Zeutheno, pianisto Jakobo Anderskovo ir būgnininko Anderso Vestergaardo trio – tai tris Danijos avangardinio džiazo kartas jungiantis reiškinys, laviruojantis tarp ekspresyvaus laisvojo džiazo ir šilto skandinaviško skambesio.

Alto saksofonistas Jesperas Zeuthenas – neabejotina Danijos scenos legenda, grojusi net su Donu Cherry bei Terry Riley. Dar praėjusio amžiaus aštunto dešimtmečio pabaigoje ypatingą muzikos gerbėjų ir kritikų dėmesį dėl savo darbų su grupėmis „Blue Sun“ ir legendiniu „New Jungle Orchestra“ užsitarnavęs muzikantas, vietos Skandinavijos avangardinio džiazo olimpe niekam kitam užleisti neketina. Tai savitą, melomanų puikiai atpažįstamą tembrą turintis muzikantas, kurio garsovaizdyje greta džiazo ypatingą reikšmę užima roko bei world muzika.

Kitą trijulės narį, viduriniosios danų džiazo kartos atstovą Jakobą Anderskovą – be išlygų galima vadinti vienu ryškiausių Europos džiazo fortepijono balsų. 2001 m. debiutavęs muzikantas bei kompozitorius už savo muziką yra įvertintas daugybe apdovanojimų, o 2018 m. buvo nominuotas prestižiniam Šiaurės Tarybos meno apdovanojimui. J. Anderskovas yra eilės inovatyvių ir naujas garsines perspektyvas atveriančių kolektyvų – „Anderskov Accident“, „Doctor Structure“, „Anderskov trio“ ir kt. – lyderis.

Jauniausią trio muzikantų kartą atstovauja būgnininkas Andersas Vestergaardas. Šį talentingą perkusistą galima sutikti benardant pačiuose įvairiausiuose džiazo muzikos stiliuose. Tačiau toks platus akiratis nepaskandino šio gabaus ir techniško muzikanto muzikinių klišių jūroje. Priešingai, A. Vestergaardui pavyko suformuoti savitą grojimo braižą. Andersas nuolat muzikuoja su grupėms „Yes Deer“ ir „Laser Nun“, o tarp jo scenos partnerių galima sutikti tokius vardus kaip Evanas Parkeris, Lotte Anker, Thomasas Morganas ir kt.

2018 m. debiutinį albumą „Out Of The Spectacle“ išleidęs Zeuthen/Anderskov/Vestergaard savo atliekamos muzikos neaprėdo madingomis, neretai turinio stokojančiomis koncepcijomis. Jie koncentruojasi į čia ir dabar vykstantį procesą, kuriame jų trijų sinergija ima sprogte sproginėti įvairiausiais jausmais. Tai improvizacija apipinta stipriu emociniu bliuziniu užtaisu.

Nenuspėjamo dueto debiutas

Prieš į sceną žengiant svečiams iš Danijos, publikos dėmesį kaustys – saksofonininko A. Bižio ir gitaristo D. Norkūno duetas. Abu muzikantai – aktyvūs Lietuvos improvizacinės, džiazo, roko ir akademinės muzikos scenų dalyviai. Judviejų kūrybiniai keliai ne kartą susikirto ir tebesikerta  įvairiuose projektuose, tačiau kaip duetas Arminas ir Dominykas iki šiol niekada nėra groję. Lapkričio 30-oji – unikali galimybe tapti naujai užgimstančio reiškinio liudininkais.

A. Bižys – jaunosios kartos muzikantas, savo kelią pradėjęs nuo klasikinio saksofono studijų, tačiau ilgainiui pradėjo domėtis bei groti laisvosios improvizacijos muziką, bet tuo pat metu daug dėmesio skirdamas grojimui su  šiuolaikinės akademinės bei džiazo muzikos ansambliais. Tai plataus muzikinio akiračio, nuolat ieškantis ir eksperimentų nebijantis kūrėjas. Šiuo metu Arminas yra saksofonų kvarteto „Katarsis4“, grupių „Džiazlaif“, „Avis Rara“, „Miško Gyventojai“, „OJIBO Afrobeat“, šiuolaikinės muzikos ansamblio „Synaesthesis“ ir t.t. narys.

D. Norkūnas – mokėsi Vilniaus kolegijos Ritminės muzikos katedroje ir čia baigė bakalauro studijas, taip pat įgijo modernios muzikos ir laisvosios improvizacijos muzikos magistrą LMTA, „Erasmus“ programos dėka buvo išvykęs semtis muzikinės patirties į Daniją, į Karališkąją muzikos akademiją.  2015 m. D. Norkūnas laimėjo  „Tamsta Guitar Day“ konkursą, o 2019 m. su grupe „Kanalizacija“ nugalėjo „Vilnius Jazz Young Power“ konkurse bei pelnė geriausio instrumentininko apdovanojimą. Šiuo metu groja grupėse „Kanalizacija“ ir „Laivo troupe“ bei įvairiuose kitose Lietuvos laisvosios improvizacijos bei eksperimentinio džiazo projektuose.

Ko tikėtis iš Armino ir Dominyko dueto? Vienareikšmiškai atsakyti sunku. Tai gali būti tiek konceptualiai provokatyvus Juozo Milašiaus performansus primenantis pasirodymas, tiek filosofiškai introspektyvus garsinis patyrimas. Atsakymą sužinosime tik lapkričio 30-ąją.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Jespero Zeutheno, Jakobo Anderskovo ir Anderso Vestergaardo trio. Miki Skak nuotr.
Jespero Zeutheno, Jakobo Anderskovo ir Anderso Vestergaardo trio. Miki Skak nuotr.