7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Koncertų salė klaipėdiečius kviečia pasitikti šventes su gerai žinomais klasikos kūriniais

Rengėjų inf.
Nr. 39 (1446), 2022-12-02
Muzika Anonsai
Lietuvos kamerinis orkestras ir Sergejus Krylovas. Organizatorių nuotr.
Lietuvos kamerinis orkestras ir Sergejus Krylovas. Organizatorių nuotr.

Paskutinį kalendorinių metų mėnesį Klaipėdos koncertų salė (KKS) pristato šventinės klasikos festivalį „Salve Musica“. Klausytojai turės galimybę pasimėgauti klasikos kūriniais, perteikiančiais prasmingą Kalėdų laukimo jausmą ir kuriančiais pakilią nuotaiką. Nors iki didžiausių metų švenčių liko kone mėnuo, tačiau bilietai į kai kuriuos festivalio renginius jau išparduoti. Klausytojai raginami suskubti įsigyti paskutinius bilietus iš anksto į artėjančius koncertus ne tik sau, bet ir pasirūpinti dovanomis artimiesiems. KKS kviečia susipažinti su šventine programa ir išsirinkti mėgiamus koncertus.

Festivalį atvers programa „Didžioji fuga“ gruodžio 2-ąją. Klaipėdos kamerinis orkestras, vadovaujamas Mindaugo Bačkaus, pasirodys kartu su solistu ir dirigentu Andreas Staier (klavesinas, fortepijonas, Vokietija). Pasak M. Bačkaus, „Andreas Staier Europoje turi reputaciją kaip vienas iškiliausių klavesino ir fortepijono meistrų, atliekančių XVII-XIX amžių laikotarpio muziką. Būtent šio laikotarpio muziką studijuosime, repetuosime ir interpretuosime kartu su Andreas Staieriu šiame koncerte“. Renginys prasidės J. S. Bacho 5-uoju Kontrapunktu iš unikalaus polifoninio ciklo  „Fugos menas“, o programą užbaigs L. van Beethoveno „Didžioji fuga“, kuri laikoma vienu didžiausių kompozitoriaus laimėjimų kamerinės muzikos srityje.

Gruodžio 6-osios vakarą klaipėdiečiai dalyvaus ekskursijoje į galingu miesto balsu vadinamą kariliono bokštą. Bilietai į šią ekskursiją buvo išgraibstyti greičiau nei per savaitę. Daugiau informacijos apie artėjančius edukacinius projektus planuojama pranešti dar gruodžio mėnesį.

Gruodžio 7-ąją į Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro pastatytą šokio spektaklį „Mergaitės Marijos istorija“, sukurtą pagal E. T. A. Hoffmanno pasaką „Spragtukas ir pelių karalius“, kviečiami jaunieji klausytojai. Stebėdami ir klausydami šios muzikinės šokio pasakos publika iš arčiau susipažins ir su baleto menu, ir su pučiamaisiais instrumentais, kurie šioje nuotykių kupinoje istorijoje taip pat tampa pasakos herojais.

Gruodžio 8-ąją programoje „Vestsaido istorija“ kartu su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru koncertuos daugiau nei 10 nacionalinių ir tarptautinių konkursų laureatė, pianistė, Onutė Gražinytė. Ji skambins Aleksandro Skriabino Koncertą fortepijonui ir orkestrui. Orkestro atlikime suskambės nuotaikingi „Simfoniniai šokiai“ iš legendinio Leonardo Bernsteino miuziklo „Vestsaido istorija“. Pasaulinio lygio, pagal Viljamo Šekspyro tragediją „Romeo ir Džuljeta“ pastatytas 1961-ųjų metų kino miuziklas, „Vestsaido istorija“, pelnė net dešimt „Oskaro“ statulėlių.  

Artėjant visame pasaulyje populiariai šv. Liucijos dienai, gruodžio 14-ąją pirmą kartą KKS kviečia klaipėdiečius į šiai progai paminėti skirtą koncertą. Nuo šv. Liucijos dienos pradedama švęsti saulės sugrįžimo šventę – Sugrįžtuves, užtrunkančias iki pat šv. Kalėdų. Pietų Italijoje, Sirakūzuose, gyvenusios mergelės kankinės Liucijos, kuri buvo deginama ugnimi, garbei ilgus advento vakarus nušviečia tūkstančiai žvakių, tradiciškai uždegamų gruodžio 13-ąją, šv. Liucijos dieną. Giesmėmis ir dainomis šią šventę koncerte paminės Klaipėdos choras „Aukuras“, vadovaujamas Tomo Ambrozaičio ir diriguojamas Dovilės Kirdaitės. Renginyje taip pat dalyvaus Klaipėdos Vydūno gimnazijos merginų vokalinis ansamblis, vadovaujamas Jonės Girdzijauskaitės.

Gruodžio 16 d. koncertinę programą „Rojaus paukščiai“ pristatys du ryškūs vilniečių kolektyvai – šv. Kristoforo kamerinis orkestras, vadovaujamas dirigento Modesto Barkausko bei choras „Jauna muzika“, vadovaujamas meno vadovo Vaclovo Augustino. Koncerto, pavadinto pagal Algirdo Martinaičio kūrinį, kulminacija taps įspūdingas kompozitoriaus ir choro dirigento Donato Zakaro „Magnificat“.  

Tradicija tapo adventiniu laikotarpiu Klaipėdos brass kvintetui, vadovaujamam Sigito Petrulio, pakviesti klaipėdiečius į koncertą šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje. Programoje „Skambanti šviesa“ kartu su kolektyvu pasirodys Vokalinis kvartetas: Rasa Ulteravičiūtė, Beata Ignatavičiūtė (sopranai), Tadas Jakas (tenoras), Valdas Kazlauskas (bosas). Skambėsiančios programos kūriniai skatins susimąstyti apie advento prasmę, sutelks mintis apie artėjančias gražiausias metų šventes. Koncerto klausytis nemokamai publika kviečiama gruodžio 18-osios vakarą.

Gruodžio 20-ąją į KKS sugrįžta ir koncertinę programą pristatys Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras. Gintaras Rinkevičius, daugybę veiklų suderinantis, vietoje nenustygstantis orkestro vadovas, atspindi ir paties orkestro veidą: pilnas jaunatviškų idėjų, neriantis į įvairias muzikines avantiūras, neapsiribojantis klasikiniu repertuaru. Programoje orkestras koncertuos su trimis vokalistėmis – Ona Kolobovaite, Ieva Prudnikovaite ir Evelina Sašenko. KKS pažymi, kad tai vienas paklausiausių renginių gruodį, kadangi bilietai į programą jau išparduoti.   

Klaipėdos kamerinio orkestro 30-ies metų kūrybinės veiklos sukakčiai pažymėti vyks ypatingas, senus prisiminimus atkuriantis, naujas pažintis ir netikėtumus žadantis renginys. „Koncerte klausytojai išvys skirtingų formatų pasirodymus, kurių galbūt dar nėra matę. Noriu palikti intrigą, bet galiu atskleisti, kad bus ne visai standartinis koncertas, bus netikėtumų, improvizacijos. Girdėsime orkestro istorijoje žymę palikusius kūrinius ir atlikėjus“, – užsimena M. Bačkus. Šventinis Klaipėdos kamerinio orkestro koncertas vyks gruodžio 22-ąją.

Klaipėdos karilionas džiugina praeivius žymių kompozitorių melodijomis kiekvieną savaitgalį, švenčių dienomis ir Klaipėdos kariliono festivalio metu. Šiemet, kaip ir kasmet, šv. Kalėdų dieną, ir sutinkant Naujuosius, tradiciškai skambės Klaipėdos kariliono varpai. Per Kalėdas iš Klaipėdos centrinio pašto bokšto skambins karilionininkas Kęstutis Kačinskas, o į Naujuosius klaipėdiečius palydės Stanislovo Žilevičiaus atliekama varpų muzika. Koncertų klausytojai kviečiami klausytis nemokamai gruodžio 25-osios ir 31-osios vakarą Klaipėdos kariliono bokšte (Liepų g. 16, Klaipėda).

Tradicija tapo, kad metų pabaigoje KKS kviečia į Lietuvos kamerinio orkestro koncertinę programą. Gruodžio 28-osios koncerte „Baroko ir klasicizmo perlai“ skambės Georgo Friedricho Händelio ir Wofgango Amadeus Mozarto kūriniai. Juos kartu su Lietuvos kameriniu orkestru atliks, kolektyvo meno vadovas, smuikininkas ir dirigentas Sergejus Krylovas ir „Auksinio scenos kryžiaus“ laureatė, solistė Lina Dambrauskaitė.

„The Queen’s Six“ – vokalinė muzikos grupė iš Jungtinės Karalystės, dainuojanti be instrumentinio pritarimo, po trejų metų sugrįžta į Klaipėdą.  Kolektyvas gruodį pristatys vienintelį koncertą Lietuvoje. Uostamiesčio publiką sužavėjęs senosios ir šiuolaikinės vokalinės muzikos opusais, šiemet kolektyvas tikina atliksią išskirtinę programą. „Atnaujinome šventinę programą specialiai Klaipėdos publikai. Pažadame, bus daug senų mėgstamiausių, bet ir nuostabių naujų kūrinių, įskaitant visiškai naują tam tikros Mariah Carey dainos aranžuotę“, – intriguoja „The Queen’s Six“ lyderis Simon Whiteley. Į vokalinio ansamblio koncertą klausytojai kviečiami gruodžio 29-osios vakarą.

Gruodžio 31-ąją į muzikines staigmenas ir pakilias emocijas žadantį naujametį koncertą  kviečia Klaipėdos kamerinis orkestras bei dirigentas ir solistas Federico Mondelci (saksofonas, Italija).  Tiek muzikos profesionalų, tiek plačiosios publikos aukštai vertinamas atlikėjas su orkestru atliks šventišką programą, į kurią bilietai jau išparduoti.

Daugiau informacijos apie festivalį „Salve Musica” galima rasti www.koncertusale.lt.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Lietuvos kamerinis orkestras ir Sergejus Krylovas. Organizatorių nuotr.
Lietuvos kamerinis orkestras ir Sergejus Krylovas. Organizatorių nuotr.