7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniuje skambės išskirtinio grožio XX a. muzikos šedevrai

Rengėjų inf.
Nr. 38 (1445), 2022-11-25
Muzika Anonsai

Panašu, kad klasikinės muzikos gurmanams Kalėdos šiemet atėjo kur kas anksčiau – vieną po kito aukščiausio lygio atlikėjus pristatantis X tarptautinis M. K. Čiurlionio muzikos festivalis parengė dar vieną ypatingą koncertą. Antradienio vakarą po Vilniaus rotušės skliautais skambės tikras klasikinės muzikos šedevras – vienu gražiausių visų laikų kūrinių tituluojamas Olivier Messiaeno „Kvartetas laiko pabaigai".

Jau vien kūrinio atsiradimo istorija verta rašytojo plunksnos. Šį kvartetą prancūzų kompozitorius sukūrė 1941 metais, kalėdamas vokiečių karo belaisvių stovykloje. Tai, kad kartu su puikiai fortepijonu grojusiu O. Messiaenu kalėjo ir dar trys profesionalūs muzikai – smuikininkas, klarnetininkas ir violončelininkas, lėmė neįprastą kvarteto sudėtį. Daug prie kūrinio atsiradimo prisidėjo ir vokiečių karininkas, kuris, sužavėtas prancūzo talento, parūpindavo popieriaus ir rašymo priemonių. Nepaisant tragiškų aplinkybių, Olivier Messiaenui pavyko sukurti itin spalvingą, meilės, šviesos ir vilties kupiną kvartetą. Jo premjera tapo vienu neįprasčiausių koncertų muzikos istorijoje – muzikai grojo spaudžiant 30 laipsnių šalčiui, o jų klausė tūkstančiai karo belaisvių.

Techniškai labai sudėtingą, Lietuvos scenose itin retai skambantį kūrinį atliks jaunų, tačiau jau mūsų šalyje ir pasaulyje pripažinimą pelniusių solistų desantas – tarptautinių konkursų laureatai, koncertuojantys su žymiais Europos ir pasaulio orkestrais smuikininkė Julija Ivanovaitė, pianistas Paulius Anderssonas ir klarnetininkas Rimvydas Savickas bei svečias iš Vokietijos, australų kilmės violončelininkas Samas Lucas.  

„Pirmą kartą šį nežemiško grožio ir poveikio O. Messiaeno kvartetą grojau studijuodama Stokholmo Karališkosios muzikos akademijos Edsbergo institute. Nuo tada svajojau jį atlikti Lietuvos publikai. Džiaugiuosi, kad pavyko suburti išties labai talentingų muzikų sąstatą ir šią idėją įgyvendinti“, – sakė smuikininkė J. Ivanovaitė.

Be O. Messiano „Kvarteto laiko pabaigai“ koncerte skambės ir specialiai šiam jubiliejiniam festivaliui aranžuotos aštuonių M. K. Čiurlionio preliudų transkripcijos fortepijonui su smuiku, violončele ar klarnetu.

X tarptautinį M.K. Čiurlionio muzikos festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Koncertas vyks lapkričio 22 d., antradienį, 19 val. Vilniaus rotušės Didžiojoje salėje.

Žymos:
Rengėjų inf.,