7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

In memoriam Reinbertui Eversui

(1949–2022)

Donatas Katkus
Nr. 37 (1444), 2022-11-18
Muzika
Reinbert Evers. Asmeninio archyvo nuotr.
Reinbert Evers. Asmeninio archyvo nuotr.

Spalio mėnesio pabaigoje mirė Reinbertas Eversas – vokiečių gitaristas, gitaros profesorius. Bendravau, gal geriau sakyti – broliavausi, su juo daugiau nei 20 metų. Jis buvo jaunesnis už mane. Valingesnis už mane. Jo savęs matymo žvilgsnis buvo aiškesnis nei mano. Niekas nebūtų manęs įtikinęs, kad jis pasitrauks iš šio pasaulio anksčiau nei aš. Jis buvo tikras, valingas, čia esantis. Reinberto gyvenimas, jo veikla užstojo jį patį. Bet dabar niekas netrukdo įsižiūrėti į tą žmogų – į tokį, kokio iki tol neįsivaizdavau, koks jis buvo iš tikrųjų.

 

Muzika jį pasigrobė palyginus vėlai, studijuojant filosofiją ir filologiją universitete. Jam prieinamiausias instrumentas tuo metu – gitara – tapo viso jo buvimo šiame pasaulyje ženklu.  Įveikdamas vyresnio amžiaus apribojimus, su geležine valia ir didžiule aistra jis kopė į atlikimo  meno viršūnes. Studijavo Dortmunde, Vienoje ir tapo ryškia žvaigžde Vokietijos gitaros pasaulyje. Ėmė dėstyti Miunsterio aukštojoje muzikos mokykloje prie Miunsterio universiteto. Buvo išrinktas šios mokyklos dekanu. Čia įvyko jo muzikinių interesų atsišakojimas: koncertinė veikla, pedagogika, koncertų organizatoriaus pašaukimas. Kaip atlikėjas Eversas buvo bene intensyviausiai koncertuojantis gitaristas pasaulyje – visuose žemynuose, ypač dažnai Pietų Korėjoje, Kinijoje. Ši jo veikla stebino, jis dažnai grojo ten, kur publika gitarą matydavo pirmą kartą. Buvo švietėjas, muzikos propaguotojas ir nenuilstantis šiuolaikinės muzikos fanatikas. Nuo pat karjeros pradžios į savo repertuarą traukė ir atliko naująją gitaros muziką. Už tai sulaukė visos pasaulio kompozitorių šeimos dėkingumo.

 

Nepaprasti Reinberto Everso nuopelnai gitaros pedagogikos srityje. Miunsteris teisėtai tapo gitaros pedagogikos centru. Everso pedagoginė veikla tęsėsi iki paskutinės gyvenimo dienos. Jis nuolat turėjo 24 studentus – tai maksimumas. Dėstė ne tik Vokietijoje, bet ir visame pasaulyje, dažnai Pietų Korėjoje, kur yra jo mokinių, pasiekusių pasaulinę šlovę. Būdamas dekanu jis stipriai veikė ir visą Miunsterio muzikinį gyvenimą. Jo iniciatyva buvo rengiami šiuolaikinės muzikos festivaliai, į kuriuos atvykdavo visas šiuolaikinių kompozitorių žvaigždynas, pradedant Arvo Pärtu ir baigiant Aleksandru Knaifeliu.

 

Ypač dideli Reinberto Everso nuopelnai Lietuvai. Gyvenimas jį suvedė su lietuvaite Igina, prieš 23 metus dalyvavau jų vestuvėse Vilniuje. Jo pirmieji koncertai čia buvo triumfališki. Ilgai buvo prisimenamas jo dueto su Wolfgangu Weigeliu koncertas Bernardinų bažnyčioje. Po šio koncerto, Eversui išėjus pasivaikščioti po senamiestį, klausytojai atpažindavo jį gatvėje, sveikino, dėkojo. Puikūs buvo jo koncertai. Tai buvo tikras gitaros lyrikas, subtilus ir protingas interpretatorius. Jis pirmas įnešė profesionalumo daigų atlikdamas Broniaus Kutavičiaus „Praeities laikrodžius“, puikiai interpretavo Osvaldo Balakausko kūrinius gitarai. Bet didžiausia jo meilė – Anatolijaus Šenderovo kūrinys „Miražai“, kurio pirmasis atlikėjas jis ir buvo. Tą kūrinį jis vežė per visą pasaulį.

 

Kūrybinė Šv. Kristoforo orkestro draugystė su Reinbertu tapo keturių kompaktinių plokštelių serija, kurioje jis su orkestru įrašė retai grojamus XIX a. gitaros koncertus, ir keleto Europos kompozitorių šiuolaikinę muziką. Dideli jo nuopelnai Kristupo festivaliui. Dešimtmetį jis buvo festivalio „Kristupo gitarų“ meno vadovas, į Vilnių yra sukvietęs daugybę pasaulio gitaros virtuozų, atvėręs šio instrumento galimybes vilniečiams, pavertęs Kristupo festivalį vienu iš gitaros Šiaurės meno centrų.

 

Atsisveikinu su liūdesiu visų Lietuvos gitaristų, jo gerbėjų, kūrėjų ir klausytojų vardu...

 

Reinbert Evers. Asmeninio archyvo nuotr.
Reinbert Evers. Asmeninio archyvo nuotr.
Reinbert Evers, Donatas Katkus ir Šv. Kristoforo orkestras
Reinbert Evers, Donatas Katkus ir Šv. Kristoforo orkestras
Reinbert Evers ir Šv. Kristoforo orkestras
Reinbert Evers ir Šv. Kristoforo orkestras
Reinbert Evers ir Šv. Kristoforo orkestras
Reinbert Evers ir Šv. Kristoforo orkestras
Reinbert Evers, Donatas Katkus ir Šv. Kristoforo orkestras
Reinbert Evers, Donatas Katkus ir Šv. Kristoforo orkestras