7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniuje koncertuos australų trio „The Necks“ būgnininko Tony Bucko ir pianistės Magda Mayas duetas

Rengėjų inf.
Nr. 34 (1441), 2022-10-28
Muzika Anonsai
Tony Buck ir Magdos Mayas duetas „Spill“. Organizatorių nuotr.
Tony Buck ir Magdos Mayas duetas „Spill“. Organizatorių nuotr.

Vilnius – tai neabejotinai vienas karščiausių improvizacinės muzikos centrų Baltijos šalyse. Skambus teiginys, ar ne? Bet tai grynų gryniausia tiesa, nes būtent čia reguliariai koncertuoja patys kiečiausi improvizatoriai iš viso pasaulio. Tuo įsitikinti bus galima spalio 27 d. Vilniuje, „Improdimensijoje“, kur koncertuos ypatingi svečiai – žurnalo „Rolling Stones“ į Top 50 geriausių visų laikų Australijos muzikantų ir grupių sąrašą įtraukto trio „The Necks“ būgnininko Tony Bucko ir nesupančiojamomis idėjomis alsuojančios pianino virtuozės Magda Mayas duetas „Spill“.

Tony ir Magda kaip duetas debiutavo 2002 m. ir jau dvidešimt metų yra tapęs neatsiejama improvizacinės muzikos scenos dalimi ypač vertinama tų, kuriems patinka subtilios, kontempliatyvios, spontaniškos garsų vilnys. Ieškantiems brotzmaniško siuto „Spill“ gali pasirodyti per švelnus avinėlis, bet trokštantiems susisukti į jaukų intravertišką guolį Tony ir Magda duetas – puikus pasirinkimas.

Žvelgiant tiek į Tony, tiek į Mayas biografijas atrodo, kad jų įdirbio pakaktų mažų mažiausiai dar keliems muzikantams. Koncertai įvairiausiuose pasaulio kampeliuose su pačiais aktualiausiais ir įtakingiausias avangardinio džiazo bei improvizacinės muzikos atlikėjais, studijos prestižinėse mokslo įstaigose bei daugybė apdovanojimų. Tačiau svarbiausia ne tai su kuo, kada ir kur jie yra groję, bet muzika kurią jie kuria.

Magda per pastaruosius 20 metų sukūrė savitą muzikinį žodyną, kuriam būdingas platus išplėstinių technikų taikymas. Išnaudodama tiek fortepijono viduje slypinčias detales, tiek išorines korpuso savybes, M. Mayas šį instrumentą pakylėja į visiškai naują lygmenį, o jo garsinį spektrą tarsi išplečia iki begalybės.

Tony priešingai nei Magda, savo instrumento – būgnų – pernelyg nemodifikuoja. Groja dažniausiai pakankamai standartiniu mušamųjų rinkinių, tačiau tai jam netrukdo atskleisti plačios garsų ir ritminių struktūrų paletės, organiškai susipinančios su preparuoto Magdos fortepijono sofistikuotomis garsų gijomis ir nugramzdinančios klausytoją į meditatyvų būvį. Neveltui, šis kultinį statusą pasaulyje pelniusio trio „The Necks“ įkūrėjas, yra laikomas vienu kūrybiškiausių ir drąsiausių Australijos muzikantų, kurį išgirsti savo ausimis tiesiog privalu.  

Be Tony ir Mayas dueto, „Improdimensijos“ komandą spalio 27-osios koncerte taip pat kvies išgirsti multiinstrumentininko bei kompozitoriaus Arno Mikalkėno, smuikininkės ir dueto „Twenty Fingers Duo“ narės Loros Kmieliauskaitės bei violončelininko iš Kolumbijos Sergio Castrillon trio.

Šiuos tris muzikantus vienija tarpdisciplininis požiūris į muziką bei meną apskritai. Jų muzikinės trajektorijos dažnai susikerta su teatru, performansais ar literatūra. Be to, tiek Arnas, tiek Lora, tiek Sergio aktyviai kuria šiuolaikinės akademinės muzikos baruose, kuriuose jaučiasi ypač laisvai ir nuolat atranda netikėtų saviraiškos erdvių.

Apie spalio 27-osios pasirodymą Arnas, Lora ir Sergio pernelyg neatvirauja. Muzikantai nori, jog klausytojas į koncertą ateitų be jokių išankstinių nuostatų ir patirtų jų kuriamą muziką dabarties momente. Žinoma, greičiausiai tai bus šiuolaikinės akademinės ir improvizacinės muzikos sintezė, bet turint omeny šių žanrų platybę scenoje galima laukti pačių netikėčiausių kompozicinių viražų.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Tony Buck ir Magdos Mayas duetas „Spill“. Organizatorių nuotr.
Tony Buck ir Magdos Mayas duetas „Spill“. Organizatorių nuotr.
Sergio Castrillon. Kuva Daniel Malpica nuotr.
Sergio Castrillon. Kuva Daniel Malpica nuotr.
Lora Kmieliauskaitė. Organizatorių nuotr.
Lora Kmieliauskaitė. Organizatorių nuotr.