7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Šiuolaikinė ir klasikinė muzika Paliesiaus dvare lapkričio mėnesį

Rengėjų inf.
Nr. 34 (1441), 2022-10-28
Muzika Anonsai
„Synaesthesis“
„Synaesthesis“

Lapkritį krenta paskutiniai medžių lapai, rečiau išlenda saulė, rimsta ir gamta, ir žmonės. Tai gali būti metas daugiau pamąstyti, pabūti ramiai. Tačiau nepanirkite į melancholiją! Atvykite į Paliesių. Šį mėnesį kviečiame į tris koncertus, kurių kiekvienas savaip ypatingas ir įdomus. Pirma, medituosime apie laiką su Vilniaus miesto šiuolaikinės muzikos ansamblio „Synaesthesis“ atliekamu Gérardo Grisey’aus magnum opus „Vortex Temporum“. Vėliau pasitiksime 50-mečio rečitaliui sugrįžtantį aukšto meistriškumo pianistą Daumantą Kirilauską. O mėnesį užbaigsime įspūdingu pirmą kartą į Lietuvą atvykstančio garsaus pianisto Martíno García García pasirodymu.

Lapkričio 12 d., 16 val., Paliesiaus dvare skambės šiuolaikinė muzika: Vilniaus miesto šiuolaikinės muzikos ansamblio „Synaesthesis“ atliekamas vieno įtakingiausių XX a. kompozitorių, prancūzų spektralisto Gérardo Grisey’aus kūrinys „Vortex Temporum“. Šio jaunų muzikantų ansamblio, kurį sudaro fleitininkas Vytenis Gurstis, klarnetininkas Artūras Kažimėkas, smuikininkas Simas Tankevičius, altininkė Monika Kiknadzė, violončelininkas Arnas Kmieliauskas, pianistė Marta Finkelštein ir dirigentas Karolis Variakojis, pagrindinė misija – pristatyti Lietuvos ir užsienio kūrėjų šiuolaikinės muzikos kūrinius, nepamirštant ne tik garso, bet ir erdvės, šviesos, judesio ar naratyvo. Jų atliekamas „Vortex Temporum“ – kartu neapdirbtas ir ištobulintas, griežtai struktūruotas, tačiau pilnas laukinės energijos kūrinys, savotiškas kompozitoriaus testamentas, garso ir laiko formatų meditacija.

Lapkričio 19 d., 16 val., koncertų salėje „Pasaga“ laukiame 50-mečio rečitaliui sugrįžtančio žymaus Lietuvos pianisto Daumanto Kirilausko. D. Kirilauskas yra koncertavęs Europos šalyse, JAV, Irane, skambinęs su visais Lietuvos orkestrais, taip pat su Latvijos „Sinfonietta Riga“, Suomijos „Lappeenranta City Orchestra“, „Kremerata Baltica Soloists“. Jis daugelio premjerų ir festivalių dalyvis, tarp jų – dažnas tarptautinių Thomo Manno bei „Gaidos“ festivalių svečias. Pianistas yra išleidęs 14 solinių albumų, o jo įgrotas fortepijono takelis skamba ne viename filme, spektaklyje. Paliesiaus dvare D. Kirilauskas atliks J. S. Bacho ir L. van Beethoveno kūrinius, dominavusius jo repertuare pastaruosius trylika metų.

Lapkričio 26 d., 18 val., Paliesiaus dvare – pirmą kartą Lietuvoje koncertuosiantis vienas talentingiausių šiuolaikinių pianistų ispanas Martínas García García. Vos 25-erių metų atlikėjas yra 2021 m. Klivlando tarptautinio pianistų konkurso I vietos nugalėtojas bei XVIII tarptautinio F. Chopino pianistų konkurso III vietos laureatas. Dabar jis dėmesį telkia į koncertinę karjerą, yra grojęs kaip solistas įvairiose Europos ir JAV salėse, o jo pasirodymai buvo labai gerai įvertinti įvairių muzikų ir pianistų, pavyzdžiui, Vladimiro Krainievo, Dmitrijaus Aleksejevo, Arcadi Volodoso, Dimitrijaus Baškirovo, Joaquíno Achúcarro, Tatianos Copeland ir kitų. Koncerte Paliesiaus dvare jis atliks J. S. Bacho, F. Liszto ir F. Chopino kūrinius.

Žymos:
Rengėjų inf.,
„Synaesthesis“
„Synaesthesis“
Daumanto Kirilausko
Daumanto Kirilausko
 Martínas García García
Martínas García García