7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Jono Meko muzikinė aplinka“: renginių ciklas kvies susipažinti su mažiau žinomais rašytojo ir filmininko kūrybos kontekstais

Rengėjų inf.
Nr. 34 (1441), 2022-10-28
Muzika Anonsai
„Apartment House“. Organizatorių nuotr.
„Apartment House“. Organizatorių nuotr.

Koncertų ir renginių serija „Jono Meko muzikinė aplinka“, vyksianti lapkričio 9–12 dienomis, kurią organizuoja Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus, skirta dar mažai atskleistai kino kūrėjo, rašytojo ir vieno svarbiausių išeivijos menininkų Jono Meko pusei – jo muzikalumui ir su muzika susijusiems kontekstams.

Projekto inspiracija tapo dar 2019 metais projekto kuratoriaus Edvardas Šumilos parašytas tekstas, spausdintas Lithuanian Music Link žurnale, pavadinimu „Niujorko scenos ir aidai iš Lietuvos: Jono Meko muzikinė aplinka“, kuriame buvo apžvelgiamas menininko kūrybos muzikalumas, jo ryšiai su Niujorko avangardo, eksperimentinės muzikos, roko ir džiazo scena bei dalinamasi jo draugų įžvalgomis.

Per keturias renginių dienas, lankytojai turės galimybę patirti Lietuvoje neeksponuotą Jono Meko garsinę instaliaciją „Petrarkai, vaikščiojusiam Provanso kalvomis“ (To Petrarca Who Walked Over the Hills of Provence, 2003), taip pat išvysti jo filmą „Kelionės dainos“ (Travel Songs, 2003), su gyvu Jono Meko bičiulio, tapytojo ir muziko Eugenijaus Varkalio akompanimentu. Taip pat vyks Jono Meko muzikinei aplinkai skirta diskusija, kurioje dalyvaus jo sūnus Sebastian Mekas, Eugenijus Varkulevičius ir Dalius Naujokaitis, moderuos Juta Liutkevičiūtė. Renginių serijos metu taip pat bus galima išvysti ir Niujorke gyvenančio fotomenininko Rolando Andrijausko darbus iš parodos „Susitiksim antologijoje“. Taip pat renginių serijoje vyks keturi koncertai, kurie visi savaip susiję su Jono Meko muzikine aplinka, arba įkvėpti jo kūrybos.

Lapkričio 9 dieną renginių serija prasidės trijų nebylių Jono Meko filmų, atspindinčių skirtingus jo gyvenimo ir kūrybos tarpsnius – „Viljamsburgas, Bruklinas“ (2002), „Keliaudamas į Fudži kalną mačiau...“ (1995) ir „Kasis“ (1966) – peržiūra, kuriai, pasitelkdami eksperimentines garso priemones gyvai akomponuos Kristupas Gikas ir Simonas Nekrošius.

Lapkričio 10 dieną, be filmo peržiūros ir diskusijos taip pat vyks ir Jono Meko muzikinio bendražygio Daliaus Naujokaičio ir Pauliaus Vaško, Armino Bižio bei Eugenijaus Varkalio koncertas.

Lapkričio 11 dieną vyks pirmoji ansamblio iš Jungtinės Karalystės Apartment House, kuriam vadovauja Antonas Lukoszevieze programa, kurioje lietuviškų kūrinių nuo pat 1970 m. (Juliaus Juzeliūno, Broniaus Kutavičiaus, Mindaugo Urbaičio, Ritos Mačiliūnaitės, Dominyko Digimo), įkvėptų Jono Meko kūrybos retrospektyva. Prie kitų ansamblio narių – Gordono MacKay, Miros Benjamin ir Bridget Carey prisijungs ir muzikai iš Lietuvos – Karolina Ramonė, Medeinė Mickevičiūtė ir Kristupas Gikas.

Lapkričio 12 dieną, ansamblis atliks programą „Niujorko avangardas ir muzikinė aplinka“, kurioje su praeito šimtmečio Niujorko scena susijusių menininkų kūryba. Programoje kompozitorių ir menininkų Johno Cage‘o, Yoko Ono, Alberto M. Fine‘o, Jurgio Mačiūno, Juliuso Eastmano kūriniai, o taip pat ir dvi specialiai šiai progai užsakytų Žibuoklės Martinaitytės ir Ramūno Motiekaičio kūrinių premjeros.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
„Apartment House“. Organizatorių nuotr.
„Apartment House“. Organizatorių nuotr.
Dalius Naujokaitis. Organizatorių nuotr.
Dalius Naujokaitis. Organizatorių nuotr.
Jonas Mekas su ansambliu „Himalayas“. Organizatorių nuotr.
Jonas Mekas su ansambliu „Himalayas“. Organizatorių nuotr.
Ramūnas Motiekaitis. Organizatorių nuotr..
Ramūnas Motiekaitis. Organizatorių nuotr..
Rolandas Andrijauskas ir Arūnas Kulikauskas ant „Antologijos“ stogo. Organizatorių nuotr.
Rolandas Andrijauskas ir Arūnas Kulikauskas ant „Antologijos“ stogo. Organizatorių nuotr.