7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Muzikos tiltas tarp Lietuvos ir Japonijos

Rengėjų inf.
Nr. 33 (1440), 2022-10-21
Muzika Anonsai
Dalia Dėdinskaitė. Organizatorių nuotr.
Dalia Dėdinskaitė. Organizatorių nuotr.

Viena ryškiausių savo kartos Lietuvos smuikininkių Dalia Dėdinskaitė ir tarptautinį pripažinimą pelniusi japonų pianistė Junna Iwasaki profesinę ir sielų bendrystę pajuto studijuodamos klasikinės muzikos sostinėje Vienoje. Dabar ilgametės scenos partnerės tiesia tiltą tarp savo šalių – jų koncertas, skirtas Lietuvos ir Japonijos dvišalių santykių 100-mečiui  spalio 23-iąją vyks Vilniaus rotušėje.

Pirmą kartą Lietuvoje viešinti Junna Iwasaki ir mūsų publikai puikiai pažįstama Dalia Dėdinskaitė koncerto programai pasirinko bene gražiausius smuiko ir fortepijono repertuaro kūrinius – Ludwigo van Beethoveno–Rodolphe’o Kreutzerio ir Edvardo Griego sonatas, o programą papildys Toru Takemitsu bei Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūriniai. Publika galės mėgautis ir naujojo „Steinway“ koncertinio fortepijono skambesiu.

Tarptautinių konkursų laureatė D. Dėdinskaitė nuo 2017 m. yra Vienos muzikos ir vaizduojamųjų menų universiteto profesoriaus Christiano Altenburgerio absolventė ir jo klasės asistentė. Būtent Vienoje, vienoje svarbiausių aukštųjų muzikos mokyklų pasaulyje, susikirto smuikininkės ir talentingos japonų pianistės J. Iwasaki keliai, o jų duetas savo preciziškumu ir ekspresija žavėjo išrankiausius Austrijos sostinės klausytojus.

„Junna – ypatingo talento pianistė ir nepaprastai šiltas žmogus. Groti su ja – didžiulis malonumas ir net, sakyčiau, privilegija! Dar studijų laikais kartu esame atlikusios ne vieną svarbų koncertą, tačiau vėliau mūsų muzikinė bičiulystė buvo nutrūkusi. Junna intensyviai koncertuodama daug laiko leidžia Japonijoje, nors jos namais yra tapusi Vokietija. Abi labai norėjome atlikti šią programą ir ilgai derinome laiką, kada galėsime tą padaryti. Užtat koncertų Lietuvoje laukiame su didžiausiu nekantrumu“, – sako smuikininkė, japonų pianistę vadinanti puikia kolege ir sielos drauge vadinanti smuikininkė. „Kaskart kai grojame drauge, Dalia stengiasi, kad mūsų muzikinis dialogas būtų šiltas, gilus ir aistringas. Labai gerbiu ją kaip asmenybę, mudvi – bičiulės, o muzika šią bičiulystę tik sustiprina“, – kolegei pritaria J. Iwasaki. Apie Lietuvą ji sužinojo dar mokykloje, skaitydama apie tarpukariu Kaune rezidavusį ir daugybę žydų gyvybių išgelbėjusį japonų diplomatą Chiunę Sugiharą. „Girdėjau, kad jūsų publika – šilta ir išsilavinusi. Labai laukiu progos skambinti jai. Mane sužavėjo lietuvių kompozitoriaus Čiurlionio kūryba“, – sako pianistė.

D. Dėdinskaitė 2010-aisiais laimėjo pagrindinį prizą tarptautiniame konkurse Vokietijoje „Violine in Dresden“, po kurio buvo pakviesta atlikti Beethoveno Koncertą smuikui prestižiniame festivalyje „Dresdner Musikfestspiele 2012“. Smuikininkė koncertavo daugelyje Europos valstybių, JAV ir Naujojoje Zelandijoje, griežė solo su Lietuvos valstybiniu simfoniniu, Lietuvos nacionaliniu simfoniniu, „Dresdner Kappelsolisten“ ir Dresdeno „Carl Maria von Weber“ simfoniniu orkestrais, diriguojant Sauliui Sondeckiui, Juozui Domarkui, Georgui Markui ir kitiems. 2020–2022 metais buvo Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro pirmoji koncertmeisterė. 

J. Iwasaki 2021 m. tapo „Steinway“ konkurso Vokietijoje laureate, o 16-jame Tarptautiniame Chopino pianistų konkurse, kuriame atlikėja pelnė diplomą, jos pasirodymą itin aukštai įvertino fortepijono legenda Martha Argerich. Japonų pianistė buvo pakviesta koncertuoti Vienos „Musikverein“ salėje pažymint 200-ąsias Ferenco Liszto gimimo metines, atliko rečitalių programas „Recital Nova“ radijuje NHK-FM, kurios buvo transliuotos visoje Japonijoje. Kaip solistė J. Iwasaki pasirodė su daugeliu Japonijos orkestrų, rengia solines programas, koncertuoja įvairiuose Europos bei Azijos miestuose, tokiuose kaip Viena, Zalcburgas, Madridas, Barselona, Valencija, Varšuva, Frankfurtas, Antverpenas, Dubajus, Abu Dabis, Doha, Kuveitas, Kairas, Beirutas, Teheranas ir Tunisas.

„Ars Lituanica“ rengiami D. Dėdinskaitės ir J. Iwasaki koncertai taip pat vyks spalio 21-ąją Šiaulių „Laiptų galerijoje“,  25-ąją vyks Plungės kultūros centre, 27-ąją Nidos Thomo Manno kultūros centre.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Dalia Dėdinskaitė. Organizatorių nuotr.
Dalia Dėdinskaitė. Organizatorių nuotr.
Junna Iwasaki. Organizatorių nuotr.
Junna Iwasaki. Organizatorių nuotr.