7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Obojaus ir kontraboso dvikova

LNF inf.
Nr. 32 (1439), 2022-10-14
Muzika Anonsai
Donatas Butkevičius ir Robertas Beinaris. D. Matvejevo nuotr.
Donatas Butkevičius ir Robertas Beinaris. D. Matvejevo nuotr.

Liaudies išmintis moko – kur du pešasi, trečias laimi. O kaip bus spalio 19 d. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje vyksiančioje muzikinėje dvikovoje, kur scenoje bus kovojama dėl solisto garbės? Atsakymas paaiškės tik kovai pasibaigus. Šio požiūriu koncerto „Obojaus ir kontraboso dvikova“ publikos laukia tikra intriga.

Koncerto sumanytojai ir „kaltininkai“ – obojininkas Robertas Beinaris ir kontrabosininkas Donatas Butkevičius, – regis, nusprendė kaip reikiant pakaitinti muzikines aistras. Dvikova Filharmonijos scenoje  – kodėl gi ne? Ne taip dažnai galime išgirsti medinio pučiamojo instrumento obojaus ir styginių grupės atstovo kontraboso muzikinę kovą. Į pagalbą solistai pasitelks kolegas „sekundantus“ – Obojų orkestrą ir kontrabosų kvartetą „Bass 4“, sudarytą iš Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro (LNSO) kontrabosininkų.

Apie koncerte besirungsiančius solistus dera priminti pagrindinius faktus. Vienas ryškiausių Lietuvos obojininkų Robertas Beinaris yra ansamblio „Musica humana“ vadovas, tarptautinių konkursų laureatas, puikus pedagogas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius, obojų orkestro sumanytojas ir įvairių įdomių koncertinių projektų iniciatorius bei organizatorius. „Muzika yra mano genuose“, – sako R. Beinaris, visada pasirengęs iš peties pakovoti dėl muzikos.

Antrasis koncerto solistas, kontrabosininkas Donatas Butkevičius yra tarptautinių konkursų laureatas, įvairių muzikinių projektų dalyvis, groja Lietuvos nacionaliniame simfoniniame orkestre, ansamblyje „Musica humana“ ir šiuolaikinės muzikos ansamblyje „Synaesthesis“. Koncerte Donatas gros ir solo, ir kontrabosų kvartete „Bass 4“, kur su juo muzikuos LNSO kontrabosininkai Dainius Rudvalis, Gediminas Zamulskis ir Augustinas Treznickas.

„Šiandien kontrabosas jau vertinamas kaip visavertis solinis instrumentas, o ne tik kaip akompanuojantysis ar harmonijos pagrindas, ir tai yra labai džiugu“, – sako D. Butkevičius, pasiryžęs ir dvikovoje su obojumi įrodyti, kad kontrabosas gali skambėti lanksčiai ir spalvingai.

Muzikinėje kovoje laukia įspūdinga programa nuo Johanno Sebastiano Bacho iki Aarono Coplando ir Pēterio Vasko kūrinių, bus ir lietuvių muzikos – Giedriaus Svilainio bei Nojaus Mackevičiaus kompozicijos. Publikai žadama ir staigmena, paaiškėsianti vakaro metu.

Koncertas „Obojaus ir kontraboso dvikova“ vyks spalio 19 d., trečiadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Kviečiame! Visą LNF 82-ojo sezono programą rasite interneto svetainėje www.filharmonija.lt. Siūlome pasinaudoti 82-ojo sezono abonementu ir laukiame Jūsų koncertuose! LNF 82-ąjį koncertų sezoną remia „Norfa“.

 

 

Žymos:
LNF inf.,
Donatas Butkevičius ir Robertas Beinaris. D. Matvejevo nuotr.
Donatas Butkevičius ir Robertas Beinaris. D. Matvejevo nuotr.