7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

In memoriam Vincentui Kupriui

(1937 kovo 25 – 2022 spalio 3)

Rita Aleknaitė-Bieliauskienė
Nr. 31 (1438), 2022-10-07
Muzika
Vincentas Kuprys (Pilypas) operoje „Don Karlas“. Asmeninio archyvo nuotr.
Vincentas Kuprys (Pilypas) operoje „Don Karlas“. Asmeninio archyvo nuotr.

Gimtasis Paskerdūmio kaimas prie pat Pašušvio, netoli Grinkiškio, dabar Kėdainių rajone. Gražus gamtovaizdis, sotūs namai, didelis sodas ir lemtį išpranašavęs suskilęs dvikamienis ąžuolas: 1941 m. birželio 14 d. Kuprių šeima sovietų buvo ištremta į Sibirą. Nuo šeimos atskirtas tėvas Vincentas žuvo lageryje Krasnojarsko krašte, o motina Jadvyga su keturiais vaikais išvežta į Altajaus kraštą. 1947 m. slapta su vaikais pabėgusi į Lietuvą, slapstydamasi tėvynės rytmečiais tesidžiaugė dvejus metus – vėl dardėjo į šiaurę... Baikalo gyvenvietėje Bodaibo, vadintoje „Ne dai bog“, mažasis Vincentas susitiko su mokytoju tremtiniu Mykolu Simonaičiu, atvedusiu jį į muzikos pasaulį. 

 

Inspiruotas Fiodoro Šaliapino radijo įrašų, filmo apie Enrico Caruso, mokydamasis Novosibirsko vidurinėje mokykloje galutinai nutarė tapti dainininku. Pasimokęs Uralo politechnikos instituto metalurgijos fakultete, vis dėlto įstojo ir į Sverdlovsko (dabar Jekaterinburgas) Modesto Musorgskio konservatoriją ir 1961 m. baigė Jurijaus Vigasino ir Fridos Finkelštein-Obrazcovskajos klasę. Joje vadovautasi Pauline Viardot mokyklos principais. Taip Vincentas artėjo prie europietiškos vokalinės kultūros.

 

Pedagogai ugdė platų jauno dainininko raiškos diapazoną: nuo herojinį charakterį kuriančio basso cantante balso, charakteringojo basso buffa iki žemos tesitūros basso profundo raiškos. Sverdlovsko teatre dainavo žymiausi rusų dainininkai. Greta jų jaunas vaikinas rengė ir pirmąsias partijas. Debiutavo Gremino vaidmeniu teturėdamas 23 metus. 1962 m. Lietuvos operoje debiutavo Mefisto vaidmeniu. Nuo 1967 m. tapo trupės nariu. Ir vėl per 40 naujų vaidmenų: Don Bazilijus, Leporelas, Končakas, Pilypas, Dalandas... Džiaugsmingai imdavosi kurti personažus lietuviškose operose. Gimė Vydūnas Vytauto Paltanavičiaus „Kryžkelėje“, Milžinas Jurgio Juozapaičio „Marių paukštėje“, Rimvydas Jurgio Karnavičiaus „Gražinoje“ ir kt.

 

Su rūpestingąja žmona pianiste Melita Diamandidi (1949–2021) nuolat rengė vis naujas koncertų programas, kurias pristatydavo Lietuvos ir užsienio koncertų salėse. Vincento Kuprio balsas skambėjo Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje, tuometėje Čekoslovakijoje, Vokietijoje, Olandijoje, Suomijoje, Italijoje, JAV, Kanadoje, Australijoje. Darbai nuolat sukosi radijo, plokštelių įrašų studijose (per 150 fondinių įrašų), koncertų salėse, teatre ir telkiant kraštiečius. Kuprys – kėdainiečių klubo steigėjas, šios bendruomenės prezidentas, Czesławo Miłoszo gimtinės fondo steigėjas, Lietuvos ir Graikijos draugijos kūrėjas, Šv. Kazimiero, Čekijos Šv. Vaitiekaus (Adalberto) ordinų narys, garbės riteris, Gedimino ordino kavalierius. Kembridžo tarptautinis biografijų centras dainininkui suteikė Tarptautinio metų žmogaus vardą (1997–1998).

 

Vincentas Kuprys nuolat talkino tremtinių veikloje. Koncertavo su žmona, su politinių kalinių ir tremtinių ansambliu „Girių aidas“. Užaugino dukrą pianistę Eugeniją. 1986–1998 m. dėstė Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. „Keturmetis berniukas buvau išvežtas į Sibirą... Suklupdavau, keldavausi, eidavau toliau... Nors ir pailsęs, bet laimingas pagaliau atsiklaupiau ant gintaro kranto ir, žvilgsniu lydėdamas besileidžiančią saulę, skausmingai suvokiau: kokia šykščiai trumpalaikė yra žmogaus būtis ir koks neišsemiamas, amžinas muzikos pasaulis...“ – yra sakęs Kuprys.

Te lieka muzikoje įprasmintas ir jo atminimas.

Vincentas Kuprys (Pilypas) operoje „Don Karlas“. Asmeninio archyvo nuotr.
Vincentas Kuprys (Pilypas) operoje „Don Karlas“. Asmeninio archyvo nuotr.
Vincentas Kuprys (Didysis inkvizitorius) operoje „Don Karlas“
Vincentas Kuprys (Didysis inkvizitorius) operoje „Don Karlas“
Vincentas Kuprys (Mefistas) operoje „Faustas“. Jekaterinburgo opera
Vincentas Kuprys (Mefistas) operoje „Faustas“. Jekaterinburgo opera
Vincentas Kuprys (Viziris) operoje „Legenda apie meilę“
Vincentas Kuprys (Viziris) operoje „Legenda apie meilę“
Vincentas Kuprys
Vincentas Kuprys