7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Koncertas su choreografine uodega kviečia klausytojus paklajoti migloje

Rengėjų inf.
Nr. 30 (1437), 2022-09-30
Muzika Anonsai
„The Urban Tale of a Hippo“. I. Vyšniauskaitės nuotr.
„The Urban Tale of a Hippo“. I. Vyšniauskaitės nuotr.

Spalio 20 ir 21 dienomis, 18 ir 20 val. Dūmų fabrike įvyks koncerto su choreografine uodega „The Urban Tale of a Hippo“ premjera. Šis išskirtinio žanro muzikos kūrinys pakvies dalyvauti šiuolaikybės kraštovaizdžio bei žmogaus ir gyvūno tapatumo tyrime. Tarptautinė autorių komanda darbą pristatys 8-ajame šiuolaikinės operos festivalyje NOA (Naujosios operos akcija). Kūrinį atliks šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“.

Žodžių „tail“ (liet. uodega) ir „tale“ (liet. pasaka) žaismo inspiruotas ir vieno iš kūrinio autorių, choreografo Andriaus Katino pasiūlytas žanras sujungia performanso ir koncerto elementus. Todėl „The Urban Tale of a Hippo“ – tai urbanistinė pasaka apie begemotą, arba kitaip – urbanistinė begemoto uodega. Kūrinio genezėje išryškėja žaismingos nuorodos į performatyvumą, tuo pačiu neatsisakant „koncerto“ formato. Kompozitoriaus Panayiočio Kokoro kuriamoje „The Urban Tale of a Hippo“ garsinėje aplinkoje susijungia gyvi instrumentai ir elektroninė muzika, atspindintys gamtos ir miesto akustinį peizažą.

Žiūrovas įtraukiamas į kūrinio erdvę – Dūmų fabriką, tampantį ne tik scena, bet ir muzikos instrumentu, kuriame garsai plinta, kinta, auga ir įsupa – tokiu būdu skatinama pasyvaus, tradicinio koncerto lankytojo „režimą“ perjungtį į aktyvaus klausytojo-dalyvio būseną. Šiame neįprastame koncerte pažadinamos įvairios juslės, o tarsi neišbaigta kūrinio kompozicija ir choreografija neperša vieno „teisingo“ jo iššifravimo varianto. „Choreografija suteikia muzikai erdvės ir sutelkia dėmesį, nesistengia jos papuošti, iliustruoti, užgožti ar pabrėžti „The Urban Tale of a Hippo“ užkoduotus naratyvus“, – teigia choreografas A. Katinas.

Šviesų dailininkės Nanni Vapaavouri sukurta, migloje skęstanti pasirodymo erdvė, kurioje regėjimo plotis siekia vos 2° iš 360°, užpildoma kostiumų dizainerės Mortos Nakaitės sukurtų personažų kostiumų siluetais.

Kūrinį atliks Vilniaus miesto šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“: Simas Tankevičius (smuikas), Monika Kiknadzė (altas), Arnas Kmieliauskas (violončelė), Vytenis Gurstis (fleita), Artūras Kažimėkas (klarnetas), Arminas Bižys (saksofonas), Marta Finkelštein (fortepijonas).

Renginio premjera vyks spalio 20 d., ketvirtadienį, 18 ir 20 val., spalio 21 d., penktadienį, 18 ir 20 val., Dūmų fabrike (Dūmų g. 5, Vilnius). Bilietus į renginį platina Bilietai.lt.

 

Daugiau informacijos: www.noa.lt.

Rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, LR Kultūros ministerija, Vilniaus miesto savivaldybė.

Žymos:
Rengėjų inf.,
„The Urban Tale of a Hippo“. I. Vyšniauskaitės nuotr.
„The Urban Tale of a Hippo“. I. Vyšniauskaitės nuotr.