7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Staigmena Lietuvos publikai – „Muzikiniai linkėjimai iš Taivano“

LNF inf.
Nr. 29 (1436), 2022-09-23
Muzika Anonsai
Taivano nacionalinio simfoninio orkestro stryginių grupė. Organizatorių nuotr.
Taivano nacionalinio simfoninio orkestro stryginių grupė. Organizatorių nuotr.

„Mums labai svarbu plėtoti įvairius partnerystės ryšius, ir šį sezoną publika tai labai aiškiai pajus“, – pristatydama 82-ąjį koncertų sezoną kalbėjo Nacionalinės filharmonijos vadovė Rūta Prusevičienė. Vienas ryškiausių tarptautinės kultūrinės diplomatijos vaisių laukia jau rugsėjo 25 d. Vilniuje ir 26 d. Kaune. Koncerte „Muzikiniai linkėjimai iš Taivano“ pasirodys Taivano nacionalinio simfoninio orkestro styginių grupė ir smuikininkas Robertas Chenas. Publikos neabejotinai lauks rytietiškų atspalvių prisodrinti potyriai, mat svečių iš Tolimųjų Rytų programoje vakarietiška muzika derės su kompozitorės Chen Shih-Hui kūryba.

 

Šis koncertas yra Taivano orkestro europinio turo dalis. Iki atvykdami į Lietuvą, orkestras ir solistas rugsėjo 22 d. koncertavo garsiojoje Vienos „Musikverein“ salėje, o po pasirodymo Vilniuje muzikantai savo pasirodymu džiugins klausytojus Kauno filharmonijoje.

1945 m. suburtas Taivano nacionalinis simfoninis orkestras yra seniausias kolektyvas šalyje. Nuo 2012 m. orkestrą globoja Taivano kultūros ministerija. Kolektyvas reziduoja Vufenge, Taičunge, kur repetuoja ir rengia pasirodymus išskirtinėje modernioje koncertų salėje. Nuo 2019 m. orkestro pagrindinio kviestinio dirigento pareigas eina pasaulinį pripažinimą pelnęs maestro Lan Shui, bendradarbiaujantis su šio kolektyvo pagrindiniu vadovu Liu Suan-Yungu. Vilniuje ir Kaune išgirsime griežiant šio orkestro styginių grupę.

Solo koncertuose grosiantis smuikininkas Robertas Chenas nuo 1999 m. yra Čikagos simfoninio orkestro koncertmeisteris. Eidamas šias pareigas kaip solistas jis koncertavo diriguojant tokiems batutos meistrams kaip Riccardo Muti, Danielis Barenboimas, Pierre’as Boulezas, Bernardas Haitinkas, Christophas Eschenbachas ir kiti. Būtent šis smuikininkas griežė solo, kai Čikagos kolektyvas pirmą kartą atliko monumentalius XX a. muzikos kūrinius – György’o Ligeti, Elliotto Carterio koncertus smuikui ir orkestrui, Witoldo Lutosławskio „Chain Two“ ar Augustos Read Thomas „Astral Canticle“. Prieš sulaukdamas kvietimo darbuotis Čikagos kolektyve, R. Chenas pelnė įvairių reikšmingų apdovanojimų, tarp kurių minėtina pirmoji premija Hanoverio tarptautiniame smuikininkų konkurse.

Griežti smuiku atlikėjas pradėjo būdamas septynerių. 1979 m. atvykęs su šeima į Los Andželą, jis mokėsi pas Robertą Lipsettą, o meistriškumo kursus jam vedė legendinis Jascha Heifetzas. Džulijardo muzikos mokykloje R. Chenas įgijo bakalauro ir magistro diplomus, čia jis studijavo vadovaujamas Dorothy DeLay ir Masao Kawasaki. Kaip solistas R. Chenas griežė su įvairiais pasaulio kolektyvais. Smuikininkas muzikuoja ir kameriniuose ansambliuose. Jo scenos partneriai buvo Danielis Barenboimas, Itzhakas Perlmanas, Pinchas Zukermanas, Yo-Yo Ma, Lang Langas ir kt., o pasirodymų surengta festivaliuose, tarp kurių – Aspeno, Santa Fe, „La Jolla“ kamerinės muzikos, Moritzburgo pilies ir kt. Jis yra ansamblio „Johannes Quartet“ įkūrėjas.

Koncertiniam turui Taivano muzikai pasirinko Vakarų klasikos šedevrus – Wolfgango Amadeus Mozarto Divertismentą D-dur, KV 136 ir Franzo Schuberto Rondo A-dur smuikui ir styginių kvartetui, D. 438. Greta jų šliejasi impozantiškasis argentiniečių kompozitoriaus Ástoro Piazzollos keturių tango ciklas „Buenos Airių metų laikai“.

Į vakarietiškos muzikos pasaulį įsiterpia ir taivaniečių muzikos sąskambiai. Tai Taivane gimusios ir jau keturiasdešimt metų JAV gyvenančios kompozitorės Chen Shih-Hui originali kompozicija, subtiliai įgarsinanti slyvų žydėjimo grožį. Klausytojams bus pasiūlyta paskutinė, trečioji dalis iš „Fantazijos slyvų žiedų tema“, kurioje skamba sodri ir elegantiška nanguano, tradicinio Pietų Kinijos ir Taivano muzikos stiliaus, atsiradusio Hanų ir Tangų dinastijų laikais, melodija. Taip pat koncerte išgirsime šios kompozitorės aranžuotą Taivano krašto melodijų pynę styginiams iš „Hakka“ dainų.

Lietuvos publikai svečiai yra paruošę ir staigmenų, bet jos tepaaiškės jau atėjus į koncertą.

 

Koncertas „Muzikiniai linkėjimai iš Taivano“ Vilniuje, Nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje, vyks rugsėjo 25 d., sekmadienį, 19 val. (Kauno filharmonijoje svečiai koncertuos rugsėjo 26 d. 18 val.). Visą LNF 82-ojo sezono programą rasite interneto svetainėje www.filharmonija.lt. Kviečiame pasinaudoti siūlomu 82-ojo sezono abonementu ir laukiame Jūsų koncertuose! LNF 82-ąjį koncertų sezoną remia „Norfa“.

Žymos:
LNF inf.,
Taivano nacionalinio simfoninio orkestro stryginių grupė. Organizatorių nuotr.
Taivano nacionalinio simfoninio orkestro stryginių grupė. Organizatorių nuotr.
Robert Chen. Organizatorių nuotr.
Robert Chen. Organizatorių nuotr.