7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro 82-asis sezonas bus kupinas muzikinių įvykių

LNF inf.
Nr. 28 (1435), 2022-09-16
Muzika Anonsai
LNSO naujas sezonas. D. Matvejevo nuotr.
LNSO naujas sezonas. D. Matvejevo nuotr.

Rugsėjo 16 d. Filharmonijos Didžiojoje salėje 82-ąjį koncertų sezoną pradėsiantis Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras šį pusmetį vien Vilniuje publiką ketina nudžiuginti keliolika originalių simfoninės muzikos programų. 

„Miela publika, rezervuokite savo šeštadienius Nacionalinei filharmonijai. Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (LNSO) žada dovanoti daug nepamirštamų kūrybinių įspūdžių“, – pakiliai nusiteikęs sezoną pristato LNSO meno vadovas ir vyr. dirigentas Modestas Pitrėnas.

Sezono atidarymo koncerte rugsėjo 16-ąją su M. Pitrėno diriguojamu LNSO grieš violončelės virtuozas iš Vengrijos Istvánas Várdai. Jis atliks savo tėvynainio kompozitoriaus Andráso Mihály Koncertą violončelei ir orkestrui. Taip pat koncerte skambės spalvinga lietuvių muzikos drobė – Eduardo Balsio poema „Jūros atspindžiai“, ją lydės aistringa valsų siuita iš garsiosios Richardo Strausso operos „Rožės kavalierius“ bei ugningasis Maurice’o Ravelio „Bolero“.

Pasak LNSO vadovo M. Pitrėno, sezono pradžia bus įspūdinga jau vien dėl susitikimo su pasaulinės šlovės sulaukusiu violončelininku, tikra tarptautine žvaigžde Istvánu Várdai. „Jo atliekamas mums negirdėtas Koncertas violončelei veikiausia visiems bus atradimas“, – tikina M. Pitrėnas. Ryškiu sezono pradžios koncerto finaliniu akcentu, be abejo, taps daugelio mėgstamas ir kone atmintinai mokamas M. Ravelio „Bolero“.

Žvelgdamas į 82-ojo sezono perspektyvą, LNSO meno vadovas žada daug gražių muzikinių įvykių, atliepiančių ir bendrą Filharmonijos sezono moto „Skambančios istorijos“. Vien pažvelgus į kiekvieno LNSO koncerto solisto ar dirigento biografijas galima sakyti – tai „skambančių istorijų“ pavyzdys.

„Mūsų ir jūsų pamėgti dirigentai: Robertas Šervenikas, Martynas Stakionis, Vilmantas Kaliūnas, Modestas Barkauskas, Keri-Lynn Wilson, jūsų pamėgti solistai Onutė Gražinytė, ansamblis NIKO kvies susitikti Filharmonijos Didžiojoje salėje“, – vardija sezono parterius M. Pitrėnas ir iš karto akcentuoja: „Ypatingą dėmesį šįkart norėčiau atkreipti į „Gaidos“ festivalį – vėl Nacionalinė filharmonija taps „Gaidos“ festivalio placdarmu: dvi savaites čia kunkuliuos šiuolaikinė, moderni aktualioji muzika. Ir labai įdomios solistų pavardės. Šįkart festivalis turi seserystės ir brolystės ženklą. Pirmame koncerte skambės žymiųjų seserų Katios ir Marielle Labèque duetas, antrajame matysime ir girdėsime žaviuosius broliukus iš Olandijos Arthurą ir Lucasą Jussenus.“

Verta paminėti ir atskirus sezoninius koncertus, antai jau rugsėjo 28 d. LNSO su partneriais atliks Broniaus Kutavičiaus kūrinių programą, koncertu „In memoriam Broniui Kutavičiui“ bus pagerbtas šio  nacionalinės muzikos korifėjaus atminimas. Spalio 14 d. su ansambliu NIKO ir solistais iš Ukrainos bus surengtas koncertas „Odessa Clssics“ Vilniuje“. Spalio 30 d., bendradarbiaujant su Šv. Jokūbo festivaliu, įvyks koncertas „Rekviem didvyriams“, jame skambės Valentino Silvestrovo Septintoji simfonija ir Zitos Bružaitės „Requiem“. Lapkričio 20 d. simfoninės muzikos koncertu bus paminėtas nuolatinės orkestro bičiulės, solistės Rusnės Mataitytės jubiliejus. Tarp vėlyvo rudens koncertų publikos dėmesį neabejotinai patrauks lapkričio 26 d. žadama programa „Muzikinės istorijos apie riterį Rinaldą“, kurioje skambės su Kauno valstybiniu choru atliekama Johanneso Brahmso Kantata „Rinaldo“. Na o žiemos šalčius tikrai patirpdys gruodžio 10 d. laukianti programa „Vestsaido istorijos“. Visko nė neišvardysi, belieka prisidėti prie LNSO meno vadovo raginimų rezervuoti šeštadienius simfoninei muzikai ir susitikti Nacionalinėje filharmonijoje.

Visą LNF 82-ojo sezono programą ir  naujausią informaciją rasite interneto svetainėje www.filharmonija.lt. Kviečiame pasinaudoti siūlomu 82-ojo sezono abonementu, jis yra skirtas 2022 m. rugsėjo 16–gruodžio 21 d. koncertams ir suteikia 25–30 proc. nuolaidą bilietams į klausytojų pasirinktus koncertus. LNF 82-ąjį koncertų sezoną remia „Norfa“.

Žymos:
LNF inf.,
LNSO naujas sezonas. D. Matvejevo nuotr.
LNSO naujas sezonas. D. Matvejevo nuotr.
Modestas Pitrėnas. D. Matvejevo nuotr.
Modestas Pitrėnas. D. Matvejevo nuotr.
Bronius Kutavičius, Robertas Šervenikas ir LNSO. D. Matvejevo nuotr.
Bronius Kutavičius, Robertas Šervenikas ir LNSO. D. Matvejevo nuotr.
Gediminas_Gelgotas. NIKO archyvo nuotr.
Gediminas_Gelgotas. NIKO archyvo nuotr.
Keri Lynn Wilson ir LNSOD. Matvejevo nuotr.
Keri Lynn Wilson ir LNSOD. Matvejevo nuotr.
Martynas Stakionis ir LNSOD. Matvejevo nuotr.
Martynas Stakionis ir LNSOD. Matvejevo nuotr.
Modestas Barkauskas ir LNSOD. Matvejevo nuotr.
Modestas Barkauskas ir LNSOD. Matvejevo nuotr.
Vilmantas Kaliūnas. D. Matvejevo nuotr.
Vilmantas Kaliūnas. D. Matvejevo nuotr.