7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Arvydas Malcys ir jo „Užburtas ratas“

Apie naujausią Arvydo Malcio kompaktinę plokštelę „Vicious circle“ („Užburtas ratas“), 2022

Beata Baublinskienė
Nr. 28 (1435), 2022-09-16
Muzika
Martynas Stakionis, Arvydas Malcys, Borisas Andrianovas D. Matvejevo nuotr.
Martynas Stakionis, Arvydas Malcys, Borisas Andrianovas D. Matvejevo nuotr.

Kas yra Arvydo Malcio „Užburtas ratas“? Objektyvus atsakymas – kompozitoriaus keturioliktasis autorinis albumas, skirtas jo simfoninei kūrybai, o pavadinimas – vaizdinga metafora, pasiskolinta iš pirmojo programos kūrinio. Tad plokštelėje skamba „Užburtas ratas“, simfonija Nr. 3 „Grünwald“, Koncertas violončelei ir simfoniniam orkestrui „In memoriam“ ir dar vienas orkestrinis kūrinys „Žinia“. Griežia Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas Modesto Pitrėno, Juozo Domarko ir Martyno Stakionio.

 

Vis dėlto „Užburto rato“ vaizdinys nėra idiliškas, greičiau keliantis nerimastingų, susijusių su pasmerkimu grįžti vis į tą patį tašką, konotacijų. Pažįstantiems Malcio kūrybą tai nėra staigmena: autoriui nuo pat kūrybinio kelio pradžios (kalbame apie keturis dešimtmečius apimantį laikotarpį) būdingas polinkis į ekspresionistinę – neromantinę, neidilišką – iškalbą. Sykiu vaizdinės metaforos visad praplečia, paaiškina Malcio muzikinį naratyvą, panašiai kaip šiuolaikinėje dailėje. Tad ką iš tiesų žymi malciškasis „užburtas ratas“ – nuolatinį grįžimą, (ne)išmoktas istorijos pamokas, grožio paieškas? 

 

Malcys yra vienas produktyviausių lietuvių kompozitorių – jis yra arti 150 kūrinių autorius, pradedant ankstyviausiu – 1983 m. datuotu opusu. Vis dėlto ši statistika būtų nebyli, jei ne ta aplinkybė, kad Malcio muzika skamba plačiai pasaulyje, jo kūriniai mėgstami ir grojami įvairių kraštų atlikėjų, o naujas opusas kompozitoriaus muzikos kataloge visad reiškia ir naują atlikimą.

 

Malcio kūriniai priklauso filharmoninei naujosios muzikos srovei. Jie remiasi klasikiniais didžiųjų meistrų pirmavaizdžiais tiek kompoziciniu (formos konstravimo), tiek technologiniu (instrumentarijaus išmanymo) požiūriu. Muzikos modernumas, šiuolaikiškumas skleidžiasi pačioje muzikinėje medžiagoje: Malcio braižui būdingas intonacinis dygumas, specifiniai garso efektai, impresionistinė garso poetika, deranti su ekspresionistiniu vaizdingumu. Vis dėlto kūriniai skirti skambėti ne eksperimentinės, bet klasikinės muzikos tradicijas puoselėjančiose scenose. Autoriaus pasitelkiami žanrai – tai europinės tradicijos įtvirtinti pavidalai: simfonijos, instrumentiniai koncertai, kvartetai, trio, kvintetai ir kiti kamerinei sudėčiai skirti kūriniai, o tarp originalių kompozicijų yra ir keletas Malcio parengtų lietuvių klasikų opusų orkestruočių ir net kūrybinių rekonstrukcijų. Kompozitorius beveik išimtinai rašo instrumentinę muziką – net vienintelis jo sceninis kūrinys yra baletas („Meistras ir Margarita“) – ir puikiai išmano jos specifiką.

 

Būdamas ne tik kompozitorius, bet ir atlikėjas, daugelį metų griežiantis violončele Lietuvos nacionaliniame simfoniniame orkestre, Malcys savo kūryboje stengiasi atskleisti instrumentų galimybes, tembrų žaismę, suteikia erdvės sužibėti interpretuotojų meistrystei.

 

Malcio orkestrinį braižą, be kita ko, išskiria kūrinių siužetiškumas. Pasak kompozitoriaus, pradedant kūrinį svarbiausia yra idėja, kuri gali būti labai konkreti. Komponuojant, auginant kūrinį taktas po takto, piešiamos įsivaizduojamo siužeto linijos pasitelkiant orkestro spalvas, grupes, muzikinius efektus. Antai visos penkios Malcio simfonijos – nuo pirmosios „Tavęs nujautimas“ (2000) iki penktosios „Vakarykštis pasaulis“ (2022) – leidžia stebėti kompozitoriaus laipsnišką ėjimą nuo susitelkimo į savo arba abstraktaus lyrinio herojaus vidinį pasaulį link globalesnių temų, kurios jaudina kūrėją (Simfonija Nr. 3 „Grünwald“, 2010; Nr. 4 „Europos saulėlydis“, 2015).

 

Orkestrinės Malcio muzikos įvairovę atskleidžia naujausia jo kompaktinė plokštelė „Užburtas ratas“. Albumą pradedantis to paties pavadinimo kūrinys simfoniniam orkestrui buvo sukurtas 2011 m. ir skirtas Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro 70-mečiui. „Užburto rato“ premjerą dirigavo ilgametis orkestro meno vadovas, dabartinis garbės dirigentas Juozas Domarkas. Kūrinio struktūra paremta septyniasdešimčia diatoninių ir moduliacinių sekvencijų, tad jų kartojimas ir sukuria „užburtą ratą“, kuriame tačiau galima suktis ir elegantišku šokio ritmu. Pasak autoriaus, tai muzikinė dovana orkestrui, kuris yra bene antrieji kompozitoriaus namai, kuriame jis jau keturis dešimtmečius griežia violončele ir kuris yra tapęs ne vieno Malcio kūrinio pirmuoju atlikėju.  

 

Simfonija Nr. 3 „Grünwald“ – proginis kūrinys, sukurtas 2010 m., minint 600-ąsias Žalgirio mūšio metines. Premjera įvyko 2011 m. Kauno filharmonijoje. Plokštelėje girdime naujesnę LNSO ir jaunosios kartos dirigento Martyno Stakionio interpretaciją.

 

Plokštelėje įrašytas Koncertas violončelei ir simfoniniam orkestrui „In memoriam“, skirtas genialaus XX a. atlikėjo ir humanisto Mstislavo Rostropovičiaus atminimui. 2009 m. sukurto Koncerto premjeroje 2012 m. griežė Rostropovičiaus mokinys David Geringas. Plokštelėje skamba Geringo mokinio Boriso Andrianovo ir LNSO interpretacija, diriguojant M. Stakioniui.

 

Iškilmingas albumo finalas – „Žinia“ simfoniniam orkestrui, dedikuota Ludwigui van Beethovenui. Kūrinio premjera įvyko 2021 m. Vilniaus festivalyje: plokštelėje skamba premjerinis įrašas, griežiant LNSO ir diriguojant jo meno vadovui ir vyriausiajam dirigentui M. Pitrėnui.

 

Plokštelė „Užburtas ratas“ – tai lyg netikėtų siužeto vingių romanas, įtraukiantis ir iki pat paskutinio kūrinio nepaleidžiantis klausytojo dėmesio.

Martynas Stakionis, Arvydas Malcys, Borisas Andrianovas D. Matvejevo nuotr.
Martynas Stakionis, Arvydas Malcys, Borisas Andrianovas D. Matvejevo nuotr.
Arvydas Malcys, Modestas Pitrėnas ir LNSO. D. Matvejevo nuotr.
Arvydas Malcys, Modestas Pitrėnas ir LNSO. D. Matvejevo nuotr.
Arvydo Malcio CD viršelis „Vicious circle“
Arvydo Malcio CD viršelis „Vicious circle“