7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

8-toji „Naujosios operos akcija“

Rengėjų inf.
Nr. 26 (1433), 2022-09-02
Muzika Anonsai
Opera „Traviatos“. I. Vyšniauskaitės nuotr.
Opera „Traviatos“. I. Vyšniauskaitės nuotr.

Spalio 14–22 dienomis prodiuserinė kompanija „Operomanija“ kviečia į 8-tąjį NOA (Naujosios operos akcija) festivalį. Po ketverių metų į Vilniaus erdves sugrįžtantis renginys siūlo pratęsti pažintį, o gal kaip tik pirmą kartą atrasti šiuolaikinio muzikos teatro, naujosios operos žanrų įvairovę.

Šiųmetėje, 8-tojoje „Naujosios operos akcijoje“ žiūrovų lauks 8 šiuolaikinio muzikos teatro kūriniai: naujausi „Operomanijos“ prodiusuoti darbai ir svečių iš Ukrainos spektaklis. Festivalio programoje bus parodyti 5 visiškai nauji pastatymai – pasaulinės premjeros; tradiciškai NOA pristatomi darbai pasiūlys originalią žanrinę panoramą, netikėtus kūrėjų tandemus. Tarp festivalio premjerų – muzikinis performansas „Sporto grupė“, TikTok opera „Planeta Deluxe“ (tai bus kartu ir pirmoji bendro „Operomanijos“ ir Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro projekto „Operos genomas“ premjera), korporatyvinė distopija balsams „Puikus naujas kūnas“, koncertas su choreografine uodega „The Urban Tale of a Hippo“ ir opera „Traviatos“.

Festivalio programoje – taip pat ir dar du, šiuolaikinio meno gerbėjams jau pažįstami, „Operomanijos“ prodiusuojami darbai: meno kritikų ir žiūrovų puikiai įvertinta garso patirtis Vilniaus gete „Glaistas“ ir nepriklausomybės atgavimo laikotarpio aktualijas menantys muzikiniai paveikslėliai iš Lietuvos televizijos archyvų „Radvila Darius, Vytauto“.  Visi NOA spektakliai bus rodomi su anglų kalbos subtitrais.

„NOA festivalis nuo pat pradžių buvo skirtas naujovėms. Tikriausiai tai – bene vienintelis scenos menų festivalis Lietuvoje, kuriam ruošiamos išskirtinai beveik vien premjeros. Bus ne tik naujų kūrinių, bet ir iki šiol galbūt dar neliestų temų, taip pat šiuolaikiniame muzikos teatre debiutuojančių autorių ir naujų partnerysčių. Spektaklius kuria labai marga kūrėjų bendruomenė, juose pasirodys ryškūs nepriklausomi menininkai ir tokie kolektyvai kaip „Synaesthesis“, „Cello Club“, valstybinio ansamblio „Lietuva“ choras. Ištikimai laikomės vienintelės ir pačios svarbiausios NOA tradicijos – kūrybinių atradimų ir naujovių paieškos“, – teigia NOA festivalio prodiuserė Ana Ablamonova.

Šiemet festivalyje viešės svečiai iš Ukrainos, kurie pristatys archeologinę operą „Chornobyldorf“ (autoriai – Roman Grygoriev, Illia Razumeiko), jau įvertintą apdovanojimais ne tik savo šalyje, bet ir tarptautiniu mastu. Šiuolaikiniais bei senaisiais autentiškais įvairių tautų instrumentais, dainavimu, fiziniu teatru, šokiu ir kinematrografiškais pasakojimais perteikiama istorija apie žmonijos likimą po globalinės katastrofos šiandien, karo Ukrainoje akivaizdoje, suskamba ypač aktualiai. „„Chornobyldorf“ vaizdo įrašą mačiau dar 2021 metais – puikiai nufilmuotas, bet pernelyg sumontuotas, todėl tąkart jis mane suklaidino ir nepaliko didelio įspūdžio. O ir kūrėjų pasirinkta Černobylio tema tuo metu nuskambėjo šiek tiek spekuliatyviai. Kai šį pavasarį operą pamačiau gyvai festivalyje Roterdame, karo kontekstas praplėtė kūrinio suvokimo ribas. Be to, dėliojant festivalio programą, paaiškėjo, kad „Chornobyldorf“ labai rezonuoja ir su kitais 8-tojo NOA kūriniais. Tad nors spektaklis išties nemažas, – į Lietuvą iš Ukrainos ir kitų pasaulio šalių atvyks 20 asmenų kūrybinė grupė, – padedant rėmėjams sumanymą pavyks įgyvendinti“, – sako A. Ablamonova.

Festivalio metu net aštuonias dienas publikos lauks garso patirtis Vilniaus gete „Glaistas“ – išskirtinius potyrius siūlantis spektaklis-kelionė po buvusio Vilniaus geto istorijas ir teritorijas. Šįkart „Glaisto“ rodymus praturtins ir dar vienas svarbus įvykis – susitikimas su iš Izraelio atvyksiančiu vienu garso patirties Vilniaus gete balsų, šio kūrinio herojumi, profesoriumi Joshua Zaku (g. 1929), tikruoju Vilniaus geto gyvenimo liudytoju. Anuomet, Holokausto metais, Joshua Zakas ypač palaikė geto teatro veiklą, kaip geto bendruomenės gyvybingumo šaltinį. „Tie, kas jau dalyvavo „Glaiste“, tikriausiai įsiminė sceną Vilniaus geto teatre ir dialogą tarp dviejų geto gyventojų – Joshua Zako ir Barucho Shubo, – jų aštrų disputą apie geto teatro veiklos prasmę, argumentus ir prieš. Būtent Joshua geto teatrą regėjo kaip dvasinės stiprybės veiksnį. Po beveik aštuonių dešimtmečių jis vėl įžengs į tą pačią salę“, – pasakojo A. Ablamonova. Į Vilnių atvyksiantį prof. Joshua Zaką lydės jo dukterėčia, architektė Tsila Zak, labai padėjusi „Glaisto“ kūrybinei komandai 2019 metais lankantis Izraelyje ir renkant medžiagą kūriniui.

Siekiant skatinti jaunuosius kritikus domėtis šiuolaikiniu muzikos teatru bei naująja opera, NOA spektaklių programą lydės kūrybinė laboratorija, kurioje bus laukiami jaunosios kartos meno analitikai (muzikologai, teatrologai, kinotyrininkai, menotyrininkai, kultūros ir meno kritikai, literatai). Ši laboratorija ne tik pratęs 2011-ųjų ir 2018-ųjų NOA festivaliuose vykusius jaunųjų kritikų recenzijų konkursus, bet šįkart drauge su LRT KLASIKOS programa pasiūlys išbandyti jėgas ir kuriant radijo laidas. Kvietimas ir dalyvių registracija į Jaunųjų meno analitikų laboratoriją bus paskelbta rugsėjo pradžioje.

„8-tajam NOA festivaliui ruošėmės ketverius metus, tad spėjome išauginti ir subrandinti kūrinių idėjas, taip pat detaliai apgalvoti, išjausti festivalio programos dėlionę. Nors jai turėjo įtakos įvairūs techniniai ir logistiniai aspektai, vis dėlto, regis, tai bus pirmas kartas per 14 festivalio metų, kai pavyko sudėlioti programą galvojant jau ne tik apie atskirus kūrinius, o ir jų visumos dramaturgiją, įsivaizduojant galbūt tą vienintelį žiūrovą, kuris apsilankys visuose NOA festivalio renginiuose: nuo muzikinio performanso „Sporto grupė“ atidarymo dieną, spalio 14-ąją, iki uždarymo spalio 22-ąją skambant „Traviatoms““, – mintimis dalijosi NOA festivalio prodiuserė A. Ablamonova.

 

* * *

8-ojo šiuolaikinės operos festivalio „Naujosios operos akcija“ programa:

2022 m. spalio 14, 15, 16, 18, 19, 20, 21, 22 | Nuo Žydų kultūros ir informacijos centro

Garso patirtis Vilniaus gete „Glaistas“

(aut. Rimantas Ribačiauskas, Mantas Jančiauskas, Jūra Elena Šedytė, Andrius Šiurys)

2022 m. spalio 14 d. | „Menų spaustuvės“ Juodoji salė

Muzikinis performansas „Sporto grupė“

(aut. Gailė Griciūtė, Gabrielė Labanauskaitė, Viktorija Damerell, Sholto Dobie, Greta Štiormer)

2022 m. spalio 15 ir 16 d. | Kultūros kompleksas „Sodas 2123“

Muzikiniai paveikslėliai iš Lietuvos televizijos archyvų „Radvila Darius, Vytauto“

(aut. Karolis Kaupinis, Birutė Kapustinskaitė, Arnas Mikalkėnas, Goda Palekaitė)

2022 m. spalio 16 d. | „Kablys“

Archeologinė opera „Chornobyldorf“ (Ukraina)

(aut. Roman Grygoriv, Illia Razumeiko)

2022 m. spalio 17 d. | Vilniaus teatras „Lėlė“

Susitikimas su garso patirties Vilniaus gete „Glaistas“ herojumi Joshua Zaku (Izraelis)

(Dalyviai: Joshua Zak, Tsila Zak, Rimantas Ribačiauskas, Mantas Jančiauskas)

2022 m. spalio 18 d. | Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras

TikTok opera „Planeta Deluxe“

(aut. Greta Štiormer, Jūra Elena Šedytė, Rūta MUR, Simas Okas, „Liudmila“, „Ambulance on Fire“, Andrius Šiurys, Tomas Narkevičius (Free Finga), Vitalij Puzyriov, Aistė Marija Stankevičiūtė, Denisas Kolomyckis, Norbert Hinc, Valdas Latonas)

2022 m. spalio 19 d. | „Menų spaustuvės“ Juodoji salė

Korporatyvinė distopija balsams „Puikus naujas kūnas“

(aut. Arturas Bumšteinas, Žygimantas Kudirka)

2022 m. spalio 20 ir 21 d. | Dūmų fabrikas

Koncertas su choreografine uodega „The Urban Tale of a Hippo“

(aut. Panayiotis Kokoras, Andrius Katinas, Nanni Vapaavuori, Morta Nakaitė, ansamblis „Synaesthesis“)

2022 m. spalio 22 d. | „Menų spaustuvės“ Juodoji salė

Opera „Traviatos“

(aut. Artūras Areima, Maximilian Oprishka)

Daugiau apie festivalį galite sužinoti apsilankę svetainėje www.noa.lt

8-tasis šiuolaikinės operos festivalis NOA (Naujosios operos akcija) yra Vilniaus 700-tojo jubiliejaus programos dalis. Sužinokite daugiau www.700vilnius.lt. Festivalį remia Lietuvos kultūros taryba, LR Kultūros ministerija, Vilniaus miesto savivaldybė, „Go Vilnius“.

Bilietus į festivalio renginius platina Bilietai.lt, į TikTok operą „Planeta Deluxe“ bilietus platina Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Opera „Traviatos“. I. Vyšniauskaitės nuotr.
Opera „Traviatos“. I. Vyšniauskaitės nuotr.