7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniaus festivalį vainikuos pasaulio įžymybės Thomas Hampsonas ir Charles’is Dutoit

Vilniaus festivalių inf.
Nr. 25 (1432), 2022-06-24
Muzika Anonsai
Thomas Hampson. „Marshall Light Studio“ nuotr.
Thomas Hampson. „Marshall Light Studio“ nuotr.

Vilniaus festivalio programa pasiekė kulminaciją. Birželio 22 d. čia laukiama net kelis kartus atidėto pasaulinės šlovės baritono Thomo Hampsono koncerto su Lietuvos nacionaliniu orkestru (LNSO). O birželio 28 d. festivalį vainikuos LNSO ir 2021 m. Yehudi Menuhino konkurso nugalėtojos ispanų smuikininkės Maríos Dueñas ir šveicarų batutos meistro Charles’io Dutoit pasirodymas.

 

„Jo balsas yra gražiausias baritonas pasaulyje, jo židinio atbrailą puošia didelė „Grammy“ ir „Echo“ statulėlių kolekcija, jis atrodo kaip kino žvaigždė!“ Taip garsioji Elbės filharmonija Hamburge 2016-aisiais pristatė vieną ryškiausių šių dienų dainininkų, amerikiečių baritoną Thomą Hampsoną, kurį „Metropolitan“ operos gildija skambiai tituluoja „Metropolitano meistru“ („Met Mastersinger“).

 

Solisto karjeroje – daugiau kaip 80 operinių vaidmenų, kuriuos jis atlieka viso pasaulio operos teatruose, jo diskografijoje – daugiau kaip 170 albumų, kurie ne kartą buvo nominuoti arba pelnė tokius prestižinius apdovanojimus kaip „Grammy“, „Edison“ ar „Grand Prix du Disque“. Amerikiečių baritonas savo intensyvią koncertinę veiklą turiningai papildo pedagoginiu darbu, o jo rengiami meistriškumo kursai neretai po to skelbiami internetinėje erdvėje, pavyzdžiui, akademinės muzikos platformoje medici.tv, vyksta Manhatano muzikos mokyklos ir fondo „Hampsong“ tiesioginės transliacijos. Greta intensyvios operinės veiklos solistas rengia ir kamerinės muzikos programas, jo repertuare – gausybė vokiečių lied, Beethoveno ciklas „Tolimai mylimajai“, Mahlerio dainos, įvairiaspalvė Amerikos kompozitorių vokalinės muzikos retrospektyva, todėl neretai šis dainininkas vadinamas „dainos ambasadoriumi“. Be to, koncertuose T. Hampsonas į rankas ima ir batutą.

 

Vilniaus festivalio koncerte dainininkas meistriškai suderins du – dainininko ir dirigento – amplua. Programai su LNSO Th. Hampsonas parinko monografinį austrų kompozitoriaus Gustavo Mahlerio simfoninės ir vokalinės muzikos repertuarą: pramaišiui su ištraukomis iš simfonijų skambės dainos iš „Stebuklingojo berniuko rago“.

 

Skambūs superlatyvai lydi ir birželio 28 d. koncerte su LNSO solo pasirodysiančią smuikininkę Maríą Dueñas. „Gimė žvaigždė!“ – taip apie nė dvidešimties metų neturinčią smuiko virtuozę skambiai pareiškė vienas įtakingiausių Ispanijos muzikos žurnalų „Codalario“. Ši atlikėja yra vieno svarbiausių smuikininkų konkursų pasaulyje – 2021 m. Ričmonde (JAV) vykusio prestižinio Yehudi Menuhino konkurso – nugalėtoja ir šiųmečio Vilniaus festivalio baigiamojo koncerto viešnia. Dalyvauti Y. Menuhino konkurse M. Dueñas veikiausiai reiškė ilgametės jos svajonės išsipildymą, nes, anot smuikininkės, ji dar vaikystėje įdėmiai stebėdavo šio konkurso pasirodymus ir jie nepaprastai ją įkvėpdavo. Skleisti muziką šiai smuikininkei reiškia dovanoti džiaugsmą aplinkiniams, kreiptis tiesiai į žmonių širdis ir dalintis plačiai, peržengiant koncertinių salių sienas.

 

Greta jaunosios smuiko žvaigždės Vilniaus festivalio scenoje regėsime batutos legendą, „Grammy“ apdovanojimų laureatą – šveicarų dirigentą Charles’į Dutoit, kuris yra vadovavęs tokiems prestižiniams kolektyvams kaip Japonijos NHK, Londono Karališkosios filharmonijos, Monrealio ir Filadelfijos simfoniniai orkestrai. Teigiama, kad legendinio Herberto von Karajano dėka dvidešimtmetis Dutoit buvo pakviestas diriguoti Vienos „Staatsoper“ teatre ir nuo tada jis žengė į svarbiausias pasaulio teatrų scenas – Niujorko „Metropolitan“, Londono „Covent Garden“, Buenos Airių „Teatro Colón“, Romos operą ir daugelį kitų. Dirigentas ypač vertinamas už kruopščiai nugludintas prancūzų ir rusų kompozitorių bei XX a. simfoninių partitūrų interpretacijas.

 

Su LNSO Ch. Dutoit atliks Ottorino Respighi simfoninę poemą „Romos fontanai“, Claude’o Debussy simfoninį preliudą „Fauno popietė“ ir Igorio Stravinskio baleto „Ugnies paukštė“ siuitą, o kartu su smuikininke M. Dueñas visus pamalonins įstabaus grožio Felixo Mendelssohno Koncertu smuikui ir orkestrui.

 

Visi Vilniaus festivalio koncertai vyksta Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, jų pradžia 19 val. Bilietus galima įsigyti Filharmonijos kasose ir kakava.lt. Festivalio koncertų programą rasite interneto svetainėje vilniusfestival.lt.

Thomas Hampson. „Marshall Light Studio“ nuotr.
Thomas Hampson. „Marshall Light Studio“ nuotr.
María Dueñas. Tam Lan Truong nuotr.
María Dueñas. Tam Lan Truong nuotr.
Charles Dutoit
Charles Dutoit