7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Operų aidai pajūryje

Keletas įspūdžių iš Klaipėdos festivalio

Kristupas Antanaitis
Nr. 25 (1432), 2022-06-24
Muzika
Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro gala koncerto akimirka. M. Aleksos nuotr.
Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro gala koncerto akimirka. M. Aleksos nuotr.

Rugpjūčio 1–7 dienomis Klaipėdos elinge vyko jau antras Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro (KVMT) organizuojamas Klaipėdos festivalis, pakeitęs 1998–2020 m. rengtą „Muzikinį rugpjūtį pajūryje“. Festivalis pradėtas rugpjūčio 1-ąją įvykusia Alvido Remesos oratorijos „Sakmė apie Mėmelburgą“ pasauline premjera (renginys skirtas Klaipėdos miesto 770 metų jubiliejui), o rugpjūčio 5 ir 6 dienomis Klaipėdos elinge publika mėgavosi festivalio vizitine kortele – Richardo Wagnerio opera „Skrajojantis olandas“, rodyta paskutinį kartą. Šis pastatymas, apie kurį ne kartą rašyta ir šio laikraščio puslapiuose, šiemet sulaukė itin daug gerbėjų iš įvairių šalių – Latvijos, Italijos, Vokietijos, Danijos, Belgijos, Lenkijos, Suomijos, Švedijos, Norvegijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, JAV, Čekijos, Izraelio ir netgi Panamos, Kataro ir Taivano! Pasaulyje veikia daug Wagnerio operų gerbėjų klubų. Jų nariai entuziastingai keliauja po įvairias šalis, kolekcionuodami išskirtinių šio kompozitoriaus operų pastatymų įspūdžius. Juos labai sudomino KVMT „Skrajojantis olandas“, transliuotas „OperaVision“ platformoje, tad šiemet kai kurie nusprendė tai pamatyti gyvai.

 

Klaipėdietiško „Skrajojančio olando“ pastatymo gyvai dar nebuvau matęs, tad pirmąkart jį išvydęs likau pakerėtas. Žinoma, galima rasti menkų priekabių, kad kėdės nepatogios, elingo grindys nelygios, spektaklis vėlavo ir pan. Tačiau to, ką klaipėdiečiai sukūrė po atviru dangumi, gali pavydėti net didžiausi Europos teatrai. Klaipėdos elingas yra išskirtinė vieta, galinti lygiuotis kad ir su Brėgenco festivaliu. „Skrajojantis olandas“ – tikras stebuklas, puikiai sukurtas KVMT. Tik gaila, kad opera jau išplaukė prie kitų krantų, nors reikia džiaugtis būsimais projektais, nes teatras planuoja dar ne vieną gigantišką pastatymą po atviru dangumi, gal net dar įspūdingesnį.

 

Klaipėdos muzikinis teatras – atsinaujinęs, veržlus ir dar stebėtinai jaunas, jam vos 35-eri. Tad šiai nedidelio jubiliejaus progai buvo skirtas grandiozinis gala koncertas. Šventinėje programoje skambėjo ne viena ištrauka iš spektaklių, kurių premjeros įvyko teatre, ar „Muzikinio rugpjūčio pajūryje“ renginiuose ir vėliau įsitvirtino teatro repertuare.

 

Koncertą pradėjo Leonardo Bernsteino operetės „Kandidas“ uvertiūra, kurią meistriškai atliko smarkiai patobulėjęs teatro orkestras, diriguojamas vyriausiojo dirigento Tomo Ambrozaičio. Šio spektaklio premjera įvyko 2018-ųjų rugpjūtį Nidoje, o po kelių dienų jis buvo parodytas ir Klaipėdos dramos teatre. Tai itin sudėtingas, tačiau labai įdomus veikalas, tiesa, vėliau neradęs vietos teatro repertuare. Spalvinga uvertiūra maloniai nuteikė publiką ir pradėjo įspūdžių kupiną vakarą.

 

Pirmos koncerto dalies pradžioje buvo pasirinkta bel canto kompozitorių linija. Nuskambėjo Gaetano Donizetti Sulpicijaus ir Mari duetas „La voilà! la voilà... mordieu qu’elle est gentille!“ iš operos „Pulko duktė“, kurios premjera įvyko praėjusių metų rudenį, žymioji Don Bazilijaus arija „La calunnia“ iš Gioacchino Rossini operos „Sevilijos kirpėjas“ (opera statyta 1996-aisiais) bei Adinos ir Dulkamaros duetas „Quanto amore!“ iš senokai neberodomos Donizetti operos „Meilės eliksyras“. Įpusėjus koncertui publika gerėjosi Cerlinos ir Don Žuano duetu „Là ci darem la mano“ iš Wolfgango Amadeus Mozarto operos „Don Žuanas“, Undinės arija „Měsíčku na nebi hlubokém“ iš Antoníno Dvořáko operos „Undinė“ (tai naujausia teatro premjera) bei Kanijo arija „Vesti la giubba“ iš Ruggero Leoncavallo operos „Pajacai“. Pirmos dalies akcentu tapo Intermezzo iš Pietro Mascagni operos „Kaimo garbė“.  

 

Antrą dalį pradėjo Georges’o Bizet operos „Karmen“ III ir IV veiksmo antraktai. Iškart po to –Imre’s Kálmáno Silvos daina „Heia, heia, aš esu kalnų žilųjų dukra“ iš operetės „Čardašo karalienė“, Hanos ir Danilo duetas „Valso aidas“ bei Viljos daina iš Franzo Leháro operetės „Linksmoji našlė“, Zentos arija iš Wagnerio „Skrajojančio olando“, o koncertą džiaugsminga ir pakilia nata užbaigė Mefistofelio kupletai „La veau d’or est toujours debout!“ iš Charles’io Gounod operos „Faustas“ bei ansamblis „Saulėti vynuogynai“ („Šampano polka“) iš Johanno Strausso operetės „Šikšnosparnis“, kurią atliko visi koncerto dalyviai. 

 

Scenoje su orkestru pasirodė teatro solistai Rita Petrauskaitė, Rasa Ulteravičiūtė, Dalia Kužmarskytė, Vilius Trakys ir kviestinės žvaigždės – Sandra Janušaitė (kurią teko pirmąkart girdėti dainuojant operetę, tai maloniai nustebino ir nudžiugino), Almas Švilpa, Kristianas Benediktas bei svečias iš Ukrainos Taras Shtonda. R. Ulteravičiūtė, V. Trakys ir D. Kužmarskytė padainavo vos po vieną ariją (neminint koncerto finalo), o štai talentingąją R. Petrauskaitę scenoje matėme dažniausiai, ji padainavo net kelias arijas bei duetus. Tai labai profesionali ir artistiška asmenybė, gebanti kiekvienai arijai suteikti vis kitą charakterį, nuotaiką ir intonaciją. Iki šiol atmintyje gyvi jos kurti personažai iš operų „Pulko duktė“ ir „Undinė“.

 

Koncerto vedėja Gerūta Griniūtė detaliai, tačiau trumpai ir suprantamai informuodama „perbėgo“ per operų siužetus, arijų vertimus ir visą teatro istoriją. Gražus gestas buvo pristatyti visus teatro vadovus. Koncertą filmavo LRT, tad visa Lietuvos auditorija kada nors turės galimybę šį koncertą pamatyti, o buvusieji – darkart juo pasimėgauti.

 

Lai gyvuoja Klaipėdos muzikinis teatras ir džiugina savo pasirodymais ne tik Klaipėdą, bet ir visą Lietuvą.

 

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro gala koncerto akimirka. M. Aleksos nuotr.
Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro gala koncerto akimirka. M. Aleksos nuotr.
Almas Švilpa ir Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestras. M. Aleksos nuotr.
Almas Švilpa ir Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestras. M. Aleksos nuotr.
Vilius Trakys, Rita Petrauskaitė ir Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestras. M. Aleksos nuotr.
Vilius Trakys, Rita Petrauskaitė ir Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestras. M. Aleksos nuotr.
Operos „Skrajojantis olandas“ akimirka. M. Aleksos nuotr.
Operos „Skrajojantis olandas“ akimirka. M. Aleksos nuotr.