7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Liepos mėnesio koncertai Paliesiuje

Rengėjų inf.
Nr. 25 (1432), 2022-06-24
Muzika Anonsai
Nijolė Dorotėja Beniušytė ir  Vincenzo Lai. Organizatorių nuotr.
Nijolė Dorotėja Beniušytė ir Vincenzo Lai. Organizatorių nuotr.

Karštą vasarą kviečiame atsigauti tarp vėsių Paliesiaus dvaro sienų, klausantis nuostabios muzikos ir žodžių. Liepos mėnesį dvaro koncertų salėje „Pasaga“ klausytojų laukia net penki koncertai. Mėnesį pradėsime italų baroko kompozitoriams ir populiariems baroko instrumentams – fleitai ir klavesinui – skirta programa, parengta Vincenzo Lai ir Nijolės Dorotėjos Beniušytės. Vėliau pakviesime į muzikos ir poezijos vakarą, kuriame dainuos Judita Leitaitė, tekstus skaitys aktorius Andrius Bialobžeskis, gros smuikininkė Paulina Daukšytė-Šereckienė ir pianistas Jurijus Suchanovas. Vėliau klausytojų lauks du tarptautinį pripažinimą pelniusių pianistų – Andriaus Žlabio ir Jeano-Marco Luisada – koncertai. O mėnesį užbaigsime legendinėms moterims skirta pianistės Guodos Gedvilaitės programa.

Liepos 2 d. Trečiasis XIII Tarptautinio muzikos festivalio „Le strade d’Europa. Lietuva-Italija“ koncertas „Portretai. Itališkojo baroko virtuozai“. Paliesiaus dvare atsivers tikras italų barokinės muzikos lobynas ir skambės gilų įspaudą visos Europos muzikoje palikę kūriniai. Programos šerdį sudaro kūriniai fleitai ir klavesinui – tai instrumentai, kuriuos itin mėgo XVIII a. kompozitoriai. O atrinkti kompozitoriai – G. B. Platti, D. Scarlatti, L. Vinci, P. A. Locatelli, P. D. Paradisi – puikiai perteikia savojo laikmečio muzikinę dvasią ir žymųjį „stile italiano“. Kūrinius atliks barokinis ansamblis „Réunion de Musiciens“ (Italija) – Vincenzo Lai, už savo muzikalumą, puikią techniką ir charizmą scenoje giriamas fleitininkas, ir Nijolė Dorotėja Beniušytė, puiki klavesininkė bei viso festivalio meno vadovė.

Liepos 10 d. Muzikos ir poezijos vakaras „Gražus esi, gyvenime“. Viena aktyviausių ir ryškiausių Lietuvos kamerinės muzikos atlikėjų Judita Leitaitė atliks E. Griego, G. Fauré, F. Schuberto, A. Raudonikio ir T. Leiburo dainas. O aktorius ir skaitovas Andrius Bialobžeskis, jau ne kartą ruošęs poetinę programą, skaitys savo mėgstamų poetų P. Širvio, H. Radausko, V. Mačernio ir J. Strielkūno eiles. Vakarą muzikos garsais papuoš smuikininkė Paulina Daukšytė-Šereckienė bei pianistas Jurijus Suchanovas.

Liepos 16 d. Į Paliesiaus dvarą grįžta pianistas Jean-Marc Luisada, garsėjantis kaip fortepijono poetas, pasižymintis išskirtine gracija ir netikėtomis interpretacijomis. Charizmatiškasis J. M. Luisada groja publikos sielai, kartais scenoje mėgsta pajuokauti. Jis yra tarptautinių Dino Ciani Milane (1983) ir Fryderyko Chopino Varšuvoje (1985) konkursų laureatas, bendradarbiauja su žymiais Europos orkestrais, diriguojamais Charles Dutoit, Adamo Fischerio, Michaelo Plassono ir kitų batutos meistrų. Koncerte jis gros W. A. Mozarto, J. Brahmso, F. Chopino, R. Wagnerio, G. Mahlerio ir G. Gershwino kūrinius. Atlikėjas sako, kad šis koncertas jam labai svarbus, kadangi pasirinkta muzika susijusi su gražiausiomis jo gyvenimo akimirkomis, ir kad jaučiasi laimingas, galėdamas jomis pasidalinti su publika.

Liepos 23 d. Į Paliesių vėl sugrįžta JAV gyvenantis pianistas Andrius Žlabys. Prestižiniam „Grammy“ apdovanojimui nominuotas atlikėjas yra vienas žymiausių šiuolaikinių lietuvių pianistų, pelnęs tarptautinį pripažinimą. A. Žlabys laikomas išskirtiniu menininku, kuriam būdinga savita garso filosofija ir tiesiog puikios klasikos bei šiuolaikinių kūrinių fortepijonui interpretacijos. Pasaulyje jis vertinamas už virtuoziškumą „be pastangų“, dosnų ir visaapimantį garso skambesį, užburiančias interpretacijas ir muzikinio suvokimo turtingumą.

Liepos 31 d. Pianistės Guodos Gedvilaitės programa „Legendų moterys“. Romantinė-impresionistinė programa įkvėpta prancūzės Melanie Bonis fortepijoninės pjesės, kurioje kompozitorė savo originalia muzikos kalba atkūrė mitinių moterų paveikslus – graikų mitologijos karalienę Omfalę, biblijinę moterį Salomę, W. Shakespeare’o dramų moteris Ofeliją ir Desdemoną, kt. Taip pat skambės nuostabių moterų kompozitorių muzika: Lili Boulanger, pirmosios didįjį kompozitorių apdovanojimą „Prix de Rome“ iškovojusios moters, ir Claros Schumann, kurios muziką G. Gedvilaitė yra daug studijavusi ir kuri pianistę labai įkvepia, kūriniai.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Nijolė Dorotėja Beniušytė ir  Vincenzo Lai. Organizatorių nuotr.
Nijolė Dorotėja Beniušytė ir Vincenzo Lai. Organizatorių nuotr.
Jurijus Suchanovas, Judita Leitaitė, Andrius Bialobžeskis ir  Paulina Daukšytė-Šereckienė. Organizatorių nuotr.
Jurijus Suchanovas, Judita Leitaitė, Andrius Bialobžeskis ir Paulina Daukšytė-Šereckienė. Organizatorių nuotr.
Jean-Marc Luisada. Organizatorių nuotr.
Jean-Marc Luisada. Organizatorių nuotr.
Andrius Žlabys. Organizatorių nuotr.
Andrius Žlabys. Organizatorių nuotr.
Guoda Gedvilaitė. Organizatorių nuotr.
Guoda Gedvilaitė. Organizatorių nuotr.