7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Jauni, žavūs ir talentingi – LMTA scenoje Joninių savaitgalį

LMTA inf.
Nr. 25 (1432), 2022-06-24
Muzika Anonsai
„Trio Alces“
„Trio Alces“

Sakoma, kad jaunystė greitai praeina, tačiau talentas – tvaresnė savybė. Ilgąjį Joninių savaitgalį Lietuvos muzikos ir teatro akademija kviečia į koncertą, kuriame gražiausius Europos kamerinės muzikos šedevrus atliks savo karjerą pradedantys, bet tarptautinėje scenoje jau užsirekomendavę atlikėjai iš keturių Europos šalių – Lietuvos, Danijos, Norvegijos ir Nyderlandų. Birželio 25 d. LMTA Didžiojoje salėje jaunosios kamerinės muzikos žvaigždės atliks L. van Beethoveno, J. Brahmso, A. Dvořáko, M. Ravelio kūrinius. Visus, kurie šeštadienį lieka sostinėje, bei tuos, kurie – atvirkščiai – savaitgalį lankys Vilnių, LMTA kviečia į nemokamą koncertą. Pradžia 18 val.

Koncerto atlikėjai šią savaitę tobulinasi LMTA vykstančioje Europos kamerinės muzikos akademijoje (ECMA), kur su jais dirba žinomi menininkai ir dėstytojai iš geriausių Europos aukštųjų muzikos mokyklų (Vienos muzikos ir atlikėjiškųjų menų universiteto ir kt.). Tai – smuikininkas, žymaus „Artis–Quartet Vienna“ narys prof. Johannes Meissl (Austrija), plačiai pasaulyje koncertuojantys pianistas prof. Avedis Kouyoumdjian (Austrija), altininkas prof. Avri Levitan (Izraelis, Vokietija) ir kiti žinomi muzikai. Iš viso ECMA akademijoje dalyvauja aštuoni ansambliai, antrasis koncertas, kuriame pasirodys atlikėjai iš Austrijos, Šveicarijos, Čekijos ir dar vienas ansamblis iš Lietuvos, vyks birželio 27 d. Valdovų rūmuose. Beje, jaunieji ansambliai ne tik viešai koncertuos LMTA ir Valdovų rūmuose, bet ir surengs atskirus pasirodymus socialinę atskirtį patiriančiose benduomenėse: pal. kun. Mykolo Sopočkos hospise, Valakampių socialinės globos namuose, Visų Šventųjų šeimos paramos centre, dienos centre „Šviesa“ ir kitur. Šie pasirodymai yra tarptautinio projekto „Musethica“, kuriame taip pat dalyvauja LMTA, dalis. 

Birželio 25 d. LMTA Didžiojoje salėje klausytojai išgirs keturis ansamblius iš Lietuvos, Danijos, Norvegijos ir Nyderlandų. Mūsų kraštui atstovaus „Andersson Duo“ – LMTA studijuojantys doktorantai Julija Ivanovaitė (smuikas) ir Paulius Andersson (fortepijonas). Abu atlikėjai sėkmingai plėtoja solines karjeras, groja kituose kolektyvuose. Julija griežia Naujų idėjų kameriniame orkestre „Niko“, Paulius – pianistų dinastijos trečios kartos atstovas (jo močiutė Veronika Vitaitė ir mama Aleksandra Žvirblytė yra žinomos atlikėjos ir fortepijono pedagogės), jis koncertuoja Lietuvoje ir užsienyje, yra daugelio tarptautinių konkursų laureatas. 2014 m. abu muzikai subūrė duetą ir nuo to laiko sėkmingai koncertuoja kamerinės muzikos scenoje, o šiais metais vykusiame IX tarptautiniame Stasio Vainiūno konkurse pelnė publikos simpatijų prizą. „Andersson Duo“ atliks Ludwigo van Beethoveno Sonatą smuikui ir fortepijonui Nr. 7 c-moll (https://www.youtube.com/watch?v=AeoHLtpo9ik).

Taip pat koncerte išgirsime „Heathcliff Trio“ iš Danijos. Jo nariai Jonathan Siahaan (fortepijonas), Ashley Tong (smuikas) ir Sebastian Kolin (violončelė) studijuoja Karališkojoje Danijos muzikos akademijoje, o kaip trio groja nuo 2020 m. Šiais metais „Heathcliff Trio“ laimėjo 1 vietą IX tarptautiniame Johanneso Brahmso kamerinės muzikos konkurse bei pelnė du papildomus prizus, kurių vienas skirtas už J. Brahmso kūrinių interpretaciją. Vilniuje „Heathcliff Trio“ kaip tik ir atliks garsųjį J. Brahmso Fortepijoninį trio Nr. 3 c-moll (https://www.youtube.com/watch?v=xxMaWEt9ZOw).

Vieną gražiausių kamerinės muzikos opusų – Antoníno Dvořáko Fortepijoninį kvintetą Nr. 2 atliks fortepijoninis kvintetas „Profugo Ensemble“ iš Karališkosios Hagos konservatorijos (Manuel Urios – smuikas, Sarah Nojosa – smuikas, Kaat Schraepen – altas, Carmen Ramírez – violončelė, Marta Fernández – fortepijonas). O Maurice’o Ravelio Fortepijoninį trio, sukurtą XX a. pradžioje, atliks „Trio Alces“ iš Norvegijos muzikos akademijos (Tokiwa Onoda – fortepijonas, Ragna Rian – smuikas, Ema Grčman – violončelė).

Birželio 27 d. Valdovų rūmuose rengiamame koncerte pasirodys dar keturi ansambliai („Duo Cinqordes“ – Lietuva, „Rubik Quartet“ – Austrija, „Trio Chimera“ – Šveicarija, „Trio Bohémo“ – Čekija) bei violončelininkas Povilas Jacunskas ir altininkas Avri Levitan (Izraelis, Vokietija). Pradžia 18 val., įėjimas laisvas.

Žymos:
LMTA inf.,
„Trio Alces“
„Trio Alces“
„Andersson Duo“
„Andersson Duo“
„Heathcliff Trio“
„Heathcliff Trio“
„Profugo Ensemble“
„Profugo Ensemble“