7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniaus festivalis tęsia rečitalių, senosios muzikos koncertų ir premjerų tradiciją

LNF inf.
Nr. 24 (1431), 2022-06-17
Muzika Anonsai
Andrius Žlabys. D. Matvejevo nuotr.
Andrius Žlabys. D. Matvejevo nuotr.

Per visą birželio mėnesį besiskleidžiąs vienas įspūdingiausių vasaros muzikos žiedų – Vilniaus festivalis – šią savaitę žavės fortepijono rečitaliu, senosios muzikos koncertu ir premjeromis. Filharmonijos scenoje birželio 15 d. išvysime pianistą Andrių Žlabį, birželio 17 d. – prancūzų baroko ansamblį „I Gemelli“ su solistais, birželio 19 d. – Lietuvos kamerinį orkestrą (LKO) su dirigentu ir solistu Sergejumi Krylovu bei ansambliu „Giunter Percussion“. LKO programoje, be kita ko, numatyta kompozitoriaus Nicola Campogrande’s Koncerto smuikui ir styginiams pasaulinė premjera bei 2021 m. festivalio užsakymu parašytas Žibuoklės Martinaitytės kūrinys „Ex tenebris lux“.

 

Nuo pat įkūrimo jau 26-erius metus savitų programos tradicijų besilaikantis Vilniaus festivalis puoselėja jas ir šiemet. Vienos ryškesnių – lietuvių atlikėjų rečitaliai, senosios muzikos koncertai, festivalio užsakymu sukurto lietuvių kompozitoriaus kūrinio ar užsienio kompozitorių kūrybos premjeros, geriausių Lietuvos atlikėjų pasirodymai. Festivalyje apskritai rodomas didelis dėmesys Lietuvos muzikos kultūrai, ją stengiamasi reprezentatyviai pristatyti ir taip pritraukti pasaulio dėmesį. „Šiemet nepavyks pratęsti turbūt tik vienos festivalio tradicijos – pristatyti simfoninio orkestro iš užsienio. Bet mūsų pačių didieji kolektyvai pajėgūs aukščiausiu lygiu pateikti įvairiausias programas. Lietuvoje turime stiprias muzikos pajėgas“, – sako festivalio vadovė Rūta Prusevičienė.

 

Įtaigus muzikalumas ir pasaulio triukšmo nepaliesta ramybė – tuo žavi vienas geriausių šiandienos lietuvių pianistų Andrius Žlabys. Jau seniai Lietuvos publiką Johanno Sebastiano Bacho interpretacijomis pavergęs fortepijono filosofas sugrįžta dar vienai baroko genijaus muzikos apoteozei. Birželio 15 d. A. Žlabys festivalyje skambins J.S. Bacho „Prancūziškas siuitas“ klavyrui.

 

Baroko muzikos temą perims ir birželio 17 d. kontrastingą XVII a. kompozitorių Francesco Turini, Biagio Marini, Andrea Falconieri, Giovanni Lorenzo Gregori, Nicolo Sabbatini ir kitų kūrinių programą „Veidrodžių kambarys“ atliks prancūzų baroko ansamblis „I Gemelli“. 2018 m. tenoro Emiliano Gonzalezo Toro ir soprano Mathilde Etienne įkurtas kolektyvas ypatingą dėmesį skiria būtent XVII a. muzikai ir neatrastiems to meto vardams. Ansamblio veikla išsiskiria ne tik profesionalumu, unikaliomis interpretacijomis, bet ir programų konceptualumu. Nors skaičiuoja dar tik penktus metus, „I Gemelli“ jau yra įvertintas ne vienu tarptautiniu apdovanojimu, tarp kurių – ir prestižinis „Diapason d’Or“. Su ansambliu ir vienu iš jo įkūrėjų solistu E. G. Toro Vilniaus festivalyje koncertuos švedų tenoras Andersas Dahlinas, šiandien žinomas kaip vienas puikiausių ankstyvojo prancūzų baroko interpretuotojų.

 

Lietuvos muzikos kultūrai festivalyje, be kitų jo dalyvių, atstovaus birželio 19 d. programą „Premjeros laukimas“ atliksiantys Lietuvos kamerinis orkestras ir ansamblis „Giunter Percussion“ bei čia skambėsiantis 2021 m. festivalio užsakymu parašytas Žibuoklės Martinaitytės kūrinys „Ex tenebris lux“. „Kompozitorė, kurios muzikoje gimsta „harmonijos debesų aureolės“, – taip metaforiškai apie Ž. Martinaitytės muziką rašė svarbiausių Niujorko leidinių kritikai. „Lotyniškas kūrinio „Ex tenebris lux“ pavadinimas byloja – „Iš tamsos šviesa“. Norėjosi, kad ši muzika taptų vedliu per užsitęsusios tamsos zoną ir galiausiai atvestų mus į šviesą, leistų ją patirti bent garsiniu pavidalu“, – sako kompozitorė. Pernai įvykusi šio kūrinio premjera išsirutuliojo į gražią kompozitorės ir atlikėjų partnerystę, o jos vaisiumi tapo leidyklos „Ondine“ išleista Ž. Martinaitytės nauja kompaktinė plokštelė „Ex tenebris lux“. Ją ketinama pristatyti birželio 19 d. 17.30 Lietuvos nacionalinės filharmonijos Svetainėje.

 

Programa „Premjeros laukimas“ ne tik primins 2021 m. festivalio užsakymu gimusią premjerą, bet ir panardins į vieno geriausiai žinomų šiandienos italų kompozitorių Nicola Campogrande’s kūrybą. Skambės LKO ir jo meno vadovui, smuikininkui Sergejui Krylovui skirtas Koncertas smuikui ir kameriniam orkestrui. Trumpai pristatant šį kompozitorių dera paminėti, kad N. Campogrande savo originalų kūrybos stilių kuria derindamas praeities ir dabarties tradicijas. Jo muzika įrašyta į daugiau kaip 30 kompaktinių plokštelių ir atliekama tokiose salėse kaip „Royal Albert Hall“, „Wigmore Hall“ Londone, „Teatro alla Scala“ Milane, „Opéra Royal de Wallonie“ Lježe, „Werner Hall“ Sinsinatyje, „Rudolfinum“ Prahoje, Paryžiaus filharmonijoje ir kitose.

 

Premjerų programai ugningų vasaros pipirų pabers LKO su ansambliu „Giunter Percussion“ atliekama šio tandemo vizitine kortele tapusi Georges’o Bizet–Rodiono Ščedrino „Karmen siuita“ styginiams ir mušamiesiems. Birželio 19 d. Vilniaus festivalyje skambėsiančia programa galės mėgautis ir Pažaislio muzikos festivalio publika – čia koncertas vyks birželio 21 d. 18 val. Kauno valstybinėje filharmonijoje.

 

Primename, visi Vilniaus festivalio koncertai vyksta Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, koncertų pradžia – 19 val. Bilietus galima įsigyti Filharmonijos kasose ir kakava.lt. Visą festivalio programą rasite interneto svetainėje vilniusfestival.lt.

Žymos:
LNF inf.,
Andrius Žlabys. D. Matvejevo nuotr.
Andrius Žlabys. D. Matvejevo nuotr.
Ansamblis „I Gemelli“. M. Novako nuotr.
Ansamblis „I Gemelli“. M. Novako nuotr.
Emilian Gonzalez Toro. M. Novako nuotr.
Emilian Gonzalez Toro. M. Novako nuotr.
Anders Dahlin. M. Novako nuotr.
Anders Dahlin. M. Novako nuotr.
Pavelas Giunteris ir Lietuvos kamerinis orkestras. D. Matvejevo nuotr.
Pavelas Giunteris ir Lietuvos kamerinis orkestras. D. Matvejevo nuotr.
Sergejus Krylovas. D. Matvejevo nuotr.
Sergejus Krylovas. D. Matvejevo nuotr.
Nicola Campogrande. LNF nuotr.
Nicola Campogrande. LNF nuotr.
Žibuoklė Martinaitytė. D. Matvejevo nuotr.
Žibuoklė Martinaitytė. D. Matvejevo nuotr.