7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Krokuvos dienų Vilniuje ir „Kultūros naktis“ svečias – kamerinis choras „Cracow Singers“

Rengėjų inf.
Nr. 24 (1431), 2022-06-17
Muzika Anonsai
Choras „Cracow Singers“J. Kozinos nuotr.
Choras „Cracow Singers“J. Kozinos nuotr.

Po Šv. Kotrynos bažnyčios skliautais birželio 17 d. nuo 18 val. skambės kamerinio choro „Cracow Singers“ a cappella atliekama išskirtinių sakralinės ir pasaulietinės muzikos kūrinių programa. Muzikinius linkėjimus Vilniui iš Krokuvos atvežusio kolektyvo koncertas – kultūrinių mainų tarp giminingų miestų projekto „Krokuva–Vilnius. Susitikimai“ ir „Kultūros nakties“ programos dalis.

Vilnius ir Krokuva puoselėja daugiau nei tris dešimtmečius trunkančią draugystę ir tęsia kultūrinių mainų tradiciją – šįmet Vilniui, vilniečiams ir sostinės svečiams pasirodymą dovanoja kamerinis choras „Cracow Singers“. Konceptualumu, garso estetika, interpretacijomis ir įvairiapusišku repertuaru garsėjantis profesionalių dainininkų kolektyvas su meno vadovu Karoliu Kuszu priešakyje atliks specialiai viešnagei Vilniuje skirtą programą, kurioje – keli XVII pr. ir XVIII a. pirmoje pusėje sukurti, vertinguose rankraščiuose rasti, a cappella muzikos šedevrai, taip pat šiuolaikinių lenkų kompozitorių Karolio Szymanowskio, Witoldo Lutosławskio, Henryko Mikołaj Góreckio, Krzysztofo Pendereckio kūriniai ir nauji, iškilių lenkų poetų – Stanisławo Wyspiańskio ir Adomo Mickevičiaus įkvėpti kūriniai. Dvi dainas – „Lilje“ ir „Świtezianka“ – „Cracow Singers“ meno vadovas Karolis Kuszas sukūrė specialiai šiam koncertui.

„Cracow Singers“ yra nuolatinis Krokuvos kultūrinių renginių, edukacinių ir socialinių projektų, festivalių (Wien Modern, Estate Sforzesca, Liszt Fest, Banchetto Musicale, Canterbury, L'Orgue de Chaource, Zagreb Classic, Šekspyro ir kt.) Lenkijoje ir užsienyje dalyvis. A cappella dainuojantis kolektyvas bendradarbiauja su kviestiniais dirigentais (Fabio Bonizzoni, Zoltánu Padu, Maciejumi Tworeku, Lera Auerbach), kameriniais ir simfoniniais orkestrais, instrumentiniais ansambliais bei kompozitoriais ir atlieka įvairių žanrų ir stilių repertuarą – nuo viduramžių ir Renesanso iki šiuolaikinių laikų kompozitorių kūrinių, pristato naujų kūrinių premjeras. Per septynerius kūrybinės veiklos metus „Cracow Singers“ išleido 5 kompaktines plokšteles.

Tradicija tarp miestų užmegzti ir plėtoti ryšius susiklostė po Antrojo pasaulinio karo. Tarp miestų pasirašytos susigiminiavimo ar bendradarbiavimo sutartys leidžia jiems siekti geresnio tarpusavio supratimo, draugystės, keistis patirtimi ekonomikos ir kultūros srityse.

Vilnius yra pasirašęs per 30 sutarčių. Vilnius ir Krokuva miestų susigiminiavimo deklaraciją ir bendradarbiavimo sutartį pasirašė 1991 m. Nors iš tiesų ši draugystė trunka gerokai ilgiau – mena Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Abiejų Tautų Respublikos laikus. Anuomet valstybių centrus – Vilnių ir Krokuvą, vykdydami konstitucines nuostatas, ieškodami poilsio ir pramogų, lankydavo keliaujantys valdovai su svitomis. Tarp šių valstybių kaimynių ir giminingų miestų kultūriniai mainai vyko ir tęsiasi daugybę amžių.

Nemokamas kamerinio choro „Cracow Singers“ koncertas – birželio 17 d. 18 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje. Durys lankytojams atveriamos nuo 17 val. Būtina išankstinė registracija el. p. [email protected].

Renginio iniciatoriai – Krokuvos ir Vilniaus miesto savivaldybės.

Renginio organizatorius – Vilniaus kultūros centras.

Daugiau informacijos apie koncerto programą feisbuke https://www.facebook.com/events/334288318793949.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Choras „Cracow Singers“J. Kozinos nuotr.
Choras „Cracow Singers“J. Kozinos nuotr.