7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniaus festivalis įsibėgėja – ne tik Beethovenas, Godowsky, Taveneris

Vilniaus festivalių inf.
Nr. 23 (1430), 2022-06-10
Muzika Anonsai
Lietuvos kamerinis orkestras. D. Matvejevo nuotr.
Lietuvos kamerinis orkestras. D. Matvejevo nuotr.

Birželio 4 d. prasidėjęs Vilniaus festivalis šią savaitę sparčiai įsibėgėja – birželio 7, 10 ir 12 d. Filharmonijos Didžiojoje salėje skambės kamerinė orkestrinė muzika bei smuiko ir fortepijono duetas. Scenon žengs Vassilio Christopouloso diriguojamas Lietuvos kamerinis orkestras (LKO) ir suomių pianistas Antti Siirala, pianistė Mūza Rubackytė ir smuikininkas Dmitri Makhtinas, violončelininkas Mindaugas Bačkus ir Klaipėdos kamerinis orkestras bei Šiaulių kamerinis orkestras „Camerata Solaris“. Programos bus sufokusuotos į Beethoveną, Godowsky, Tavenerį, bet skambės ne tik jie.

Birželio 7 d. LKO koncerte „Dar kartą apie Beethoveno genijų“ bus prisimintas garsusis klasikas ir jo Trečiuoju fortepijoniniu koncertu dar kartą simboliškai paminėti šio kompozitoriaus jubiliejiniai metai. Vasariškas nuotaikas atliepiančioje programoje dar skambės Gioacchino Rossini žaismingoji operos „Sevilijos kirpėjas“ uvertiūra bei Felixo Mendelssohno Ketvirtoji simfonija.  

Šiame festivaliniame koncerte publikos laukia nauji vardai – pirmą kartą su LKO pasirodys jo svečiai: suomių pianistas Antti Siirala ir graikų dirigentas Vassilis Christopoulosas. „Pianistas, išties turintis, ką pasakyti“, – taip kritikai apibūdina suomių menininką A. Siiralą, šiandien laikomą vienu ryškiausių savo kartos suomių pianistų. Jo interpretacijos išsiskiria spalvingumu, melodingomis frazuotėmis ir išraiškingu inteligentiškumu. O LKO diriguosiantis V. Christopoulosas yra vienas geriausiai žinomų graikų dirigentų. Jis vertinamas tiek koncertinėje, tiek operos scenoje. Jo repertuare – operos nuo baroko iki XXI amžiaus, įvairi simfoninė muzika.

Birželio 10 d. pianistė Mūza Rubackytė su smuikininku Dmitrijumi Makhtinu pristatys iš kamerinio repertuaro perlų suvertą programą „Ne tik Godowsky“. Ši programa birželio 12 d. bus pakartota Pažaislio muzikos festivalio koncerte Kauno valstybinėje filharmonijoje ir taps simboliniu Leopoldo Godowsky’o kūrybai skirtos antrosios kompaktinės plokštelės „Valses Impressions“ pristatymu (sic! – 2020-aisiais išleista pirmoji plokštelė netruko laimėti kone visus galimus svarbius prizus), o pianistės pasirodymas Lietuvoje – tai ir proga pristatyti leidyklos „Tyto alba“ ką tik išleistą M. Rubackytės autobiografinę knygą „Gimusi po fortepijonu“.

Plokštelė „Valses Impressions“ tęsia Godowsky’o seriją ir atskleidžia ne tik gražiausius La belle époque kamerinio repertuaro pavyzdžius, bet ir visą Godowsky’o kūrybos smuikui palikimą. Šios plokštelės pristatymo turas vyksta įvairiose pasaulio salėse ir reikšmingai puošia šių metų Vilniaus festivalio programą. Festivalio koncerte skambės ne vien Godowsky’o, bet ir Karolio Szymanowsky’o bei Johanneso Brahmso kamerinė muzika, taip pat įvyks ir graži pažintis su smuikininku Dmitrijumi Makhtinu. Jis yra prestižinių konkursų laureatas („Kloster Schöntal“, Niccolò Paganini, Louiso Spohro, Tiboro Vargos, Monrealio, Sibelijaus, Pretorijos), visame pasaulyje koncertuoja kaip solistas su orkestrais ir kaip kamerinių ansamblių narys – jo įrašai šiame amplua pelnė „Choc de la Musique“, „Gramophone“, „Echo Classic“ ir „Diapason d’Or“ apdovanojimų.

Į muzikinę ir dvasinę atsvarą chaotiškam ir niūrių naujienų kupinam šiandieniniam pasauliui kuriančio Vilniaus festivalio programą harmoningai įsilies birželio 12 d. koncertas „Dangiškoji skraistė“. Pirmą kartą šiame festivalyje savo kūrybines pajėgas ir savo vadovaujamus kolektyvus – Klaipėdos kamerinį orkestrą ir Šiaulių kamerinį orkestrą „Camerata Solaris“ – suvienys Mindaugas Bačkus ir Vilhelmas Čepinskis. Klausytojus jie kviečia koncerte patirti nuostabią šilumą, ramybę, šviesą. „Viskas, kas baisu, vis tolsta ir tolsta, tu vis kyli ir kyli. Pagaliau atsirandi tame taške, kai ateina laikas priesaikai ir susitaikymui...“ – apie koncerte skambėsiantį savo naują kūrinį – Siuitą violončelei ir orkestrui „Infinitum“ („Begalybė“, 2020), dedikuotą violončelininkui ir Klaipėdos kamerinio orkestro vadovui Mindaugui Bačkui, – sako žinomas smuikininkas Vilhelmas Čepinskis. Kitas birželio 12 d. skambėsiantis kūrinys, pagal kurį ir pavadintas koncertas, yra anglų kompozitoriaus Johno Tavenerio „The Protecting Veil“ („Apsauganti skraistė“) violončelei ir styginių orkestrui – dvasinių apmąstymų ir asociacijų kupinas opusas. Kompozitorių įkvėpė Švč. Mergelės Marijos globos šventė – viena didžiausių stačiatikių liturginiame kalendoriuje. Tavenerio žodžiais, šiame kūrinyje jis norėjęs atskleisti didžiulę, neišmatuojamą Švč. Mergelės Marijos galią ir globą. Kompozitorius sakė: „Norėjau nutapyti ikoną ne dažais, o muzikos garsais, ne teptuku, o violončelės giesme...“

Visi Vilniaus festivalio koncertai vyksta Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, jų pradžia 19 val. Bilietus galima įsigyti Filharmonijos kasose ir kakava.lt. Festivalio programą rasite interneto svetainėje vilniusfestival.lt. Šviesių ir įsimintinų Vilniaus festivalio akimirkų!

Lietuvos kamerinis orkestras. D. Matvejevo nuotr.
Lietuvos kamerinis orkestras. D. Matvejevo nuotr.
Antti Siirala. T. Bozi nuotr.
Antti Siirala. T. Bozi nuotr.
Vassilis Christopoulos. M. Grammatikou nuotr.
Vassilis Christopoulos. M. Grammatikou nuotr.
Dmitri Makhtin, Mūza Rubackytė. D. Matvejevo nuotr.
Dmitri Makhtin, Mūza Rubackytė. D. Matvejevo nuotr.
Klaipėdos kamerinis orkestras ir „Camerata Solaris“. KKC archyvo nuotr.
Klaipėdos kamerinis orkestras ir „Camerata Solaris“. KKC archyvo nuotr.