7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Birželis Paliesiaus dvare

Rengėjų inf.
Nr. 22 (1429), 2022-06-03
Muzika Anonsai
Vladimiras Tarasovas ir Viktoras Paukštelis. Organizatorių nuotr.
Vladimiras Tarasovas ir Viktoras Paukštelis. Organizatorių nuotr.

Birželio mėnesį Paliesiuje – įspūdingi koncertai, kuriuose skambės ir modernios, ir klasikinės gaidos.

 

Birželio 4 d. Paliesiaus dvare koncertuos pasaulinio garso būgnininkas, džiazo virtuozas Vladimiras Tarasovas ir nuostabus pianistas Viktoras Paukštelis. Jų koncerte „Baroque-Jazz“ susitiks barokinė muzika ir šiuolaikinė improvizacija. Barokas ir XXI a. improvizacinis džiazas yra panašūs savo prigimtimi – jie dažnai pagrįsti bosine linija, melodinė kūrinio linija plėtojama pagražinimais ir melizmais, o atlikimo kokybė bei originalumas priklauso nuo atlikėjo meistrystės. Būtent dėl to jie domina V. Tarasovą ir V. Paukštelį kaip muzikinio junginio elementai. V. Paukštelis gros baroko „audinį“, o V. Tarasovas apipins jį improvizaciniais elementais. Koncerte skambės žymiausių, skirtingą kompozicijų ornamentiką turinčių baroko kompozitorių J. S. Bacho, D. Scarlatti, J. P. Rameau kūriniai, kuriuos apjungs šiuolaikinė improvizacija.

 

Birželio 11 d. įvyks garsaus dirigento Christian Frattima ir Paliesiaus dvaro konsorto koncertas „Si vis pacem... para pacem“ („Jei norite taikos, pasiruoškite taikai“). Arijas atliks kviestinės atlikėjos: sopranas Bryndís Guðjónsdóttir (Islandija) bei kontraltas Mae Hayashi (Japonija). Koncerte skambės italų baroko kompozitorių G. B. Pergolesi bei A. Vivaldi „Stabat Mater“, A. Vivaldi „Nulla in mundo pax sincera“.

 

Po koncerto žiūrovai taip pat kviečiami į vakarienę senovės Romos tema. Tai proga paragauti įstabių ir įdomių patiekalų, kurie pagaminti kruopščiai laikantis senovės Romos technologijų ir estetikos, tačiau labai skanūs ir šiuolaikiniams žmonėms.

 

Birželio 17 d. į Paliesiaus dvarą grįžta „Grand Trio“: David Geringas (violončelė), Petras Geniušas (fortepijonas) ir Dalia Kuznecovaitė (smuikas). Koncerte „Šviesiam atminimui“ atlikėjai gros šviesaus atminimo Anatolijaus Šenderovo, Fausto Latėno ir Vidmanto Bartulio kūrinius.

 

Lietuvoje gimęs violončelės virtuozas Davidas Geringas, mylimiausias legendinio violončelininko Mstislavo Rostropovičiaus mokinys, priklauso klasikinės muzikos elitui. Jo repertuaras neįtikėtinai platus ir išryškina nepaprastą muziko smalsumą, ypač aukšto lygio techninę meistrystę ir vidinį lankstumą. Petras Geniušas tarp Lietuvos atlikėjų išsiskiria interesų įvairiapusiškumu ir nuolatinėmis, dažnai rizikingomis naujų išraiškos formų, nekasdieniškų muzikinių ir dvasinių potyrių paieškomis. Jis koncertuoja ir kaip solistas su orkestrais, ir rengia rečitalius, yra meistriškai įvaldęs platų klasikinių, romantinių ir šiuolaikinių kūrinių repertuarą. Dalia Kuznecovaitė yra viena ryškiausių šių dienų Lietuvos smuikininkių, daugelio tarptautinių ir respublikinių konkursų laureatė, iškovojusi aukso medalį prestižiniame H. Szeryng vardo konkurse Meksikoje (2008) bei tapusi J. Brahmso konkurso laureate (Austrija, 2008). Ji yra valstybinio Vilniaus kvarteto primarijė ir dėsto Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje.

 

Birželio 18 d. Paliesiaus dvare, koncerte „Žydi žalios žemės“, skambės maestro Giedriaus Kuprevičiaus kūriniai, atliekami mecosoprano Gabrielės Kiršaitės ir pianisto Vincenzo de Martino. G. Kuprevičiaus kuriama muzika saikingai moderni, jos tematinės medžiagos plėtojimas pagrįstas melodizmu ir ritminių struktūrų augmentacijomis. Daugelyje kūrinių pastebimas improvizacinio prado dominavimas bei ryškios sąsajos su literatūra ar vaizduojamuoju menu. Šiame koncerte skambės fragmentai iš ciklo „Aštuoni metafiziniai romansai“ sopranui ir simfoniniam orkestrui, kuriame atgyja A. Maceinos, H. Radausko, A. Miškinio, L. Andriekaus, J. Juškaičio ir A. Grybausko žodžiai. Taip pat skambės dvikalbis vokalinis ciklas „Iš niekur dainos“ su M. Cvetajevos eilėmis (vertė R. Skučaitė). O taip pat – audiovizualinė oratorija „Pasaulio sutvėrimas XX amžiaus pabaigai“ (1999), vienas plačiausiai žinomų ir daugelyje šalių atliktas multimedijinis projektas.

 

Birželio 25 d. Paliesiaus dvare įvyks antrasis Lietuvoje ir Italijoje rengiamo muzikos festivalio „Le strade d’Europa. Lietuva–Italija“ koncertas „Veidrodžiai“. Pasirodys dažnas tarptautinių festivalių kviestinis svečias fortepijoninis duetas „Duo Maclé“ – Sabrina Dente ir Annamaria Garibaldi (Italija). Jo tikslas: perteikti dviejų atlikėjų muzikalumą ir įvairiapusiškumą, remiantis specifiniais ir savitais meniniais pojūčiais sukurti unikalaus garso sintezę ir interpretaciją. Koncertas sumanytas tarsi veidrodžių žaismas, atspindintis skirtingas epochas ir autorių inspiracijas, jų muzikines idėjas, stilius, vizijas ir sugrįžtantį aidą. Skambės G. Fauré, J. Brahmso, I. Stravinskio, C. Debussy, S. Rachmaninovo ir kt. kūriniai.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Vladimiras Tarasovas ir Viktoras Paukštelis. Organizatorių nuotr.
Vladimiras Tarasovas ir Viktoras Paukštelis. Organizatorių nuotr.
Christian Frattima. Organizatorių nuotr.
Christian Frattima. Organizatorių nuotr.
„Grand Trio“: David Geringas (violončelė), Petras Geniušas (fortepijonas) ir Dalia Kuznecovaitė (smuikas). Organizatorių nuotr.
„Grand Trio“: David Geringas (violončelė), Petras Geniušas (fortepijonas) ir Dalia Kuznecovaitė (smuikas). Organizatorių nuotr.
 Gabrielė Kiršaitė ir Vincenzo de Martino. Organizatorių nuotr.
Gabrielė Kiršaitė ir Vincenzo de Martino. Organizatorių nuotr.
Fortepijoninis duetas „Duo Maclé“ – Sabrina Dente ir Annamaria Garibaldi. Organizatorių nuotr.
Fortepijoninis duetas „Duo Maclé“ – Sabrina Dente ir Annamaria Garibaldi. Organizatorių nuotr.