7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Naujame įrašų albume Liudas Mockūnas mezga polilogą su šiuolaikine klasikine muzika

Rengėjų inf.
Nr. 18 (1425), 2022-05-06
Muzika Anonsai
Liudas Mockūnas ir styginių kvartetas „Chordos“. G. Grigonio nuotr.
Liudas Mockūnas ir styginių kvartetas „Chordos“. G. Grigonio nuotr.

Gegužės 11 d., trečiadienį, 19 val. Lietuvos nacionalinio kultūros centro garso įrašų studijoje (žinomoje kaip Vilniaus plokštelių studija, Barboros Radvilaitės g. 8) bus pristatytas naujausias Liudo Mockūno įrašų leidinys „Polilogai“. Solidžiai išleistame albume – penkiolika metų brandinta šiuolaikinės akademinės muzikos įrašų programa, kurioje solo saksofonais ir klarnetais groja vienas žymiausių šalies saksofonininkų Liudas Mockūnas.

Liudą Mockūną turbūt daugelis žino kaip savito stiliaus atlikėją, pedagogą ir kompozitorių, besireiškiantį laisvosios improvizacinės muzikos ir avangardinio džiazo srityse. Tačiau nuo pat studijų Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje laikų (kurias baigė lygiai prieš dvidešimt metų) jo kūrybiniame kelyje ne mažiau svarbi buvo ir šiuolaikinės akademinės muzikos atlikėjo, o tiksliau, improvizuojančio interpretuotojo veikla. Lietuvos džiazo scenoje debiutavęs vos dvylikos metų 1988-aisiais, vienas veikliausių ir ryškiausių savo kartos lietuvių muzikų, puikiai žinomas ir tarptautiniuose vandenyse, per savo turiningą karjerą dirbo su daugeliu džiazo ir klasikinių orkestrų, ansamblių, solistų, projektų kaip solistas, lyderis, partneris, idėjų generatorius ar kolektyvo dinaminis elementas. Paties Liudo žodžiais tariant, „laisvoji improvizacija ir šiuolaikinė klasika visada buvo šalia viena kitos mano kelyje, formuodamos bendrą požiūrį ir supratimą apie muzikos atlikimą. Jame ne tik susilieja skirtingi muzikos žanrai, bet sykiu nusitrina ribos tarp improvizacijos ir interpretacijos. Akademinė muzikinė tradicija ir laisva improvizacija, užrašyta ir neužrašyta muzika man yra lyg du susisiekiantys indai, vieno ir to paties namo kambariai.“

Naujasis jo albumas „Polilogai“ – puikus įrodymas to, kad muzikams-poliglotams šios stereotipiškai brėžiamos ribos tėra sąlyginės, lengvai įveikiamos takoskyros. Tą patvirtina ir Liudo bendradarbiavimas su šiuolaikiniais kompozitoriais, kūrusiais arba pristaikiusiais muziką specialiai jam ir turėjusiems prisitaikyti prie jo specifinės atlikimo manieros bei polinkio į improvizacinę saviraišką, suteikti jam daugiau laisvės savo kompozicijų rėmuose. Prasidėjus pandemijos sąstingiui ir atlikus repertuaro reviziją, iš kelių tuzinų kūrinių, per ilgą laiką susikaupusių jo repertuaro bagaže, pavyko atrinkti dešimt kompozicijų, įrašytų gyvų pasirodymų metu koncertų salėse ar įrašų sesijose nuo 2005 iki 2020 metų. Reikšmingą karjeros etapą apibendrinantis dvigubas albumas buvo pavadintas pagal lietuvių autoriaus koncertinį kūrinį saksofonui – Osvaldo Balakausko „Polilogą“, tapusį tituliniu viso leidinio takeliu. Beje, tai vienintelis kūrinys albume, kuriame Liudas neimprovizuoja nė vienos natos.

Pirmojoje kompaktinėje plokštelėje įamžinti Osvaldo Balakausko, Vytauto Germanavičiaus, Ramintos Šerkšnytės ir Arvydo Malcio kūrinių įrašai fiksuoja gyvus koncertinius pasirodymus su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru, Šv. Kristoforo kameriniu orkestru ir kameriniu orkestru „Modus“. Antroji atspindi ilgą ir vaisingą saksofonininko kūrybinę bičiulystę su styginių kvartetu „Chordos“, užsimezgusią nuo magistrantūros studijų LMTA baigiamojo darbo – paties Liudo 2002 m. sukomponuoto minimalistinio kūrinio „Social“. Joje įrašytos dar trys vėlesniais metais sukurtos Dietricho Eichmanno, Anatolijaus Šenderovo ir Arvydo Malcio kompozicijos solo saksofonui ir styginiam kvartetui, taip pat Vykinto Baltako „Nr. 2“ klarnetui solo ir Anatolijaus Šenderovo „Exodus“, kurio įrašą ryškiais akcentais papildė akordeonininkas Raimondas Sviackevičius ir perkusininkas Arkadijus Gotesmanas.

Naujojo albumo pristatymo vakare skambės beveik visa antrosios plokštelės kūrinių programa, kurią gyvai atliks „Polilogų“ protagonistas Liudas Mockūnas ir styginių kvarteto „Chordos“ nariai: Ieva Sipaitytė (I smuikas), Vaida Paukštienė (II smuikas), Robertas Bliškevičius (altas) ir Arnas Kmieliauskas (violončelė). Vakarą ves ir atlikėjus kalbins muzikologė, albumo bukleto redaktorė ir vertėja Veronika Janatjeva. Maloniai kviečiame!

 

Koncertą iš dalies remia Lietuvos kultūros taryba.

Rezervuoti bilietus galite el. paštu [email protected], tel. +37061713377 įsigyti https://tickets.paysera.com/lt/event/liudas-mockunas-ir-chordos-styginiu-kvartetas-albumo-polylogues-pristatymo-koncertas  arba vietoje likus valandai iki koncerto.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Liudas Mockūnas ir styginių kvartetas „Chordos“. G. Grigonio nuotr.
Liudas Mockūnas ir styginių kvartetas „Chordos“. G. Grigonio nuotr.