7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Romantizmo proveržiai ir paslaptys LNSO koncerte su Pina Napolitano

LNF inf.
Nr. 17 (1424), 2022-04-29
Muzika Anonsai
Pina Napolitano. N. Lund nuotr.
Pina Napolitano. N. Lund nuotr.

Balandžio 30 d. koncerte „Variacijos su orkestru“ Nacionalinės filharmonijos scenoje skambės įstabaus grožio romantinė muzika – Johannesas Brahmsas ir Edwardas Elgaras. Muzikuos Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (LNSO) ir pianistė Pina Napolitano, diriguos maestro Modestas Pitrėnas.

 

Koncertą pradės „Simfonija su fortepijono solo“. Būtent taip neretai yra vadinamas Johanneso Brahmso Antrasis fortepijoninis koncertas, išsiskiriantis nedažnai koncerto žanre pasitaikančiu sumanymo gilumu, monumentalia forma, orkestro partijos reikšmingumu. Šis kūrinys programai pasirinktas neatsitiktinai – J. Brahmso Antrąjį fortepijoninį koncertą Pina Napolitano jau yra įrašiusi su Modesto Pitrėno diriguojamu LNSO, kompaktinė plokštelė turi pasirodyti šiais metais.

 

Verta pabrėžti, kad su įvairiais orkestrais bendradarbiaujanti italų pianistė Pina Napolitano tarptautinį kritikų dėmesį atkreipė 2012 m., pasirodžius debiutiniam garso įrašui su visais Arnoldo Schönbergo kūriniais fortepijonui (kompanija „Odradek Records“). Kitas ryškus jos albumas („Brahms the Progressive“) buvo išleistas 2016 m. – šiame garso įraše pianistė itin originaliai sugretino vėlyvuosius romantiko Johanneso Brahmso ir dodekafoninius Antrosios Vienos mokyklos atstovų (Schönbergo, Weberno, Bergo) kūrinius. Būtent į pastarųjų autorių kūrybą pianistė savo repertuare susitelkia daugiausia, ir tai leidžia visiškai kitaip, naujai pažvelgti ir į ankstesnių epochų, pavyzdžiui, romantizmo ar klasicizmo, fortepijoninę muziką.

 

Ne tik kritikus, bet ir gausų melomanų būrį žavi tiek pianistės intelektualus grynumas ir elegancija, tiek ir virtuoziškumas. Šios savybės dosniai skleisis Filharmonijos scenoje interpretuojant Brahmso Antrąjį koncertą – skaidrios didybės, ramaus džiugesio, nevaržomų melodijų žaismu prisodrintą kūrinį. Jame skambantį poetišką violončelės solo atliks LNSO koncertmeisteris Edmundas Kulikauskas.

 

Kita kompozicija šio vakaro programoje – anglų romantiko Edwardo Elgaro simfoninės variacijos, kurių epigrafe kompozitorius nurodė, kad šią partitūrą skiria savo draugams. Variacijos ypatingos tuo, kad autorius, panašiai kaip Robertas Schumannas, kiekvieną jų pažymėjo savo draugų inicialais ir taip sukūrė originalius muzikinius portretus. Pati tema irgi paslėpta, ji yra kiekvienos variacijos bei viso orkestrinio ciklo mįslė. Iš čia ir kilo pavadinimas „Enigma“ (paslaptis).

 

Variacijos „Enigma“ – vienas stambiausių ir reikšmingiausių Elgaro veikalų orkestrui, atspindinčios tam tikrą kompozitoriaus orkestrinės kūrybos perversmą. Šios variacijos gali būti laikomos geriausiu formos pavyzdžiu po J. Brahmso variacijų J. Haydno tema.

 

Modesto Pitrėno diriguojamo LNSO ir pianistės Pinos Napolitano koncertas vyks balandžio 30 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Bilietus galima įsigyti Filharmonijos kasose ir kakava.lt.

Žymos:
LNF inf.,
Pina Napolitano. N. Lund nuotr.
Pina Napolitano. N. Lund nuotr.