7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniaus arkikatedroje monsinjoro Kazimiero Vasiliausko jubiliejiniams metams skirti „Vox organi Cathedralis“ koncertai

Rengėjų inf.
Nr. 16 (1423), 2022-04-22
Muzika Anonsai
Choras „Adoramus“. R. Dakševič nuotr.
Choras „Adoramus“. R. Dakševič nuotr.

Prasideda monsinjoro Kazimiero Vasiliausko (1922–2001), ilgamečio Vilniaus arkikatedros bazilikos klebono, šimtmečio minėjimo renginiai: visoje Lietuvoje vyks parodos, konferencijos, paskaitos, diskusijos, monsinjoro iš lagerio rašytų laiškų skaitymai. Biržų rajono Vabalninko bažnyčios, kurioje būsimasis dvasininkas buvo pakrikštytas, o 1946 m. aukojo pirmąsias šv. Mišias, šventoriuje ketinama pastatyti atminimo koplytstulpį. Nacionalinė vargonininkų asociacija monsinjoro atminimą pagerbs keturiais vargonų ir chorinės muzikos koncertais Vilniaus arkikatedroje. Du iš jų įvyks balandžio ir gegužės mėnesiais, dar du – rugsėjį ir spalį.

„Man Vilnius brangus kaip ir kiekvienam lietuviui… Ir istoriniu, ir meno požiūriu, be abejo, Lietuvoje nėra kito tokio miesto. Manyčiau, kad Vilnius pelnytai vadinamas šventuoju miestu, nes čia sutelktos pačios svarbiausios tautos šventovės, ne tik religinės, bet ir meno, mokslo, kultūros“, – interviu „Vakarinėms naujienoms“ 1996 m. yra sakęs monsinjoras. K. Vasiliauskas buvo pirmasis atkurtos Vilniaus arkikatedros klebonas, pirmasis Vilniaus šv. Juozapo kunigų seminarijos rektorius, eruditas, literatūros ir meno žinovas. K. Vasiliauskui tapus Vilniaus arkikatedros klebonu, atgijo ir atsinaujino Arkikatedros muzikinis gyvenimas: steigėsi nauji chorai, po Arkikatedros skliautais skambėjo sakralinių kūrinių premjeros, vyko poezijos ir muzikos vakarai. Kazimiero Vasiliausko biografijoje atsispindi svarbiausių XX a. antros pusės Vilniaus istorinių ir kultūrinių įvykių ženklai – jie ryškės ir monsinjoro atminimui skirtuose „Vox organi Cathedralis“ (Katedros vargonų balsas) koncertuose.

Balandžio 24 d., sekmadienį, 16 val. vyks Vilniaus sakralinės muzikos choro „Adoramus“ (meno vadovai ir dirigentai Imantas Jonas Marijus Šimkus ir Mantvydas Drūlia) ir Vilniaus arkikatedros vargonininkės Eglės Rudokaitės koncertas. Programoje „Fructus silentii“ (Tylos vaisiai) – XX–XXI a. lietuvių, latvių ir estų kompozitorių kūriniai.

Gegužės 22 d., sekmadienį, 14 val. pakviesime į Vilniaus arkikatedros jaunimo choro (vadovė Violeta Savickaitė-Paciūnienė), solistų Aistės Pilibavičiūtės (sopranas), Armino Skirvainio (baritonas) ir Vilniaus arkikatedros vargonininko Rimvydo Mitkaus koncertą. Programos šerdį sudarys čekų kompozitoriaus Antonino Dvoržako kantata „Te Deum“.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Choras „Adoramus“. R. Dakševič nuotr.
Choras „Adoramus“. R. Dakševič nuotr.