7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

VU kviečia į koncertą „Solo su „Oktava“: Lietuvoje skambės dar negirdėti kūriniai

Rengėjų inf.
Nr. 16 (1423), 2022-04-22
Muzika Anonsai
Vilniaus universiteto pučiamųjų orkestras „Oktava“. J. Auškelio nuotr.
Vilniaus universiteto pučiamųjų orkestras „Oktava“. J. Auškelio nuotr.

Balandžio 24-ąją Vilniaus universiteto (VU) pučiamųjų orkestras „Oktava“ kviečia muzikos mėgėjus į naujos orkestrinės programos pristatymą – koncertą „Solo su „Oktava“. Tai pirmasis tokio pobūdžio vien tik soliniams kūriniams skirtas orkestro koncertas, kuriame skambės įvairiausio žanro kūriniai, o jų solo partijas atliks „Oktavoje“ užaugę solistai instrumentalistai.

Klausytojai koncerte išgirs net 12 solinių kūrinių su pučiamųjų orkestro pritarimu: skambės trimitų, trombonų, saksofonų, eufonijų, klarneto ir fleitos bei fortepijono soliniai kūriniai. Be to, kartu su „Oktava“ gros ir akordeonistas bei – neįprastai pučiamųjų orkestrui – solo kūrinį atliks elektrinė gitara.

Naujoje programoje – ir kūriniai, ne tokie dažni ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio pučiamųjų bei bigbendų repertuare. Pavyzdžiui, Lietuvoje dar negirdėtas fleitos ir fortepijono duetas su pučiamųjų orkestru – Paulo Harto „Remembrance (For Jim)“.

„Džiazo ir bigbendinėje muzikoje fleitos skambesys yra gerokai retesnis, palyginti su medinių pučiamųjų kolegomis – saksofonais arba klarnetais. Be abejonės, tam yra labai paprastas ir logiškas paaiškinimas – fleita tiesiog fiziškai neįmanoma išgauti tiek garso, kiek išgauna įprasti bigbendo instrumentai. Tačiau džiazo repertuare galima atrasti tikrai nuostabių perlų, jei tik atidžiai ieškosi – „Remembrance“ kaip tik toks kūrinys!“ – pasakoja „Oktavos“ fleitininkė Irina Bukina.

Koncerte bus galima išgirsti labai įspūdingą kūrinį – Otto M. Schwarzo „Saxpack“. „Šis kūrinys patiks visiems klausytojams, kadangi jame yra ir „groovy“ lotynų ritmų, ir baladėms būdingų estetiškai malonių ausiai melodijų, daugybė progų improvizacijoms ir šiuolaikinėms saksofono technikoms – ir nuostabus orkestro pritarimas solistui. O solo partija atliekama ne vienu, bet dviem saksofonais!“ – sako orkestro koncertmeisteris saksofonininkas Evaldas Masalskis.

„Solo su „Oktava“ programą orkestras jau įamžino įrašų sesijoje ir vasarą tikisi pristatyti trečiąjį pilno metro albumą. Šio koncerto ir būsimo albumo vizija – skleisti kokybišką pučiamųjų, bigbendų bei džiazo muziką ir įtvirtinti VU pučiamųjų orkestrą „Oktava“, kuris gyvuoja jau nuo 1951 m., kaip vieną stipriausių, unikaliausių ir virtuoziškiausių kolektyvų ne tik Lietuvos mėgėjų orkestrų padangėje, bet siekiantį mesti iššūkį ir profesionalams.

„Orkestras „Oktava“ išsiskiria labai įvairiapusiškomis, skirtingomis ir spalvingomis programomis – tai mūsų stiprybė, kad galime ir norime groti skirtingą muziką. Tačiau šio sekmadienio koncertas bus ne tik tradiciškai oktaviškai žaismingas ir įvairiapusiškas, bet įgaus ir naują idėjiškumo lygmenį – programos kūriniai išskirtinai tik soliniai. Tai rodo šviežią kryptį orkestro kūrybiniame gyvenime“, – apie naują programą pasakoja „Oktavos“ meno vadovas Albinas Kučinskas.

Koncertu „Solo su „Oktava“ ir būsimu albumu siekiama praturtinti Lietuvos pučiamųjų orkestrų ir bigbendų muzikos repertuarą, suteikti naujų, šviežių spalvų solinių kūrinių pavidalu. Orkestras tikisi, kad kiti pučiamųjų orkestrai atras dar negirdėtų kūrinių, kvies pasirodyti savo solistus ir įsikvėps ieškoti įdomių kompozicijų.

Koncertas „Solo su „Oktava“ vyks balandžio 24 d. 17 val. VU Didžiojoje auloje, M. K. Čiurlionio g. 21. Renginį padeda organizuoti Vilniaus universiteto Kultūros centras.

Koncertas nemokamas.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Vilniaus universiteto pučiamųjų orkestras „Oktava“. J. Auškelio nuotr.
Vilniaus universiteto pučiamųjų orkestras „Oktava“. J. Auškelio nuotr.