7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Koncertuose Vilniuje ir Biržuose – giesmės iš bernardinų rankraščių

Rengėjų inf.
Nr. 16 (1423), 2022-04-22
Muzika Anonsai
Choras „Schola Gregoriana Vilnensis“ Vilniaus arkikatedroje bazilikoje. G. Pranckūno nuotr.
Choras „Schola Gregoriana Vilnensis“ Vilniaus arkikatedroje bazilikoje. G. Pranckūno nuotr.

Atvelykio savaitgalį, balandžio 23 ir 24 d., Vilniaus arkikatedros bazilikos choras „Schola Gregoriana Vilnensis“ kviečia į du koncertus Biržuose ir Vilniuje, kurių metu bus pristatomas naujas choro įgiedotas albumas „Gaude Maria Virgo. Giesmės iš senųjų Vilniaus rankraščių“ (2021). Diriguojamas grigališkojo choralo žinovo iš Lenkijos Michało Sławeckio, choras atliks po amžių pertraukos gyvam skambėjimui prikeltas grigališkąsias giesmes iš XIV–XV a. Vilniaus bernardinų rankraščių, šiuo metu saugomų Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje.

Koncertai vyks balandžio 23 d., šeštadienį, 19 val. Biržų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje, festivalio „Baroko pavasaris Biržuose“ programoje, bei balandžio 24 d., sekmadienį, 15 val. Vilniaus Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčioje.

„Šios giesmės – tai saviti, galima sakyti, vilnietiški klasikinių grigališkųjų giesmių variantai. Po amžių pertraukos gyvam skambėjimui prikelti kūriniai – tai ne tik atradimas melomanams, bet ir Vilniaus dvasinės istorijos tęstinumo liudijimas. Po Vilniaus bernardinų bažnyčios skliautais vėl nuskambės kūriniai, kurie kadaise ir buvo skirti šiai erdvei. Nemažiau svarbu šią unikalią programą pristatyti plačiau, tad galimybė ją atlikti Šiaurės Lietuvoje yra ypač džiugi“, – sako projekto sumanytoja, muzikologė Beata Baublinskienė.

Kompaktinėje plokštelėje įrašytos Mergelei Marijai skirtos giesmės, dauguma kurių paimtos iš Žolinės (Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų) iškilmių. Anot koncerto dirigento ir programos sudarytojo Michało Sławeckio: „Pamaldumas Mergelei Marijai per amžius buvo neatsiejamas nuo Šv. Pranciškaus Asyžiečio sūnų dvasingumo, o plokštelė „Gaude Maria Virgo“ („Džiūgauk, Mergele Marija“) pristato jo įspūdingą vilnietišką fragmentą. Didžioji dalis giesmių paimtos iš Vilniuje, Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje, saugomo XIV a. rankraščio. Jo kilmė itališka, o į Vilnių jis atkeliavo drauge su bernardinais iš Krokuvos. Taip pat pasitelkti dar du, XV a. datuojami vilnietiški bernardinų kodeksai, skirti Valandų liturgijai.“

Koncertą, kaip ir plokštelę, choras „Schola Gregoriana Vilnensis“ (vadovas – Dainius Juozėnas) pradės Valandų liturgijos giesme „Ave Maria“ („Sveika, Marija“); šis ypatingas tekstas nuskambės ir išplėtotos aukojimo giesmės pavidalu su soliniu posmeliu „Quomodo“ (Marijos atsakas archangelui Gabrieliui „Kaip man taip nutiks, jei nepažįstu vyro?“). Taip pat bus atliekama mišių įžangai skirta „Gaudeamus omnes“ („Visi džiūgaukime“), gradualas „Benedicta et venerabilis“ („Palaiminta ir garbinga“), „Aleliuja“ su posmeliu „Assumpta est Maria“ („Marija yra paimta į Dangų“), komunijai skirtos „Optimam partem“ („Geriausią dalį sau pasirinko Marija“) ir „Diffusa est gratia“ („Tavo lūpose išlieta malonė“). Skambės albumui pavadinimą davusi atliepiamoji giesmė „Gaude Maria Virgo“ („Džiūgauk, Mergele Maria“) bei gavėnios metu giedamas traktas „Audi filia“ („Klausyk, dukra“), apdainuojantys nuostabias Dievo Motinos savybes ir karališkumą. Koncerto pabaigoje choras atliks himną „Ave maris stella“ („Sveika, jūrų žvaigžde“), kurį originalo, paimto iš vilnietiškojo rankraščio, pagrindu sukūrė šios programos dirigentas, kompozitorius M. Sławeckis. Beje, tai bus reta proga išgirsti vienbalsį giedojimą propaguojančią „Schola Gregoriana Vilnensis“, giedančią keturiais balsais!

Garso albumą „Gaude Maria Virgo. Giesmės iš senųjų Vilniaus rankraščių“ išleido Kompozitoriaus Vlado Jakubėno draugija, bendradarbiaudama su Vilniaus Šv. Kazimiero grigališkojo choralo studija. Projekto partnerė – Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių biblioteka. Rėmėja – Lietuvos kultūros taryba. Garso įrašus darė „Mama Studios“. Plokštelę galima įsigyti Vilniaus bernardinų bažnyčioje ir Arkikatedroje bazilikoje pas budėtojas bei internetinėje parduotuvėje musiclithuania.com.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Choras „Schola Gregoriana Vilnensis“ Vilniaus arkikatedroje bazilikoje. G. Pranckūno nuotr.
Choras „Schola Gregoriana Vilnensis“ Vilniaus arkikatedroje bazilikoje. G. Pranckūno nuotr.