7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Koncertas monsinjorui Kazimierui Vasiliauskui atminti

Rengėjų inf.
Nr. 16 (1423), 2022-04-22
Muzika Anonsai
Čiurlinio kvartetas. Organizatorių nuotr.
Čiurlinio kvartetas. Organizatorių nuotr.

Šiemet sukanka šimtas metų, kai gimė monsinjoras Kazimieras Vasiliauskas. Kazimieras Vasiliauskas buvo aktyvus visuomenės veikėjas, šviesuolis, pirmasis atkurtos Vilniaus arkikatedros bazilikos klebonas, ištikimai tarnavęs Dievui ir žmonėms. Dėl nepalaužiamos dvasios, atsidavimo demokratinėms vertybėms patyrė politinio kalinio ir tremtinio dalią. Ir anuomet, ir šiandien monsinjoras laikomas dorovės ir tvirtos moralės pavyzdžiu, atjautos ir žmogiškumo simboliu, stačiusiu tiltus tarp žmonių. 2022-uosius Seimas paskelbė monsinjoro Kazimiero Vasiliausko metais.

Puoselėjant šviesų monsinjoro atminimą, Grigiškių kultūros centras ir Grigiškių Šv. Dvasios bažnyčią organizuoja 100-osioms Kazimiero Vasiliausko gimimo metinėms skirtą koncertą. Koncerte gros Čiurlionio kvartetas, eiles skaitys aktorius Dainius Svobonas.

Čiurlinio kvartete smuikais, altu ir violončele groja Jonas Tankevičius,  Darius Dikšaitis, Gediminas Dačinskas, Elena Daunytė. Kvartetas susibūrė prieš daugiau nei 50 metų, 1990 m. kvartetui pirmajam iš mūsų šalies menininkų buvo suteiktas aukščiausias apdovanojimas – Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija. Per prasmingus veiklos metus Čiurlionio kvartetas koncertavo ne tik daugelyje Europos šalių, bet ir JAV, pelnė tarptautinių konkursų apdovanojimus.

Aktorius Dainius Svobonas studijavo vaidybą Lietuvos muzikos akademijoje, nuo 1989 m. dirba Kauno dramos teatre. Per ligšiolinę karjerą sukūrė per 50 įsimintinų vaidmenų teatre, kino filmuose. Įvertintas įvairiais apdovanojimais, tarp jų – Auksiniu scenos kryžiumi.

Koncerto metu Čiurlionio kvartetas atliks Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, Juozo Naujalio, Johano Sebastiano Bacho, Džiakomo Pučinio kūrinius. Dainius Svobonas skaitys Vytauto Mačernio, Broniaus Krivicko, Jono Strielkūno eiles. Pastarųjų poetų kūrybą monsinjoras Kazimieras Vasiliauskas labai vertino, o su Broniumi Krivicku ir Jonu Strielkūnu bičiuliavosi.

Koncertas vyks balandžio 24 d. 11 val. Grigiškių Šv. Dvasios bažnyčioje (Kovo 11-osios g. 36, Grigiškės).

Žymos:
Rengėjų inf.,
Čiurlinio kvartetas. Organizatorių nuotr.
Čiurlinio kvartetas. Organizatorių nuotr.
Dainius Svobonas. Organizatorių nuotr.
Dainius Svobonas. Organizatorių nuotr.