7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Bundantį pavasarį pasitikime su muzika

Lukrecija Stonkutė
Nr. 14 (1421), 2022-04-08
Muzika Anonsai
„Grand Trio“. Organizatorių nuotr.
„Grand Trio“. Organizatorių nuotr.

Balandžio mėnesį fortepijono ir kamerinės muzikos mylėtojai kviečiami net į septynis renginius „Organum“ koncertų salėje. Koncertuose išvysime ir jaunosios kartos, ir tarptautinį pripažinimą pelniusius meistrus soliniuose amplua bei muzikuojančius kameriniuose ansambliuse. Publikai bus dovanojami klasikinės muzikos šedevrai, džiazo melodijų, harmonijų ir improvizacijos viražai, aistra pulsuojantys argentinietiški ritmai, vyks net dviejų muzikinių albumų pristatymai.

Dabar patiriame įtemptą laikotarpį – nežinia kada ir kuria kryptimi pasisuks permainų vėjas. Tad ir dalis koncertinės programos atlieps karo išgyvenimus, o renginių metu bus renkamos lėšos skirtos Ukrainai.

Balandžio 2-ąją mėnesio repertuarą pradėjo elegancija ir muzikalumu pasižyminčti pianistė Julija Sadaunykaitė. „Organum“ koncertų salėje Julija koncertuoja ne pirmą kartą. Jai gerai pažįstamas instrumentas, salės akustika klausytojui atskleidė aukščiausią skambesio kokybę. Prie to prisidėjo ir J. Sadaunykaitės atliekami žymūs fortepijoninės muzikos veikalai. Impresionisto Claude’o Debussy skambantys preliudai priminė, kad bet kokia brutali žmogaus jėga numenksta prieš oro, vandens ir ugnies stichijas. Skambėjo ir Olivier Messiaeno, įspūdingo XX amžiaus kompozitoriaus ciklo „Dvidešimt žvligsnių į kūdikėlį Jėzų“ XI pjesė „Pirmoji mergelės Komunija“. Antrojoje rečitalio dalyje girdėjome australų kūrėjo Carlo Vine Sonatą fortepijonui Nr. 1, kuriai Sidnėjaus šokio trupės („Sydney Dance Company“) vadovas Graeme’as Murphy sukūrė choreografiją. Julijos pasirodymą vainikavo ryškiausio visų laikų romantiko Fryderyko Chopino Noktiurnas op. 9, Nr. 3.

Balandžio 10 d. 16 val. klausytojai bus kviečiami pasinerti į džiazo muzikos sūkurį. Vienas žymiausių džiazo pianistų ir kompozitorių Dmitrijus Golovanovas pristatys pernai išleistą antrąjį solinį albumą „Heritage“. Pianistas publikai demonstruos puikų džiazo kalbos išmanymą, laisvą improvizaciją, eksperimentuos elektroakustinėje erdvėje realiuoju laiku. Vos prieš kelias savaites, atlikėjui įteiktas Birštono džiazo festivalio apdovanojimas už reikšmingą indėlį į Lietuvos džiazą. Tad D. Golovanovas koncerte neabejotinai pakraus klausytojus pozityvia energija.

Bene didžiausia balandžio mėnesio repertuaro dalis – kamerinė muzika. Balandžio 5 d. „Organum“ salėje svečiavosi ansamblis „Paleasis“. Moldavų kilmės, Niujorke, Paryžiuje ir Vilniuje gyvenantis pianistas Alexander Paley, vos tik įsikūręs sostinėje Vilniuje subūrė menininkus – smuikininką Liną Valicką, altininką Tomą Petrikį bei violončelininką Povilą Jacunską į fortepijoninį kvartetą. A. Paley tęsia koncertų ciklą „Bramso vakarai“, kuriame pirmą kartą Lietuvoje klausytojui atveriama vokiečių romantiko Johanesso Brahmso kamerinės-instrumentinės ir vokalinės kūrybos panorama. Tad šio koncerto metu skambėjo visi trys Bramso fortepijoniniai kvartetai. Sakoma, kad yra itin sunku atsispirti kompozitoriaus kamerinės muzikos lyrinei traukai. O projekto autoriaus A. Paley teigimu: „visada laukiau momento, kai iš mano potyrių susidėlios užbaigtas Brahmso paveikslas, jo muzikos pojūtis. <...> Pajutęs, kad mano siela atsivėrė Brahmsui, paskelbiau šį ciklą.“

Balandžio 6-ąją pirmą kartą į kamerinį trio susibūrė jaunosios kartos atstovai – smuikininkė Lina Juknevičiūtė, violončelininkė Rugilė Juknevičiūtė ir pianistas Kasparas Mikužis. Jie – Nacionalinės M.K. Čiurlionio menų mokyklos auklėtiniai, absolventai. Dar visai neseniai R. Juknevičiūtė pradėjo studijuoti F. Liszto muzikos universitete, Vokietijoje, o Kasparas – Karališkojoje muzikos akademijoje, Anglijoje. Rugilė žinias tobulina Šveicarijoje. Visi trys atlikėjai yra įvairių muzikos fondų stipendininkai, o tai liudija apie jų meistriškumą ir šviesią profesinę ateitį. Koncerte skambėjo rusų kompozitoriaus Antono Arenskio Fortepijoninis Trio nr. 1. Nepaisant lyrinės, romantinės garsų paletės, kūrinys pareikalavo iš atlikėjų nemažų energijos išteklių ir precizikos. Pasirodymą jaunieji atlikėjai užbaigė tango muzikos novatoriaus, argentiniečio Astoro Piazzollos ciklu „Keturi metų laikai Buenos Airėse“. Pernai minėjome kompozitoriaus gimimo šimtmetį. Tad ciklas buvo itin dažnai atliekamas įvairiose ansamblio sudėtyse, o muzika yra itin pamėgta klausytojų.

Kamerinės muzikos koncertus karūnuos tikri klasikinės muzikos virtuozai, vos prieš metus susibūrę į ansamblį „Grand Trio“. Jo nariai, smuikininkė Dalia Kuznecovaitė ir pianistas Petras Geniušas, neslepia, kad jau kurį laiką paslapčia svajojo sukurti trio ansamblį ir pakviesti drauge groti violončelininką Davidą Geringą. Svajonei išsipildžius, trys tarptautinį pripažinimą pelnę atlikėjai aktyviai plečia ansamblio veiklą ir balandžio 23-ąją pasirodys „Organum“ koncertų salėje. Čia taip pat skambės J. Brahmso kameriniai opusai Trio B-dur – parašytas, kai kompozitoriui sukako vos dvidešimt ir Trio G-dur – kuris koncertinėje muzikos padangėje atliekamas ganėtinai retai.

Balandžio 20-osios koncerte išvysime ir dar vieną duetą – brolių Motiejaus ir Mykolo Bazarų fortepijoninį ansamblį „Piano Duo“. Abu atlikėjai aktyviai koncertuoja įvairių ansamblių sudėtyse, ypač mėgsta eksperimentuoti elektroninės muzikos srityje. Jie pristatys prieš metus išleistą muzikos albumą „[ne]ŽAIDIMAI“. Jame sudėti lietuvių kompozitorių Vytauto Barkausko, Giedriaus Kuprevičiaus, Zitos Bružaitės, Algimanto Kubiliūno, Teisučio Makačino, Arvydo Malcio bei Vidmanto Bartulio opusai, kurių rankraščiai, pasak pianistų, gulėjo paslėpti stalčiuose ar elektroninėse laikmenose. Tad koncerte skambės daugybė muzikinių premjerų.

Balandžio mėnesio koncertų kaleidoskopas itin ornamentiškas kaip ir pamažu prabundančio pavasario spalvos. Tad nuoširdžiai kviečiame ilgėjančius vakarus praleisti muzikos garsų apsuptyje, „Organum“ koncertų salėje.

„Grand Trio“. Organizatorių nuotr.
„Grand Trio“. Organizatorių nuotr.
Dmitrijus Golovanovas. Organizatorių nuotr.
Dmitrijus Golovanovas. Organizatorių nuotr.
Julija Sadaunykaitė. Organizatorių nuotr.
Julija Sadaunykaitė. Organizatorių nuotr.
Ansamblis „Paleasis“. J. Šopos nuotr.
Ansamblis „Paleasis“. J. Šopos nuotr.