7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Naujoje „Synaesthesis“ narių dueto programoje – akustiniai instrumentų tyrinėjimai

Rengėjų inf.
Nr. 13 (1420), 2022-04-01
Muzika Anonsai
T. Tereko nuotr.
T. Tereko nuotr.

Pavasaris – kūrybos laikas, tad visai nenuostabu, kad vieną naują projektą skuba pristatyti ir Vilniaus miesto šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“. „Taming the Air“ – tai akustiniai instrumentų tyrinėjimai, kurių ėmėsi ansamblio duetas, pučiamųjų instrumentų  atlikėjai Arminas Bižys ir Simonas Kaupinis. Kartu su kompozitoriais, garso tyrinėtojais Arturu Bumšteinu, Dominyku Digimu ir Simonu Nekrošiumi jiedu pristato naujų kūrinių programą, kurios paklausyti bus galima balandžio 5 d., 19 val., Sode 2123.

 

Arminas Bižys ir Simonas Kaupinis – tai du pučiamųjų instrumentų atlikėjai, kaupiantys muzikinę patirtį šiuolaikinės akademinės ir improvizacinės muzikos lauke. Savo ruožtu, Simonas Nekrošius, Arturas Bumšteinas, Dominykas Digimas – gerai Lietuvos scenoje žinomi kūrėjai, pasižymintys unikalia garsine vaizduote.

 

„Ruošiantis šiai programai turėjome išskirtinę laisvę, net savotišką privilegiją, galėdami patys pasirinkti kompozitorius, garso menininkus, su kuriais galėtume bendradarbiauti. Bendramintiškumas bei abipusis pasitikėjimas kūrybinėmis idėjomis itin svarbus, juolab, kad ir pats procesas nebuvo įprastas. Norėjome išvengti situacijos, kai kompozitorius gauna užsakymą, o jo rezultatą atlikėjai turi tiesiog išpildyti, todėl su kiekvienu kūrėju idėjos vystymas buvo unikalus – tai mus labai praturtinusi patirtis. Eksperimentavimas su savu instrumentu, gilinimasis į garsines subtilybes Arminui ir man jau nėra naujiena – tai darome tiek laisvalaikiu, tiek ant scenos skirtingose situacijose. Tačiau pajutome, kad jautri ir budri kompozitoriaus ausis neretai atkreipia dėmesį į detales, kurias patys praleistume, o jas išryškinus atsiveria nauji garsiniai klodai“, – pasakoja dueto narys, tūbininkas Simonas Kaupinis.

 

Arminas Bižys ir Simonas Kaupinis – ne tik aktyvūs ansamblio „Synaesthesis“ nariai, bet ir ne pirmą kartą garsiniais eksperimentais užsiimantis duetas. Praėjusiais metais naujosios muzikos serijos „Kontaktas“ programoje jiedu pristatė keturias Lietuvos kompozitorių premjeras, o vasarą atstovaus ansamblį „Synaesthesis“ Graikijoje.

 

Koncertas „Taming the Air“ – Sodas 2123 Aktų salėje, balandžio 5 d., antradienį, 19 val. Renginys nemokamas. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
T. Tereko nuotr.
T. Tereko nuotr.