7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Balandis Paliesiaus dvare

Rengėjų inf.
Nr. 13 (1420), 2022-04-01
Muzika Anonsai
Petras Geniušas ir Liudas Mockūnas
Petras Geniušas ir Liudas Mockūnas

Paliesiaus dvare atgyja ne tik gamta – koncertų salėje „Pasaga“ nuo balandžio vis dažniau lankysis gyvos muzikos mėgėjai. Šį mėnesį laukia net 5 įspūdingi įvairios muzikos koncertai.

 Balandžio 2 d. koncertuos pianistas Petras Geniušas ir saksofonininkas Liudas Mockūnas. „Dueto kuriamos muzikos neįmanoma įsprausti į vieno konkretaus stiliaus rėmus – virtuozų pokalbyje galima išgirsti romantinės, impresionistinės, šiuolaikinės muzikos, džiazo ir laisvosios improvizacijos nuotrupų, komentarų ir ištisų solo atsivėrimų, tvirtai sukabintų į vientisą garsinių įvykių srautą,“ – taip L. Mockūno bei P. Geniušo muzikavimą apibūdina muzikologė V. Janatjeva.

Balandžio 9 d. pianistas, kompozitorius ir dainininkas Giedrius Nakas pristatys neseniai išleistą naują džiazo albumą „The Dream I Forgot“ („Sapnas, kurį pamiršau“), kurį 2021 m. pavasarį įrašė Rygoje. „Tai sapnas, kurio vos prabudus nebeatsimename, tik jaučiame, kad sapnavom kažką ypatingo ir įspūdingo. Arba svajonė, kurios siekėm, bet dabar ją pamiršom, apleidom arba esam priversti ją pamiršti“, – apie pavadinimo reikšmę sako atlikėjas. „The Dream I Forgot“ muzika balansuoja tarp džiazo, klasikos, roko bei filmų muzikos, o atlikimas svyruoja tarp užrašytos ir suimprovizuotos medžiagos, kuri tarsi susipina į vienumą. Kūriniai nėra orientuoti į vien individualų artistiškumą, o daugiau į grupinį skambesį, dramaturginę liniją ir iš lėto išsiskleidžiantį naratyvą, paliekant vietos klausytojo interpretacijoms.

Balandžio 15 d. koncertuos garsusis styginių kvartetas iš JAV „Brooklyn Rider“. Ansamblis išsiskiria įspūdingu atlikimo stiliumi ir nenumaldomu muzikinių nuotykių troškimu. Jie gerbia tradiciją, tačiau ja neapsiriboja – nuolat ieško naujovių, eksperimentuoja, žongliruoja disciplinomis. Kvarteto repertuare ir Beethovenas, ir klasikinė persų muzika, ir amerikiečių folkloras, ir šiuolaikiniai kompozitoriai. Koncerto programoje – Gonzalo Grau, Osvaldo Golijov, Franz Schubert ir kt.

 

Balandžio 23 d. skambės vokalistės Keren Dun iš Tel Avivo ir pasaulinio garso pianisto Nitai Hershkovitso iš Niujorko duetas. Ryšys, gimęs tarp šių menininkų, išaugo į kerintį ir dar negirdėtą fortepijono bei vokalo duetą. Nitai ir Keren unikaliai jaučia muziką, kalbą, pasaulį. Nors abu atėjo iš tradicinių džiazo ir klasikinės muzikos mokyklų, mėgsta nuklysti į avangardą, folką, tyrinėti ir narplioti garsus. Koncerto programa „Let The Mountain In“ – tai jųdviejų kelionė, apnuoginanti fortepijono ir balso duetą ir atskleidžianti šio santykio paslaptį. Nitai sako: „Keren vokaliniai gebėjimai – nuo fleitos iki styginių instrumentų garsų – mūsų kuriamai muzikai pridėjo daug įvairių skonių. Tai yra viskas, ko muzikantas gali norėti iš partnerio.“ Keren: „ Žinojome tik tiek, kad ieškosime fortepijono ir balso dermės, nesidangstysime kaukėmis, atsispirsime nuo pirmykščių ir natūralių garsų. Nusprendėme likti intymioje erdvėje, todėl neįtraukėme daugiau instrumentų. Man didžiulė garbė muzikuoti kartu su Nitai. Jo netradicinis požiūris į muziką ir gyvenimą įkvepia.“

Balandžio 30 d. sopranas Karolina Glinskaitė, pianistė Birutė Asevičiūtė ir smuikininkė Saulė Asevičiūtė ragins atverti širdis meilės jausmui – žmogui, tėvynei, gamtai, gyvenimui… Menininkės pažadina kūrybiškas galias, polėkį, fantaziją. Meilė yra tokia, kokią mes išgyvename. Ji gali būti audringa, beribė, gal net nežinanti saiko arba tyli, sėjanti ramybę ir susitelkimą. Kaip ir muzika, kurią išgirsite koncerte. Skambės arijos iš žinomiausių operų, subtilios prancūzų melodijos, aistringi tango ritmai. Juos papildys ištraukos iš didžiosios odės meilei „Giesmių giesmė“.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Petras Geniušas ir Liudas Mockūnas
Petras Geniušas ir Liudas Mockūnas
Giedrius Nakas
Giedrius Nakas
Styginių kvartetas iš JAV „Brooklyn Rider“
Styginių kvartetas iš JAV „Brooklyn Rider“
Keren Dun ir Nitai Hershkovits
Keren Dun ir Nitai Hershkovits
Karolina Glinskaitė, Birutė Asevičiūtė ir Saulė Asevičiūtė
Karolina Glinskaitė, Birutė Asevičiūtė ir Saulė Asevičiūtė
Paliesius
Paliesius