7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Smuikininkė Vineta Sareika Vilniuje

LVSO inf.
Nr. 12 (1419), 2022-03-25
Muzika Anonsai
Vineta Sareika. Organizatorių nuotr.
Vineta Sareika. Organizatorių nuotr.

Kovo 23 d. į Lietuvą atvyksta Latvijos smuiko žvaigždė Vineta Sareika, kuri kartu su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, diriguojamu meno vadovo ir vyr. dirigento Gintaro Rinkevičiaus, Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje publikai pristatys vieną iš gražiausių smuiko repertuaro kūrinių – Johanneso Brahmso koncertą smuikui D-dur.

 

„J. Brahmso koncertas smuikui – vienas mėgstamiausių mano kūrinių. Šis kūrinys ypatingas dėl milžiniškos vidinės jėgos, širdį veriančio lyriškumo, be to, jis parašytas netipiškai – smuiko partija visiškai integruota į simfoninę melodiją, todėl vyksta nuolatinis dialogas su orkestru“, – pasakoja V. Sareika.

 

Jūrmaloje užaugusi V. Sareika smuiku griežia nuo penkerių metų. Muzikantė prisimena, kaip stropiai, paaukojusi savaitgalio poilsį, valandų valandas mokydavosi smuiko meno. Akivaizdu, įdėtas darbas atsipirko: dabar V. Sareika – viena ryškiausių smuikininkių Latvijoje, apdovanota Didžiuoju Latvijos muzikos prizu.

 

V. Sareika diplomą įgijo Nacionalinėje Paryžiaus konservatorijoje, kurią baigė aukščiausiais balais. Smuikininkė prisimena, kad studijuoti Paryžiuje nebuvo lengva, tačiau ją įkvėpė ypatinga Paryžiaus atmosfera, rafinuotas ir elegantiškas prancūzų gyvenimo būdas. Vėliau V. Sareika studijas tęsė Karalienės Elžbietos muzikos koplyčioje Belgijoje.

 

Baigus studijas, muzikantės tarptautinė karjera netruko įgauti pagreitį. Tapusi Karalienės Elžbietos konkurso laureate, V. Sareika buvo kviečiama koncertuoti garsiausiuose simfoniniuose orkestruose – Londono filharmonijoje, Belgijos nacionaliniame orkestre, Lisabonos filharmonijoje ir kitur. Smuikininkė dirbo su tokiais dirigentais kaip Andris Nelsons, Paulas Goodwinas, Gilbertas Varga ir daugeliu kitų, griežė prestižinėse pasaulio koncertų salėse: Niujorko „Carnegie Hall“, Sidnėjaus „City Recital Hall“, Londono „Wigmore Hall“, Osakos „Isumi“ ir kitur.

 

V. Sareika garsėja plačiu kūrybiniu diapazonu – ne tik kaip solistė koncertuoja su įvairiais simfoniniais orkestrais, bet yra ir žymi kamerinės muzikos atlikėja. Didelę savo karjeros dalį smuikininkė koncertuoja kartu su „Artemis“ kvartetu ir ansambliu „Trio Dali“. 1989 m. Liubeke (Vokietija) įkurtas styginių kvartetas  „Artemis“ griežia didžiausiose koncertų salėse pasaulyje, pristato koncertų ciklus, leidžia įrašus „Warner Classics“ įrašų kompanijoje.

 

Nuo 2006 m. smuikininkė nuolat koncertuoja su ansambliu „Trio Dali“ – prancūzais pianiste Amandine Savary bei violončelininku Christianu-Pierre‘u La Marca. „Trio Dali“ buvo apdovanotas prestižiniu Londono filharmonijos orkestro Kamerinės muzikos apdovanojimu. Ansamblis laimėjo konkursus Niujorke, Osakoje, Frankfurte, Vienoje, jų muzikiniai įrašai pripažinti kritikų.

 

Šalia savo pagrindinės veiklos, V. Sareika dėsto kamerinę muziką Menų universitete Berlyne ir Karalienės Elžbietos muzikos koplyčioje Belgijoje, vedė meistriškumo kursus Sidnėjaus ir Melburno konservatorijose, Londono karališkoje muzikos akademijoje, Nešvilio Vanderbilto universitete (JAV), Jeruzalės muzikos centre ir kitur. „Dėstydama supratau, kad pedagogika nėra tiesiog laisvalaikio veikla – tai darbas, reikalaujantis atsiduoti visu šimtu procentų. Tačiau jį dirbdama aš taip pat galiu daug ko išmokti“, – pasakoja V. Sareika.

 

Paklausta apie savo svajones, V. Sareika atskleidė, kad didžiausias jos troškimas yra kiekvieną kūrinį sugroti kuo geriau. „Muzikos repertuaras yra neišsemiamas, atlikimo subtilybės – taip pat, todėl kasdien yra ką atrasti“, – sako žymi smuikininkė. V. Sareikos teigimu, geriausi koncertai yra tie, kuriuose pavyksta groti taip, lyg pirmą kartą: „Tai – tarsi plaukimas per didžiules bangas, kurių greitis ir kryptis yra nenuspėjama, todėl viskas, ką gali padaryti, tai reaguoti ir prisitaikyti“, – šypsosi V. Sareika.

 

Laisvalaikiu smuikininkė sportuoja, susitinka su draugais ir nepamiršta padaryti pauzių – V. Sareika sako, kad jai labai svarbu bent du kartus per metus paslėpti smuiką spintoje, išvykti atostogų ir nuveikti ką nors visiškai kitokio, kad galėtų pailsėti, pasikrauti energijos ir tokiu būdu pasiruošti koncertų ir gastrolių sezonui.

 

Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro koncertas „Vineta Sareika griežia J. Brahmsą“ įvyks 2022 m. kovo 23 d. 19 val. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje. Dirigentas Gintaras Rinkevičius. Prieš koncertą 18.15–18.45 val. muzikologas Viktoras Gerulaitis pasakos apie A. Brucknerio Septintąją simfoniją. Bilietų galite įsigyti Vilniaus kongresų rūmų, „Tiketos“ ir „Teatrai.lt“ kasose.

 

Žymos:
LVSO inf.,
Vineta Sareika. Organizatorių nuotr.
Vineta Sareika. Organizatorių nuotr.