7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vienos klasikai ir Vakarų muzikų susitikimas

LNF inf.
Nr. 12 (1419), 2022-03-25
Muzika Anonsai
Aurélien Pascal. LNF nuotr.
Aurélien Pascal. LNF nuotr.

Kovo 26-osios vakarą Nacionalinės filharmonijos scenoje su Lietuvos kameriniu orkestru (LKO) pasirodys prancūzų violončelininkas Aurélienas Pascalis ir vokiečių dirigentas Andreasas Speringas. Atlikėjai dovanos nepaprastą šventę klasikinės muzikos gerbėjams – koncerte skambės Vienos klasikų Josepho Haydno ir Ludwigo van Beethoveno kūriniai.

 

Šiomis neramiomis dienomis, kai visi patiriame karo Ukrainoje keliamą įtampą, nerimą, skausmą, harmoninga muzika veikia lyg vaistai, suteikiantys viltį ir tikėjimą, kad gėris ir grožis visada liks aukščiau visos šėtoniškos destrukcijos. Klausytojai ypač žvalgosi klasikinės muzikos programų, ir būtent tokia yra LKO siūloma artėjančio šeštadienio vakaro Filharmonijoje programa.

 

Koncerte skambės didžiojo Vienos klasiko Ludwigo van Beethoveno muzika: baleto „Prometėjo kūriniai“ uvertiūra ir Simfonija Nr. 7. Simfonijomis garsėjęs kompozitorius pastarąją sukūrė viduriniu kūrybiniu laikotarpiu ir pats apie ją taip sakė: „Į Simfoniją A-dur aš didžiuodamasis žiūriu kaip į vieną geriausių savo kūrinių.“ Šiuos kompozitoriaus žodžius patvirtina didžiulis šio veikalo populiarumas nuo pat premjeros dienos. Pirmą kartą simfonija nuskambėjo 1813-ųjų gruodį Vienoje diriguojant autoriui. Tai buvo labdaros koncertas mūšyje prie Hanau sužeistiems kariams paremti. Po audringų publikos aplodismentų teko net kartoti antrą kūrinio dalį, genialųjį Allegretto – vieną nuostabiausių pasaulio simfoninės muzikos pavyzdžių.

 

Kitą Vienos klasiką – Josephą Haydną – reprezentuos vienas iš jo stambios formos koncertinių kūrinių. Skambės Koncertas violončelei ir orkestrui Nr. 1 – opusas, kuris labai dažnai įtraukiamas į violončelininkų repertuarą, jį yra įrašę žymiausi atlikėjai – Jacqueline du Pré, Yo-Yo Ma, Julianas Lloydas Webberis, Pierre’as Fournier, Trulsas Mørkas, Mstislavas Rostropovičius ir kiti.

 

Vilniuje Haydno Koncertą atliks jaunas prancūzų violončelininkas Aurélienas Pascalis. Šis solistas yra ne vieno konkurso laureatas, tarp kitų – Karalienės Elžbietos Briuselyje, Paulo Suomijoje ir Emanuelio Feuermanno Vokietijoje. Jis koncertuoja tokiose scenose kaip „Berlin Konzerthaus“, „Amsterdam Muziekgebouw“, „Salle Gaveau“, „Auditorium du Louvre“ ir „Auditorium du musée d’Orsay“, „Théâtre de la Ville“, yra grojęs su Maskvos P. Čaikovskio, Monte Karlo filharmonijos, Hangdžou filharmonijos, Niurnbergo, Barselonos, Taipėjaus, Hirošimos simfoniniais, „Tapiola Sinfonietta“, „Kammerakademie Potsdam“, „Hong Kong Sinfonietta“, Kelno, Ciuricho kameriniais ir kitais orkestrais.

 

Koncertą diriguosiančio maestro Andreaso Speringo kūrybinė aistra yra būtent Vienos klasikai, o ypač Josepho Haydno muzika. A. Speringas yra dirigavęs daugiau kaip 60 Haydno simfonijų, taip pat nemažai jo operų ir oratorijų. Įvairiuose teatruose dirigentas dalyvauja operų pastatymuose, daugiausia tai Mozarto operos, Beethoveno „Fidelijus“, Weberio „Laisvasis šaulys“. A. Speringas diriguoja Leipcigo „Gewandhaus“, „Staatskapelle Weimar“, „New Japan Philharmonic“, „Gulbenkian“, Bambergo, Vokietijos radijo ir kitiems simfoniniams bei kameriniams orkestrams.

 

Lietuvos kamerinio orkestro koncertas su violončelininku Aurélienu Pascaliu ir dirigentu Andreasu Speringu vyks kovo 26 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Bilietus galima įsigyti Filharmonijos kasose ir kakava.lt.

Žymos:
LNF inf.,
Aurélien Pascal. LNF nuotr.
Aurélien Pascal. LNF nuotr.
Andreas Spering. LNF nuotr.
Andreas Spering. LNF nuotr.
Lietuvos kamerinis orkestras ir Dž. Bidva. D. Matvejevo nuotr.
Lietuvos kamerinis orkestras ir Dž. Bidva. D. Matvejevo nuotr.