7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Odesietis pianistas Alexey’us Botvinovas koncertu Vilniuje palaikys Ukrainą

LNF inf.
Nr. 12 (1419), 2022-03-25
Muzika Anonsai
Alexey Botvinov. N. Vdovenko nuotr.
Alexey Botvinov. N. Vdovenko nuotr.

Lietuvos nacionalinė filharmonija nuoširdžiai kviečia klausytojus į žymaus ukrainiečių pianisto ir pedagogo, festivalio „Odessa Classics“ įkūrėjo ir vadovo Alexey’aus Botvinovo koncertą. Programoje „Romantinė elegija“ skambės ukrainiečių kompozitorių Myroslavo Skoryko, Valentino Silvestrovo, Alemdaro Karamanovo ir rusų išeivijos JAV legendos – Sergejaus Rachmaninovo kūriniai. Koncertas vyks kovo 30 d., juo bus išreikštas palaikymas karo niokojamai Ukrainai.

„Šio koncerto tikslas – švęsti Ukrainos ir Lietuvos kultūrinį bendradarbiavimą, pagerbti žymaus odesiečio Alexey’aus Botvinovo ryžtą nenutilti ir aktyviai koncertuoti, renkant lėšas Ukrainos kariuomenei ir civiliams bei padėti jo paties šeimai išgyventi šį nežmoniškai sudėtingą periodą“, – sako Nacionalinės filharmonijos generalinė direktorė Rūta Prusevičienė.

Turbūt nerastume muzika besidominčių žmonių, kurie nėra girdėję apie Alexey’ų Botvinovą. Bene ryškiausias Ukrainos pianistas, visuomenininkas ir prodiuseris A. Botvinovas yra patekęs į pasaulio rekordų sąrašą kaip vienintelis pianistas pasaulyje, kuris sudėtingąsias Bacho „Goldbergo variacijas“ yra atlikęs daugiau kaip 300 kartų. Apie Botvinovo atlikimą „Goldbergo variacijų“ baleto spektaklyje Berlyno „Deutsche Oper“ 2001 m. spauda rašė: „Tikras fortepijono fejerverkas!“ O prancūzų dienraštis „Le Figaro“ pianisto išleistą Bacho „Goldbergo variacijų“ kompaktinę plokštelę, kuri Šveicarijos muzikos įrašų geriausiųjų sąrašuose pakilo į antrąją vietą, pavadino „nuostabia“.

Priminsime, kad Maskvos P. Čaikovskio konservatorijoje, garsios pedagogės Veros Gornostajevos klasėje fortepijono meną studijavęs pianistas taip pat žinių sėmėsi iš legendinio atlikėjo Alexio Weissenbergo. Botvinovas tapo laureatu C. Schumann ir J. S. Bacho konkursuose Vokietijoje bei S. Rachmaninovo konkurse Maskvoje. Pianistas surengė koncertų daugiau kaip 45 šalyse. Jo pasirodymai Chopino festivalyje Lenkijoje bei Ciuricho „Festspiele“ buvo lydimi gausių ovacijų ir entuziastingų kritikos atsiliepimų.

Be gausybės koncertų ir ryškių veiklų, 2009–2010 m. A. Botvinovas buvo Odesos nacionalinio operos teatro meno vadovas. 2015 m. jis inicijavo svarbiausią klasikinės muzikos renginį Ukrainoje – kasmetinį tarptautinį muzikos festivalį „Odessa Classics“, yra jo prezidentas ir meno vadovas. Tais pačiais metais pianistui suteiktas aukščiausias Ukrainos meno įvertinimas – Ukrainos liaudies artisto vardas. 2020 m. pianistui įteiktas Italijos riterio žvaigždės ordinas.

„A. Botvinovas nuveikė didžiulį kultūrinį darbą savo gimtosios Odesos labui, 2015 m. įkūrė tarptautinį pripažinimą pelniusį muzikos festivalį „Odessa Classics“, kuris 2021 m. rudens sezoną dedikavo Lietuvai ir pakvietė jame koncertuoti ansamblį NIKO, Lietuvos nacionalinį simfoninį orkestrą ir kompozitorių bei dirigentą Gediminą Gelgotą. Lietuvių atlikėjai Odesoje buvo sutikti kaip laukiamiausi ir garbingiausi svečiai, davė daugybę interviu vietinei žiniasklaidai. Deja, prasidėjus Rusijos karui prieš Ukrainą, A. Botvinovas su žmona Lena ir aštuonerių metų sūnumi buvo priverstas bėgti iš Odesos. Tačiau jau po kelių dienų, vos tik atsigavo po patirto šoko, pradėjo organizuoti paramos Ukrainai koncertus Šveicarijoje ir Vokietijoje. Juose lankėsi valstybių prezidentai, žymūs politikai ir kultūros veikėjai. Kartu su britų smuikininku Danieliu Hope’u A. Botvinovas koncertavo per Antrąjį pasaulinį karą sugriautose ir tik po kelių dešimtmečių atstatytose šventovėse – Dresdeno Dievo Motinos (Frauenkirche) ir Berlyno Kaizerio Vilhelmo atminimo (Gedächtniskirche, atstatyta tik koplyčia) bažnyčiose“, – šiltai apie netrukus Vilniuje viešėsiantį svečią pasakoja R. Prusevičienė ir ragina Lietuvos publiką nelikti abejinga, ateiti į koncertą, palaikyti Ukrainą.

Pianisto rengiamo rečitalio pirmoje dalyje numatyti fortepijoninės muzikos puslapiai, atliepiantys karo Ukrainoje siaubo ir skausmo perpildytų pastarųjų dienų nuotaikas. A. Botvinovas skambins savo tėvynainių ukrainiečių kompozitorių Myroslavo Skoryko, Valentino Silvestrovo ir Alemdaro Karamanovo pjeses pagrečiui su Odesoje augusio, muzikinį išsilavinimą įgijusio bei į Izraelį 1990 m. emigravusio kompozitoriaus Jano Freidlino muzika. Antroje dalyje skambės Sergejaus Rachmaninovo, kurio kūryba užima svarbią vietą Botvinovo veikloje, fortepijoniniai opusai bei pianisto atliktos šio kompozitoriaus vokalinių romansų ir kitų pjesių transkripcijos. Beje, 2002 m. pasirodžiusi kompaktinė plokštelė su Botvinovo įgrotais Rachmaninovo kūriniais Šveicarijoje buvo išrinkta geriausiu mėnesio įrašu!

Ukrainos pianisto Alexey’aus Botvinovo rečitalis „Romantinė elegija“ vyks kovo 30 d., trečiadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Bilietus galima įsigyti Filharmonijos kasose ir kakava.lt.

 

Žymos:
LNF inf.,
Alexey Botvinov. N. Vdovenko nuotr.
Alexey Botvinov. N. Vdovenko nuotr.