7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Filharmonijoje – prestižinio N. Paganini smuikininkų konkurso nugalėtojas Giuseppe Gibboni

LNF inf.
Nr. 9 (1416), 2022-03-04
Muzika Anonsai
Modestas Barkauskas. D. Matvejevo nuotr.
Modestas Barkauskas. D. Matvejevo nuotr.

Kovo 5 d. Nacionalinėje filharmonijoje Vilniuje solo smuiku grieš prestižinio N. Paganini smuikininkų konkurso nugalėtojas Giuseppe Gibboni. Jaunasis italų smuikininkas su Modesto Barkausko diriguojamu Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru (LNSO) atliks Niccoló Paganini Koncertą smuikui ir orkestrui Nr. 1. Programoje dar skambės Sergejaus Prokofjevo Penktoji simfonija.

 

Giuseppe Gibboni Lietuvos publikai pažįstamas iš pasirodymo 2021 m. pavasarį tarptautiniame J. Heifetzo smuikininkų konkurse, kuriame buvo patekęs į antrąjį turą. Italijoje gimęs smuikininkas muzikos pradėjo mokytis vos trejų metų, dvylikos jau surengė savo pirmuosius pasirodymus, o penkiolikos baigė smuiko studijas Martucci konservatorijoje Salerne. Nuo 2015 m. mokėsi pas garsius smuikininkus Salvatore Accardo ir Pavelą Bermaną Kremonos ir Sienos konservatorijose bei Pierre’ą Amoyalą Zalcburgo Mozarteume.

 

Atlikėjas aktyviai bei sėkmingai dalyvavo įvairiose nacionalinėse ir tarptautinėse smuikininkų varžybose, pelnydamas pirmąsias premijas. Smuikininko pastarųjų metų laimėjimai itin svaiginantys, o ryškiausi, be abejo, yra 2021 m. spalį pelnyti prestižinio N. Paganini smuikininkų konkurso nugalėtojo laurai. Kaip teigia muzikos kritikai, šis apdovanojimas jaunajam atlikėjui atvėrė kelią į pasaulio smuikininkų olimpą. Be to, Giuseppe tapo pirmuoju šiame konkurse nugalėjusiu italu per visą jo istoriją.

 

Kaip solistas G. Gibboni jau yra surengęs pasirodymų garsiose pasaulio koncertų salėse ir teatruose, jo įrašų išleido kompanija „Warner Classics“. Vos dvidešimt metų perkopusiam G. Gibboni jau teko reta proga griežti įvairiais istoriniais smuikais. Pavyzdžiui, jo rankose skambėjo 1827 m. Turine gyvenusio meistro Giovanni Francesco Pressenda pagamintas instrumentas ar meistro Carlo Giuseppe’s Testori 1710 m. smuikas, kurį smuikininkui įteikė Milano fondas „Pro Canale“. O šiais metais atlikėjui suteikta ypatinga galimybė griežti kadaise pačiam Niccolò Paganini priklausiusiu instrumentu – tai legendinis Guarneri del Gesù smuikas (1743), turintis pravardę „Il Cannone“.

 

Koncerte Vilniuje solistas interpretuos ne ką kita, o būtent iškiliausiojo smuiko virtuozo ir romantinio atlikimo stiliaus pradininko N. Paganini muziką. Skambės jo Pirmasis koncertas smuikui ir orkestrui. Tai spalvinga harmonija, itališku melodingumu, improvizaciškumu ir romantiniu polėkiu alsuojantis kūrinys, išryškinantis solisto virtuozines galimybes.

 

Antroji koncertinio vakaro kompozicija – maestro Modesto Barkausko diriguojamo LNSO atliekama Sergejaus Prokofjevo Penktoji simfonija. Vitališkos, optimistiškos muzikos garsais čia perteikiamas didingos harmonijos kupino pasaulio paveikslas, girdėti Aleksandro Borodino ir Aleksandro Glazunovo muzikos įtaka, klasicistinis Josepho Haydno ir Wolfgango Amadeus Mozarto skambesys bei pačiam Prokofjevui itin būdingi tokatiniai ritmai, žėrinčios orkestro spalvos, aštrūs melodijų kontūrai.

 

Orkestro muzikos vakaras „Koncertuoja prestižinio N. Paganini smuikininkų konkurso nugalėtojas Giuseppe Gibboni“ vyks kovo 5 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Bilietus galima įsigyti Filharmonijos kasose ir kakava.lt.

Žymos:
LNF inf.,
Modestas Barkauskas. D. Matvejevo nuotr.
Modestas Barkauskas. D. Matvejevo nuotr.
Giuseppe Gibboni. LNF nuotr.
Giuseppe Gibboni. LNF nuotr.