7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Čiurlionio kvartetas ir draugai susibūrė kvintetų programai

LNF inf.
Nr. 3 (1410), 2022-01-21
Muzika Anonsai
Čiurlionio kvartetas. D. Matvejevo nuotr.
Čiurlionio kvartetas. D. Matvejevo nuotr.

Vienas žymiausių Lietuvos kamerinių ansamblių – Nacionalinės premijos laureatas Čiurlionio kvartetas – naujus koncertinius metus Filharmonijoje pradeda sausio 27 d. kamerinės muzikos koncertu „Čiurlionio kvartetas ir draugai“. Skambės Dmitrijaus Šostakovičiaus ir Franzo Schuberto kvintetai.

 

Susibūręs 1968 m., Čiurlionio kvartetas tebegarsėja kaip išradingas ir techniškai pažangus kolektyvas. Dažnai savo programoms suburiantis įvairius Lietuvos ir užsienio atlikėjus, šį kartą bendram muzikavimui kolektyvas pasikvietė žinomą pianistą, daugelio tarptautinių konkursų laureatą, taip pat ir iš „LRT Klasikos“ eterio pažįstamą klasikinės muzikos puoselėtoją Gintarą Januševičių bei beveik penketą metų kvartete griežusį violončelininką Glebą Pyšniaką.

 

Nuo 2021 m. lapkričio prie kvarteto violončelės pulto G. Pyšniaką pakeitė jauna talentinga muzikė Elena Daunytė, tad dabartinė kvarteto sudėtis yra tokia: Jonas Tankevičius (I smuikas), Darius Dikšaitis (II smuikas), Gediminas Dačinskas (altas) ir Elena Daunytė (violončelė).

 

Sausio 27 d. koncertui Filharmonijoje Čiurlionio kvartetas ir jo draugai parengė ypatingą kamerinės muzikos programą. Joje – Dmitrijaus Šostakovičiaus Fortepijoninis kvintetas g-moll, parašytas 1940 metais. Kompozitoriaus draugai – Beethoveno kvarteto nariai – paprašė sukurti fortepijoninį kvintetą, kurį galėtų atlikti kartu su autoriumi. Taip gimė audringas penkių dalių kūrinys, tapsiantis XX a. kamerinės muzikos klasika. Čia telpa ir erdvi neoklasikinė istorija, ir romantikų šedevrus primenantis emocingumas, ir netgi Bacho polifonijos atgarsiai. Tačiau ryškiausia čia unikali D. Šostakovičiaus kalba, greta aiškaus, šviesaus skambesio įliejanti ir tamsių šešėlių – kūrinys, apibūdinamas kaip „daina prieš audrą“, rašytas Europoje jau vykstant karui, netrukus apimsiančiam ir kompozitoriaus tėvynę.

 

Kitas opusas – išskirtinio grožio ir gilaus dramatizmo Franzo Schuberto Styginių kvintetas C-dur, parašytas likus dviem mėnesiams iki autoriaus mirties. Kvintetas liudija apie giliausius kompozitoriaus sielos išgyvenimus, kuriuos autorius perteikia nepaprastai meistriškai, naudodamas klasikinę formą ir modernėjančią muzikinę kalbą. Šio kūrinio antroji dalis Adagio muzikos istorikų laikoma „vienu giliausių ir nuostabiausių lyrikos epizodų, kuriuos kada nors sukūrė žmogus“.

 

Koncertas „Čiurlionio kvartetas ir draugai“ vyks sausio 27 d., ketvirtadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Bilietus galima įsigyti: filharmonija.lt ir kakava.lt. Filharmonijos renginiuose yra būtinas galimybių pasas.

Žymos:
LNF inf.,
Čiurlionio kvartetas. D. Matvejevo nuotr.
Čiurlionio kvartetas. D. Matvejevo nuotr.
Gintaras Januševičius. D. Matvejevo nuotr.
Gintaras Januševičius. D. Matvejevo nuotr.
Gleb Pyšniak. D. Matvejevo nuotr.
Gleb Pyšniak. D. Matvejevo nuotr.