7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

LKO ir svečiai koncerte „Nuo Chopino iki Pendereckio“

LNF inf.
Nr. 40 (1405), 2021-12-10
Muzika Anonsai
Eliane Rodrigues. D. Matvejevo nuotr.
Eliane Rodrigues. D. Matvejevo nuotr.

Gruodžio 11-osios vakarą Lietuvos kamerinis orkestras Nacionalinės filharmonijos scenoje pasirodys su dviem svečiais – Brazilijai ir Belgijai atstovaujančia pianiste Eliane Rodrigues ir lenkų batutos meistru Michału Dworzyńskiu. Skambės lenkų muzikos programa „Nuo Chopino iki Penderckio“ – Krzysztofo Pendereckio, Fryderyko Chopino, Grażynos Bacewicz ir Wojciecho Kilaro kūriniai.

 

Ne pirmą kartą Lietuvoje viešėsianti pianistė Eliane Rodrigues yra muzikos festivalio „Música Romântica“ Šveicarijoje iniciatorė ir Antverpeno karališkosios konservatorijos profesorė. Su Lietuvos nacionalinės filharmonijos kolektyvais ją sieja ilgametė muzikinė bičiulystė. Daugelyje šalių pasirodžiusi bei sukaupusi daugiau kaip 60-ies fortepijoninių koncertų repertuarą E. Rodrigues reiškiasi ir kaip kompozitorė bei dirigentė, neretai skambina savo kadencijas fortepijoniniams koncertams. Jos atliekami kūriniai atspindi menininkei būdingas charakterio ir profesines savybes – atvirumą, spontaniškumą, jausmingumą, virtuoziškumą. Pianistė įrašė daugiau kaip 30 albumų įrašų studijose ir gyvai koncertuose; tarp kitų – visi aštuoni L. van Beethoveno ir penki S. Prokofjevo fortepijoniniai koncertai. Naujausias E. Rodrigues albumas „Aeternum“ – tai J. S. Bacho ir L. van Beethoveno klavyrinių kūrinių interpretacijos, čia galima išgirsti ir pačios pianistės aranžuotą Penktąją simfoniją.

 

Lenkų batutos meistras Michałas Dworzyńskis yra pelnęs įvairias premijas konkursuose Didžiojoje Britanijoje, Šveicarijoje, Kroatijoje ir Pietų Korėjoje. Jo kūrybinėje biografijoje užfiksuoti pasirodymai su pripažintais Didžiosios Britanijos kolektyvais: Londono, Londono filharmonijos, BBC, Birmingamo miesto, Karališkuoju Liverpulio filharmonijos simfoniniais orkestrais. Jis taip pat bendradarbiauja su Belgijos, Austrijos, Šveicarijos, Ispanijos, Olandijos, Japonijos, Australijos orkestrais ir, aišku, diriguoja ir vadovauja įvairiems Lenkijos kolektyvams.

 

Dirigentas yra tikras lenkų muzikos ambasadorius užsienyje. Witoldo Lutosławskio kūrinius jis dirigavo Didžiosios Britanijos festivaliuose, su Izraelio filharmonijos ir Nyderlandų radijo filharmonijos orkestrais atliko Henryko Góreckio Trečiąją simfoniją, o Karolio Szymanowskio „Stabat Mater“ dirigavo Amsterdamo „Concertgebouw“ scenoje. 2019 m. buvo išleistas Krzysztofo Pendereckio Smuiko koncerto Nr. 1 CD, jį įrašė smuikininkas Barnabásas Kelemenas ir Londono filharmonijos orkestras, diriguojant M. Dworzyńskiui.

 

Prasminga, kad lenkų dirigentas koncerte su LKO diriguos būtent savo tėvynainių kompozitorių kūrinių programą. Joje turėtų skambėti Krzysztofo Pendereckio Čakona, Fryderyko Chopino Koncertas fortepijonui ir orkestrui Nr. 1 e-moll, op. 11 (Kevino Kennerio versija styginiams), Grażynos Bacewicz Koncertas styginių orkestrui ir Wojciecho Kilaro „Orawa“ styginių orkestrui.

 

Orkestro muzikos koncertas „Nuo Chopino iki Pendereckio“ vyks gruodžio 11 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Primename, kad Filharmonijos koncertuose yra būtinas galimybių pasas. Daugiau informacijos: www.filharmonija.lt.

Žymos:
LNF inf.,
Eliane Rodrigues. D. Matvejevo nuotr.
Eliane Rodrigues. D. Matvejevo nuotr.
Lietuvos kamerinis orkestras. D. Matvejevo nuotr.
Lietuvos kamerinis orkestras. D. Matvejevo nuotr.
Michał Dworzyński. D. Matvejevo nuotr.
Michał Dworzyński. D. Matvejevo nuotr.